هشدار درباره چالش درآمدی بودجه

در حالی که دیروز همزمان صندوق بین‌المللی پول و وزارت نفت کشورمان از افزایش نیافتن قیمت نفت دست‌کم تا سه سال آینده خبر دادند، کارشناسان با توجه به کاهش ادامه‌دار قیمت نفت در سال‌های آینده و تاثیر منفی آن بر درآمدهای بودجه، به دولت هشدار می‌دهند به فوریت دنبال راه‌حل جایگزین باشد.
کد خبر: ۸۵۰۱۱۷
هشدار درباره چالش درآمدی بودجه

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از شانا، در این باره دیروز صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد: اقتصادهای خلیج فارس باید خود را برای دوران نفت ارزان و واقعیت‌های بازار آماده کنند.

صندوق بین‌المللی پول به کشورهای تولیدکننده نفت خام در منطقه خلیج‌فارس هشدار داد که باید خود را با واقعیت‌های جدید بازار نفت وفق داده و هزینه‌های خود را کاهش دهند و به فکر متنوع‌سازی درآمدهای خود باشند.

این گزارش تصریح کرد: کشورهای تولیدکننده نفت خام در خلیج فارس موضع خود را در ادامه روند تولید زیاد نفت خام به دلیل ذخایر عظیم مالی که در اختیار دارند حفظ کرده‌اند، ولی باید این را بدانند که این روند برای مدتی تا حدودی طولانی ادامه خواهد داشت.

مسعود احمد، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول دراین باره گفت: این کشورها نه‌تنها امسال بلکه برای سال‌های آینده باید خود را برای قیمت پایین نفت آماده و هزینه‌های خود را با آن تنظیم کنند.

وی افزود: بودجه اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس امسال با کسری میانگین ١٣ درصدی روبه‌رو شده است. در مجموع کسری بودجه این کشورها از یک تریلیون دلار عبور خواهد کرد و این در حالی است که هر بشکه نفت کمتر از٥٠ دلار در بازار معامله می‌شود؛ در حالی که در ژوئن ٢٠١٥ (خرداد ـ تیر94) هر بشکه نفت این کشورها به طور میانگین ١١٥ دلار معامله می‌شد. احمد گفت: بیشتر مردم فکر می‌کنند قیمت نفت در بازارهای جهانی از سطوح کنونی بالاتر خواهد رفت، اما تا سال ٢٠٢٠، ما انتظار بازه قیمتی حدود ٥٠ تا ٦٠ دلار را داریم.

وزارت نفت: قیمت نفت تا 3 سال آینده به اوج نمی‌رسد

در همین حال، معاون امور بین‌الملل شرکت ملی نفت گفت: پیش‌بینی نمی‌شود که ظرف سه سال آینده، قیمت نفت به روزهای اوج خود بازگردد.

به گزارش ایرنا، سید محسن قمصری با تشریح وضعیت بازار جهانی نفت، اظهار کرد: بازار نفت خام به بازاری غیرقابل پیش‌بینی تبدیل شده؛ در حالی که نوسان این بازار درگذشته در حد چند سنت بوده، این روزها نوسان در حد چند دلار است.

وی با بیان این‌که بازار نفت به بازار ضعیفی تبدیل شده است، گفت: این بازار اکنون با یک میلیون بشکه نفت مازاد روبه‌روست و یک میلیون بشکه نیز مازاد پنهان وجود دارد.

معاون امور بین‌الملل شرکت ملی نفت با بیان این‌که پیش‌بینی نمی‌شود ظرف سه سال آینده، قیمت نفت به روزهای اوج خود بازگردد، افزود: جالب است بدانید که ژاپنی‌ها مصرف نفت خود را از پنج میلیون بشکه به 3.5 میلیون بشکه در روز رسانده و اروپایی‌ها نیز 1.5 میلیون بشکه از میزان مصرف خود کاسته‌اند.

چنین پیش‌بینی‌هایی می‌تواند خبر از یک فرصت ـ تهدید بدهد؛ فرصت از آن‌رو که زمان مناسبی برای جدا شدن اقتصاد ایران از درآمد نفت و خام فروشی فرا رسیده است و تهدید از آن‌رو که کاهش درآمد نفت به طور مداوم چالشی برای درآمد کشور و بودجه‌های دولت ایجاد خواهد کرد که شاید آمادگی فوری برای آن وجود نداشته باشد لذا کارشناسان اقتصادی با هشدار نسبت به توجه کامل دولت به این موضوع، پیشنهاد می‌کنند اکنون که قانون برنامه ششم توسعه در حال تدوین است، دولت با شناسایی راه‌های جایگزین درآمد نفت، احکام کافی و فوریتی برای تحقق این درآمد را در متن این برنامه بگنجاند تا زیرساخت‌های لازم برای تغییر ترکیب درآمدهای کشور ایجاد شود. آنها در عین حال رشد صادرات غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی و رشد خردمندانه درآمدهای مالیاتی را بهترین جایگزین کسری درآمد نفت به شمار می‌آورند.

عدالتیان: رشد صادرات بهترین جایگزین است

در این باره، جمشید عدالتیان، عضو اتاق بازرگانی تهران به جام‌جم گفت: رشد صادرات غیرنفتی سال‌هاست که در برنامه دولت‌ها قرار دارد، اما همیشه به‌زعم دارا بودن درآمد نفتی و پایدار بودن این درآمد، این موضوع در حاشیه قرار می‌گرفت، اما اکنون به دلیل کاهش بلندمدت قیمت نفت و کاهش درآمد نفت در بودجه، دولت باید به فکر تقویت صادرات و رشد چشمگیر آن باشد تا بخشی از کسری درآمد خود را پوشش دهد.

وی افزود: در چند سال اخیر که کشور با تحریم‌ها دست و پنجه نرم می‌کرد، صادرات قابل توجهی را شاهد نبودیم اما اکنون که برجام اجرایی شده، باید از فرصت به دست آمده بهترین استفاده را کرد. به عنوان مثال شرکت‌هایی که قصد ورود به کشور برای سرمایه‌گذاری دارند، باید با آنها قراردادهای ویژه تدوین شود. به طوری که محصولات آنها در ایران تولید شده و هدف از تولید، بازارهای صادراتی باشد که مناطق آزاد کشور چنین ظرفیتی را دارا هستند.

ضو هیات اجرایی انجمن متخصصین و مدیران صنعتی ایران اضافه کرد: چین در این زمینه پیشتاز است و بیشتر کمپانی‌ها میل به این دارند که محصولاتشان در چین تولید و از آن کشور صادر شود. اگر ما همین راه چین را پیش بگیریم و از ظرفیت‌های داخلی کشور بهره ببریم، می‌توانیم شاهد رشد اقتصادی پایدار در کنار درآمد ارزی مناسب باشیم. به طوری که یک‌سوم محصولات تولید شده در ایران عرضه و باقی آن به بازارهای هدف صادر شود.

عدالتیان تصریح کرد: بازارهای آسیا و اروپا می‌توانند هدف مناسبی برای صادرات ایران باشند. البته همه این موضوعات بستگی به این دارد که کیفیت و قیمت محصولات تولید شده در ایران رقابت‌پذیر باشد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: ارتقای صنعت بسته‌بندی محصولات غذایی، بازاریابی علمی، تبلیغات و جهان‌نگری تولیدکننده و صادرکننده می‌تواند تاثیر بسزایی در رشد صادرات کشور داشته باشد و البته دولت نیز باید در این زمینه رهبری فرهمند داشته باشد.

افزایش چتر مالیاتی

عیسی شهسوارخجسته، رئیس کل اسبق سازمان امور مالیاتی کشور نیز به جام‌جم گفت: با توجه به نزولی بودن درآمدهای کشور به دلیل کاهش قیمت نفت، باید توجه داشت که افزایش نرخ مالیاتی باعث سخت‌تر شدن تولید و فرار مالیاتی بیشتر می‌شود، لذا دولت به جای این‌که رقم را افزایش دهد، باید چتر مالیاتی خود را گسترده‌تر کند. وی افزود: اکنون بخش بزرگی از اقتصاد کشور به صورت زیرزمینی فعالیت می‌کند و همین موضوع باعث شده تا درآمد دولت از بخش مالیات کم شود، اما اگر سازمان امور مالیاتی این افراد را شناسایی و راه فرار آنها را سد کند، درآمد قابل توجهی متوجه دولت خواهد بود.

رشد با ملاحظه درآمدهای مالیاتی

برخی کارشناسان، رشد درآمدهای مالیاتی را راه‌حلی موثر و کم‌هزینه برای جایگزینی با درآمد نفت دانسته و بر اجرای سریع طرح‌های مربوطه تاکید می‌کنند. با این حال یک ملاحظه مهم در این خصوص وجود دارد و آن، فشار نیامدن مالیاتی به اقشارکم‌درآمد و مالیات‌دهندگان همیشگی چون کارمندان و کارگران است لذا کارشناسان گسترش چتر مالیاتی را پیشنهاد کرده و معتقدند نرخ‌های مالیاتی تا سال‌ها باید ثابت نگه داشته شود. آنها همچنین بر مبارزه بی‌امان و بی‌رحمانه با فراریان مالیاتی تاکید دارند و معتقدند با این اقدامات درآمد مالیاتی به راحتی جبران کسر بودجه ناشی از کاهش قیمت نفت را خواهد کرد.

محمدحسین علی‌اکبری - روزنامه جام جم


برای مطالعه اخبار بیشتر از جام جم آنلاین به اینجا کانال تلگرام این سایت مراجعه کنید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها