به گزارش جامجم، پازل بدقواره جشنواره فیلم فجر امسال با آرای غیرمنتظره و دور از تصور نیکی کریمی، ابوالحسن داوودی، محمد داوودی، مجتبی راعی، سید جمال ساداتیان، منوچهر شاهسواری و مهدی فخیمزاده به عنوان اعضای هیات داوران، تکمیل شد و برخی تصمیمهای گرفته شده و بعضی بی اعتناییها از حالا ظرفیت خوبی برای راهیابی به فهرست «لغزشهای تاریخی جشنواره» دارد. البته به این نکته اذعان داریم که هر گروه داوری، نظر و سلیقه خود را اعمال میکند و اگر ترکیب داوران را افراد دیگری تشکیل میدادند، قطعا با فیلمهای دیگری در بخش نامزدها رو به رو بودیم. این را هم میدانیم که هیچ نظر و رایی نمیتواند خوشایند همگان باشد و همیشه و در بهترین حالت هم اعتراضها به قوت خود باقی است، اما بیاعتنایی به فیلمهایی چون بادیگارد، نفس، بارکد، نیمهشب اتفاق افتاد و سیانور که از بهترین آثار یک جشنواره متوسط رو به پایین هستند عجیب به نظر میرسد.
نفس نفس زدن
بادیگارد گرچه با شش نامزد در بخشهای بهترین بازیگر نقش اول مرد (پرویز پرستویی)، فیلمبرداری (محمود کلاری)، موسیقی (کارن همایونفر)، صدا (بهمن اردلان و علیرضا علویان)، چهرهپردازی (ایمان امیدواری) و جلوههای ویژه بصری (سیدهادی اسلامی) اوضاعش در ظاهر بد نیست، اما بیاعتنایی به ابراهیم حاتمیکیا در بخش کارگردانی و همچنین قرار نگرفتن در بخش بهترین فیلم، پرسشی بی جواب را به ذهن میآورد؛ آیا فیلمی که در شش رشته جزو بهترینهاست، شایسته دستکم نامزدی بهترین فیلم نیست؟ آیا دیده شدن این خوبیها به دلیل یک کارگردانی و مدیریت درست نبوده است؟
«نفس» ساخته نرگس آبیار هم که با موضوع کودکان شهید ساخته شد، باوجود امتیازات و نقاط مثبت ساختاری و مضمونی، از سوی هیات داوران با بیمهری مواجه شد و آبیار و فیلمش جایی در بخش بهترین کارگردانی و بهترین فیلم ندارند. یکی از شگفتیها درباره نفس، بیاعتنایی به بازی پانتهآ پناهیهاست که نقش دشوار یک پیرزن را به زیبایی بازی کرد، اما با بیاعتنایی داوران مواجه شد. این در حالی است که «نفس» هم با نامزدی در پنج رشته، جزو فیلمهایی است که بیشترین شانس را برای دریافت جوایز دارد. شبنم مقدمی (بازیگر نقش مکمل زن)، مسعود سخاوتدوست (موسیقی)، اصغر نژادایمانی (طراح صحنه و لباس)، مهرداد میرکیانی (چهرهپردازی) و فرید ناظر فصیحی (جلوههای ویژه بصری) از جمله عوامل فیلم نفس هستند که بخت دریافت سیمرغ دارند. اما باز سوال این است که چطور چنین فیلمی مستحق نامزدی در بخش بهترین فیلم و بهترین کارگردانی نیست؟
بیمهری به فیلم «نیمهشب اتفاق افتاد» هم از اتفاقات عجیب امسال است. دومین ساخته تینا پاکروان در هیچ رشتهای نامزد جایزه نشد، در حالی که رویا نونهالی به خاطر بازی خوبش دست کم میتوانست جزو نامزدها باشد. همین طور بیاعتنایی به بازیهای ستاره اسکندری و گوهر خیراندیش در نقش مکمل زن و حتی حامد بهداد در بخش بهترین بازیگر نقش اول مرد میتواند جزو پرسشهای بیپاسخ از هیات داوران باشد.
«بارکد» مصطفی کیایی هم که با استقبال بالای مردمی مواجه شده، از جمله فیلمهایی است که در هیچ رشتهای، نظر هیات داوران را به خود جلب نکرده است. «وارونگی» ساخته بهنام بهزادی هم که توانست نظر مثبت برخی منتقدان را به همراه داشته باشد، هیچ جایی در میان نامزدها ندارد.
یکی دیگر از بیمهریهای داوران به فیلم خوشساخت و جذاب «سیانور» ساخته بهروز شعیبی است؛ طوری که این اثر هم در هیچ بخشی نامزد دریافت جایزه نشد. این در حالی است که مسئولان و منتقدان و تماشاگرانی که فیلم را دیدهاند، از آن بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای جشنواره امسال نام میبرند.
پیشتازی ابد و یک روز
خوشبختانه داوران درباره فیلم ابد و یک روز ساخته سعید روستایی عملکرد درستی داشتند و این فیلم در ده رشته نامزد دریافت سیمرغ بلورین است، از جمله فیلم، کارگردانی، فیلمنامه، بازیگر نقش اول مرد (پیمان معادی)، بازیگر نقش اول زن (پریناز ایزدیار)، بازیگر نقش مکمل مرد (نوید محمدزاده) و بازیگر نقش مکمل زن (شیرین یزدانبخش). این فیلم نخستین ساخته روستایی است که در بخش نگاه نو هم نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردانی است.
اثر ارزشمند و دفاع مقدسی ایستاده در غبار نخستین ساخته محمدحسین مهدویان هم دارای چنان سطح و کیفیتی بود که علاوه بر نامزدی در بخش بهترین فیلم و بهترین کارگردانی در بخش نگاه نو، در بخش سودای سیمرغ هم در هشت رشته شانس دریافت جایزه را دارد؛ از جمله بهترین فیلم، کارگردانی و فیلمنامه.
نامزدهای سرشناس
پریناز ایزدیار (ابد و یک روز)، ساره بیات (عادت نمیکنیم)، مینا ساداتی (امکان مینا)، طناز طباطبایی (خشم و هیاهو) و الهام کردا (به دنیا آمدن) نامزد دریافت بهترین بازیگر نقش اول زن و پرویز پرستویی (بادیگارد)، فرهاد اصلانی (دختر)، رضا کیانیان (کفشهایم کو؟)، پیمان معادی (ابد و یک روز) و نوید محمدزاده (خشم و هیاهو) نامزد دریافت بهترین بازیگر نقش اول مرد هستند. در بخش بهترین بازیگر نقش مکمل زن هم این بازیگران بخت دریافت جایزه را دارند: بهنوش بختیاری (من)، مریلا زارعی (دختر)، ژاله صامتی (آخرین بار کی سحر را دیدی؟)، شبنم مقدمی (نفس و زاپاس) و شیرین یزدانبخش (ابد و یک روز). کمال تبریزی (امکان مینا)، سعید روستایی (ابد و یک روز)، فرزاد موتمن (آخرین بار کی سحر را دیدی؟) سیدرضا میرکریمی (دختر) و محمدحسین مهدویان (ایستاده در غبار) در بخش بهترین کارگردانی نامزد هستند و فیلمهای امکان مینا، ابد و یک روز، آخرین بار کی سحر را دیدی؟، دختر و ایستاده در غبار هم شانس دریافت سیمرغ بلورین در بخش بهترین فیلم را دارند.
سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر فردا شب با برگزاری مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدهها در برج میلاد به کار خود پایان میدهد.
علی رستگار
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد