دکتر آزیتا حکمت دوست، متخصص تغذیه بالینی و عضو انستیتو تغذیه ای و صنایع کشور در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد: ظروف یکبار مصرف دسته بندی های متفاوتی دارند. ظروف پلاستیکی بدترین نوع این دسته هستند، حرارت بالای 40 درجه پلیمر موجود در این ظروف سَمی را آزاد می کنند که در صورت استفاده دراز مدت باعث بدخیمیهای جدی در دستگاه گوارش می شود.
وی در ادامه افزود: به عبارتی دیگر، اگر درون این ظروف پلاستیکی آب جوش یا غذای داغ مانند آش و... ریخته شود مونومرهای سمی آزاد شده و وارد بدن میشوند که میتوانند با تحریک و تاثیر بر آنزیمها و سلولهای بدن منجر به بروز سرطانهای مختلف و عوارض ناگوار در سیستم گوارشی شوند.
حکمت دوست اشاره کرد: ظروف آلومینیوم که به مراتب بهتر از نوع پلاستیکی ظروف یکبار مصرف هستند، البته بازهم در مواجه با حرارت و مواد غذایی داغ سَم حاصل از آب شدن پلیمر نیز آزاد می شود اما با این تفاوت که میزان عارضه کمتری را نسبت به نوع پلاستیکی خود دارند.
این متخصص تغذیه اشاره کرد: نوع فومی این محصولات که از پلیمر ساخته شده اند دارای مقاومت بیشتری در برابر حرارت هستند و تا دمای 70 الی 80 درجه نیز مقاوم اند. اما از تمام این گزینه ها مناسب تر ظروف گیاهی هستند که با نشاسته ذرات تهیه شده اند و مشکلات خاصی را در هنگام برخورد با حرارت انتشار نمی دهند.
عضو انستیتو تغذیه ای و صنایع کشور خاطرنشان کرد: ظروف گیاهی بهترین گزینه برای استفاده در این ایام است، اما افراد به خاطر داشته باشند هرچه مدت زمان کمی غذا در ظروف یکبار مصرف قرار بگیرد بسیار مناسب تر است و احتمال تبدیل پلیمرها به مونومر در غذا کمتر می شود.
وی تشریح کرد: توصیه ما استفاده از ظروف گیاهی یا آلومینومی است البته افراد دقت داشته باشند هرچه سریع تر غذا را از این ظروف یک بار مصرف به ظروف دیگر منتقل کنند درصد ابتلا به عوارض آن کمتر است. استفاده این ظروف در مواد غذایی سرد بلامانع است و تنها در خوراکی های گرم و حرارتیست که توصیه می شود کمتر استفاده شوند.
حکمت دوست خاطرنشان کرد: مواد تشکیل دهنده ظروف یکبار مصرف گیاهی، از مواد طبیعی گیاهی نظیر نشاسته ذرت و گندم ساخته میشود و به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی در هنگام استفاده از مواد داغ و چرب هیچ گونه مواد مضری از آن وارد غذا نمیشود. به عبارتی دیگر این ظروف عاری از هرگونه اثرات مضر و مواد شیمیایی در تماس با مایعات و غذاهای داغ است.
این متخصص تنها عیب ظروف گیاهی از تغییر در طعم مواد غذایی دانست و گفت: ممکن است در صورت ریختن مایعات در این ظروف کمی بوی نشاسته حس شود که به دلیل استشمام همزمان احساس میشود که مزه مایعات تغییر کرده است، البته این بو کم است و تنها برخی از افراد متوجه آن شوند.
وی در پایان هشدار داد: مردم به هیچ عنوان برای گرم کردن غذا در ظروف یکبار مصرف از ماکروویو استفاده نکنند و سریع تر غذا را از این ظروف خارج کنند. چرا که گرم کردن غذا با ظروف پلاستیکی داخل مایکروو، احتمال بروز سرطان در افراد را افزایش می دهد. در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف مادهای سمی بنام دیگوکسین آزاد میشود که خطر بروز سرطان به خصوص سرطان سینه را در زنان افزایش میدهد. دیگوکسین برای سلولهای بدن انسان فوقالعاده سمی است و خطر تولید آن در ظروف یک بار مصرف بخصوص در اثر حرارت غذای پرچرب بیشتر است.
بیتا نوروزی - جام جم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد