
فیضالله اکبری دستک، در گفتوگو با جامجم آنلاین با بیان اینکه از روزهای مهمی که در آموزههای اسلامی داریم، روز عرفه است، بیان داشت: همانطور که از اسم این روز پیدا است، عرفه از واژه معرفت، عرفان و شناخت میآید. با توجه به اینکه این روز در روزهای پایانی دهه اول ماه ذیالحجهالحرام و درآستانه عید سعید قربان قرار دارد، بهنوعی روز خودشناسی، خودآگاهی و بازگشت به خویشتن و رجوع به خود آگاهی انسانی نیز معنا میشود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نظرآباد در استان البرز، ادامه داد: با توجه به اینکه این روز در آستانه عید قربان قرار دارد، روز شناخت خویشتن و روز قربانی کردن خواستهها و خواهشهای نفسانی بوده و از اهمیت خاصی برخوردار است. به نوعی این روز، بازگشت و رجوع به خود است و انسان با توبه از گناهان، خطاها و معاصی که در طول سال گذشته داشته، به انقلاب درونی و آگاهیبخشی از خود برسد.
وی با بیان اینکه روز عرفه را باید شب قدر دوم در طول عمر انسانی معرفی کرد، اظهار داشت: در روایت شریف امام صادق (ع) نیز آمده است: «بدا به حال آن کسی که ماه مبارک رمضان و شبهای قدر از او بگذرند، ولی خدا از او نگذرد». در این حال برای اینکه انسان باز هم ناامید و دست خالی از ماه مبارک برنگردد، یک فرصت پایانی دیگری را برای ما انسانهای خطاکار زمینی معرفی کردند.
اکبری در ادامه افزود: در این باره روایت شده است: « اگر کسی ماه مبارک رمضان و شبهای قدر را از دست داد، اما نتوانست به نوعی به سمت توبه و خودسازی و تطهیر وجود خودش دست پیدا بکند، ناامید نشود و منتظر روز عرفه بماند». از این جهت روز عرفه را باید تکمیل شبهای قدر در نظر گرفت.
وی با بیان اینکه میان دهه اول ماه ذیحجهالحرام و دهه آخر ماه مبارک رمضان هم شباهتهایی وجود دارد، گفت: با توجه به اینکه طی سی روز ماه مبارک رمضان ما به خودسازی، نیایش و تطهیر وجود خود میپردازیم، دههی آخر اهمیت خاصی پیدا میکند. شبهای بیستویکم، بیستوسوم و نوزدهم یعنی شب های قدر در دهه پایانی قرار دارند و پس از دهه پایانی در روز عید سعید فطر انسان عیدی، مزد و اجر عبادت و خودسازی خود را از خدا میگیرد.
استادیار رشته علوم قرآن و حدیث با تاکید بر این شباهت ادامه، داد: در ماه ذیالحجهالحرام این شرایط در دهه اول آن و پس از آخرین روز از دهه اول که روز نهم و روز عرفه است و فردای آن، روز عید قربان را داریم و هر دو مورد به عید ختم میشوند.
اکبری بیان داشت: با فرا رسیدن عید انسان توانسته با لطف خداوند، نفس خود را مدیریت و مهارکند، نکته دیگر اینکه که نماز هر دو عید، یعنی عید سعید فطر و عید قربان، مشابه یکدیگر است و تنها در نیت تفاوت دارند.
وی در پایان با بیان اینکه عید بودن این روزها بهدلیل وجه تقربی است که انسان به خدا پیدا میکند، افزود: همان طور که انسان در شبهای قدر که شبهای نزول ملائک است، مورد رحمت خداوند قرار میگیرد و درهای آسمان به روی انسان باز است، همین بیان و نگاه نیز در مورد روز عرفه گفته شده است. روایت شده است ، در عصر روز عرفه ندایی از سوی پروردگار به حاجیانی که اعمال آن روز انجام دادند، وارد شده و میفرماید: «برگردید در حالی که بخشیده شدید». به این معنا که انسان پس از استغفار و توبه ، از گناهان رهایی پیدا کرده است.
نسترن نعمتی/جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان