به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک، یکی از سوالات بسیار رایج هنگام خرید مواد غذایی این است که تاریخ انقضای آن را چگونه بررسی کنیم . آیا محصولات غذایی که منقضی شده اند، تاثیرات خیلی بدی روی سلامت انسان ها دارند ؟ این سوالات جزء سوالات رایج می باشند . علت آن هم دو عامل بسیار مهم است :این که باید هدر رفتن مواد غذایی را در نظر بگیریم یا به آن بخشی تمرکز کنیم که ممکن است مواد غذایی منقضی به بدن ما آسیب بزنند . با خواندن این بخش از بهداشت و سلامت می توانید به سوالات خود در مورد تاریخ مصرف و انقضای محصولات غذایی پی ببرید .
هر تاریخ درج شده ای بر روی محصولات غذایی، به معنای تاریخ انقضا نیست. بنا به ادعا سازمان USDA آمریکا، سه تاریخچه به استثنا تاریخ انقضا روی برچسب مواد غذایی که در فروشگاه های مواد غذایی فروخته می شود، وجود دارد .
«تاریخ مصرف» یا «بهترین زمان مصرف» نشان می دهد که چه زمانی این محصول در اوج تازگی است و مشتریان می توانند از آن استفاده نمایند اما برخی به این تاریخ به عنوان زمان فساد مواد غذایی و ناسالم بودن آن نگاه می کنند.
تاریخ تولید به تاریخ تولید محصول در کارخانه می گویند و تاریخ بسته بندی به آخرین تاریخی که محصول در بسته بندی خود قرار می گیرد، گفته می شود.
بسیاری از مشتریان برای تشخیص زمان فاسد شدن محصول به برچسب «تاریخ عرضه» نگاه می کنند اما «تاریخ عرضه» تاریخی است که تولیدکننده و عرضه کننده (نه مشتریان) از طریق آن به موجودی کافی انبار پی می برد.مواد غذایی که تقریبا در آخرین روزهای «تاریخ عرضه» هستند با تخفیف قابل توجهی دوباره در بازار عرضه می شوند.
هیچ یک از این تاریخ ها، تاریخ انقضا نیستند و همچنین نشان نمی دهند که غذا برای خوردن بی خطر است یا خیر. تاریخ انقضاء محصولات غذایی به تاریخی اشاره دارد که تا آن زمان مصرف محصول غذایی درون بسته بندی بی خطر است و این مواد کیفیت خود را پس از آن تاریخ بخصوص از دست می دهد.
تاریخ های انقضاء درج شده بر روی بسته بندی محصولات می تواند فرد را راهنمایی کرده و از بروز مسمومیت های غذایی جلوگیری نماید.مواد غذایی که از آخرین تاریخ انقضاء آن ها گذشته است، دور بریزید.
یکی از کشف و شهود هایی که در مورد تاریخ های انقضا وجود دارد و باید امروز یاد بگیرید، این است که تاریخ انقضا مربوط به کیفیت است و در مورد امنیت مصرف یک محصول صحبت نمی کند. بنابراین ممکن است یک محصول منقضی شده غیر معمولی به نظر برسد یا بوی بدی داشته باشد اما لزوما به این معنا نیست که فاسدش شده است. اگر چه اگر محصول غذایی به درستی نگهداری نشده باشد، ممکن است سم غذایی به آن وارد شود. بنابراین در کل بهتر است این موضوع را در مورد تمام مواد غذایی در نظر گرفت و به محض به پایان رسیدن تاریخ انقضا دیگر از آن استفاده نکرد.
چه باور کنید چه نکنید؛ تاریخ های انقضا ضروری نیستند . اگرچه که فرض بر این است که اهمیت سلامت مواد غذایی در کل دنیا باعث شده است که این تاریخ های انقضا به عنوان مراقبت از سلامتی مردم در اختیار قرار بگیرند . طبق مطالعات انجام شده تاریخ انقضا روی مواد غذایی ضروری و واجب نیستند اما بعضی از دولت ها اظهار می کنند که به وجود آن ها نیاز است و در مورد فرمولاسیون مواد غذایی حساس تر مثل غذای نوزادان ، حتما باید در نظر گرفته شود.
برای طبقه بندی کردن تاریخ های انقضا ، شکل های مختلفی وجود دارند که محدود هم نیستند . ممکن است در ظاهر شبیه به هم باشند اما معمولاً معنای آن ها متفاوت است و به معنای امنیت غذا نیست ، بلکه باز هم کیفیت مواد غذایی را شرح می دهند .
نمی توان پاسخ دقیقی برای این سوال داشت زیرا طیف وسیعی از محصولات مختلف غذایی پیش روی ما هستند . اگر چه پیشنهاد بر این است که از محصولاتی استفاده کنید که تاریخ انقضای آن ها نگذشته باشد.
بعضی از مواد غذایی این گونه نیستند اما بعضی از آن ها ممکن است تر و تازگی خود را بعد از باز شدن از دست بدهند . بنابراین زمانی که بسته بندی محصول باز می شود، هیچ ضمانتی وجود ندارد که همان مزه، همان بافت یا همان ارزش غذایی را در اختیار شما قرار دهد . چنانچه در این بخش از نمناک عنوان شده است مصرف کنندگان باید بدانند مثلاً زمانی که در یک ماست را باز می کنند و مهر و موم آن را برمی دارند ، مدت زمان طولانی نباید از آن استفاده کنند زیرا ممکن است اثر و ارزش غذایی آن بعد از مدتی از بین برود و دیگر برای بدن مفید نباشد.
باز هم برای این سوال نمی توان هیچ پاسخ دقیقی گفت زیرا همه چیز به نوع ماده غذایی بستگی دارد . بعضی از مواد غذایی می توانند ارزش غذایی خود را حتی مدت زمان طولانی بعد از باز شدن پکیج هم حفظ کنند اما بعضی دیگر این گونه نیستند ، بنابراین عقل حکم می کند که پس از سپری شدن تاریخ انقضا آن را مصرف نکنید.
تاریخ انقضا تاریخی است که تا آن زمان فلان ماده غذایی استقامت خود را در برابر میکروب ها حفظ می کند و ارزش غذایی بالاتری هم دارند . یعنی بسیار مهم است که تا آن تاریخ ، محصول را استفاده کنیم تا بیشترین ارزش غذایی را از آن دریافت کنیم .
بعد از گذشت مدت زمانی از تاریخ انقضا باز هم ممکن است که یک ماده غذایی هم طعم و هم بوی خوبی داشته باشد اما بهتر است که ریسک نکنید . زمانی که شک دارید، آن را دور بیندازید . اگر تاریخ انقضا گذشته بود، بدون هیچ شکی آن ماده غذایی را کنار بگذارید .
غذا ها بعد از خریداری شدن باید دو ساعت داخل یخچال قرار بگیرند . یخچال باعث می شود که رشد باکتریایی کند شود . بعضی از مواد غذایی هم هستند که می توانند داخل فریزر مدت زمان خیلی طولانی حتی بعد از تاریخ انقضا سالم بمانند اما این مدت زمان بستگی به نوع غذا و مواد تشکیل دهنده آن دارد .
استاندارد ها در مورد این که ماده غذایی چه زمانی منقضی می شود، در کشور های مختلف متفاوت است .
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد