به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرزند پرتال ، از آن جا که خداوند و معصومین (ع) تأیید بر احسان و خوش رفتاری با والدین داشته و نافرمانی، آزار و اذیت و بی حرمتی به ایشان را مذموم دانسته اند، همچنین به سبب بی توجهی فرزندان به جایگاه ارزشمند پدر و مادر در خانواده، مطلبی در این موضوع به شرح ذیل بیان می گردد.
«عاقّ» به معنای آزار دهنده و نافرمان پدر و مادر، اسم فاعل از «عقوق» و در اصل به معنای شکافتن و پاره نمودن است. به این علّت نافرمانی پدر و مادر را عاق می خوانند که رشته ی طاعت آن ها را پاره نموده است، گفتنی است که نافرمانی والدین از گناهان کبیره می باشد. امام صادق (ع) در این باره فرمودند: «نافرمانی پدر و مادر از گناهان کبیره است، زیرا خداوند متعال عاقّ والدین را گناه کار شقی شمرده است.»
شخصی از امام جعفر صادق (ع) سئوال کرد: پیشنمازی است که تمام شرایط امامت را داراست جز این که با پدر و مادرش رفتار تندی دارد و با سخنان درشت آن ها را می رنجاند، آیا به این پیش نماز اقتدا کنم یا نه؟ حضرت فرمودند: «تا زمانی که با پدر و مادرش رفتاری ناشایست دارد و والدین خود را ناراحت کند، پشت سر او نماز نخوان».
افّ گفتن به والدین
قرآن کریم میفرماید: «وَ قَضى رَبُّکَ الاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ ایَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ احْساناً امَّا یَبْلُغَنَ عِنْدَکَ الْکِبَرَ احَدُهُما اوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما افٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَریماً »: و پروردگارت حکم کرد که جز او را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید، چنان چه که یکی از آن دو یا هر دوی آن ها نزد تو به پیری برسند، پس به آن ها افّ نگو و آزار نرسان و با ایشان به احترام و اکرام سخن بگو. (اسراء، ۲۳)
از این آیه چند نکته به دست می آید:
در این آیه چند تأکید بر نیکی و احسان به پدر و مادر وجود دارد:
واژه ی «قضا» به امر و فرمان قطعی و محکم گویند؛
قرار دادن توحید یعنی اساسی ترین اصل اسلامی در کنار نیکی به والدین، تأکید دیگری بر اهمیت این مسئله است؛
مطلق بودن «احسان» که هر گونه نیکی را در بر می گیرد؛
واژهی «والدین» که مسلمان و کافر را شامل می شود؛
نکره بودن احسان «احسانا» که برای بیان عظمت آمده است، پنجمین تأکید در این مسئله می باشد.
.واژهی «افّ» دلالت بر تنفر و خشم گوینده دارد.
خداوند به حالات پیری والدین اشاره دارد که انسان در آن موقع از همیشه نیازمندتر به حمایت و محبت و احترام است، البته اطاعت ایشان در هر حالی بر فرزند واجب بوده و آزار ایشان ممنوع می باشد.
با صدای بلند و اهانت آمیز و داد و فریاد با آن ها سخن مگو و در مقابل ایشان با گفتار نرم و بزرگوارانه برخورد کن.
.
انسان نباید به چهرهی پدر و مادرش تیز نگاه کرده و خیره شود. از امام صادق (ع) در این باره نقل شده که فرمودند: «… ِوَ مِنَ الْعُقُوقِ أَنْ یَنْظُرَ الرَّجُلُ إِلَى وَالِدَیْهِ فَیُحِدَّ النَّظَرَ إِلَیْهِمَا» یعنی نوعی از عقوق این است که انسان به پدر و مادرش تیز نگاه کند.
.
یکی از موارد نافرمانی پدر ومادر، غمگین و ناراحت کردن ایشان است. از حضرت علی (ع) روایت شده که فرمودند: «مَنْ أَحْزَنَ وَالِدَیْهِ فَقَدْ عَقَّهُمَا» یعنی کسی که پدر و مادر خویش را غمگین سازد، عاقّ والدین شده است.
.
از موارد ممنوع و نهی شده دشنام دادن و گفتار زشت و ناپسند با والدین می باشد. پیامبر اکرم (ص) در این زمینه فرمودند: از گناهان کبیره است که انسان پدر و مادرش را دشنام دهد [به این صورت که انسان پدر کسی را دشنام دهد و او هم متقابلاً پدر وی را دشنام دهد یا مادر کسی را دشنام دهد و در نتیجه آن شخص، مادر وی را دشنام گوید].
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد