مخدوش کردن پلاک خودرو و بهتازگی موتورسیکلتها جدا از تبعات کیفری که برای رانندگان دارد، باعث به دردسر افتادن شهروندان دیگر شده که یکی از اثرات آن ثبت جریمه برای خودروهای دیگر به علت تغییر در شماره پلاک خودروی متخلف است.اثر دیگر آن، ارتکاب راحت جرایم توسط مجرمان بهخصوص سارقان است که کشف جرم را با مشکل روبهرو میکند. این اتفاقات باعث شده برخورد با این مجرمان به مطالبه عمومی تبدیل شود و شهروندان خواستار برخورد جدی پلیس باشند. موضوعی که باعث شده پلیس به موضوع ورود کرده و بهطور میانگین ماهانه در هشت ماه نخست امسال فقط در تهران بیش از ۵۴ هزار خودرو پلاک مخدوش را جریمه کند. با یک حساب سرانگشتی، روزی ۱۷۶۳ خودروی پلاک مخدوش جریمه و ۷۷ خودرو توقیف میشود.این روزها ارسال جریمههای اشتباهی راهنمایی و رانندگی باعث دلخوری و دردسر برخی از شهروندان شده است؛ موضوعی که گاهی با اعتراض رانندگان و داشتن مدارکی مثل فیلم رفع و گاهی فرد به علت عدمپیگیری یا نداشتن مدرک با جریمههای سنگین مواجه میشود.اگر سری به مراکز رسیدگی به اعتراضات راهنمایی و رانندگی بزنید با افرادی روبهرو میشوید که به جریمه خودروی خود اعتراض دارند و مدعی هستند درحالیکه ماشین آنها در زمان ثبت تخلف در آن نقطه نبوده است، پلیس آنها را جریمه کرده است و ماموران پلیس را مقصر میدانند؛ در حالیکه با بررسی بیشتر تخلفات مشخص میشود عدهای برای فرار از قانون، پلاک خودروی خود را مخدوش کرده و با این کار باعث ایجاد مشکل برای سایر هموطنان شده و به نوعی پلاک دوقلو ایجاد کردهاند.
چگونه پلاک خودرو مخدوش میشود
در سالهای گذشته افراد برای ورود به طرح ترافیک، پلاک خودرو را دستکاری و مخدوش میکردند تا از جریمه پلیس در امان باشند اما این روزها با افزایش مبلغ جریمه، افراد با دستکاری شماره پلاک مثل کمرنگ کردن اعدادی مانند ۲ و۳، پلاک را تغییر داده و باعث اعمال قانون اشتباهی میشوند؛ موضوعی که صدای رانندگان دیگر را بلند کرده و خواستار برخورد جدی با متخلفان از سوی پلیس هستند.
پیامک اشتباه کشف حجاب
علاوه بر جریمههای رانندگی اشتباهی، موضوع دیگری که این روزها باعث ایجاد نارضایتی شهروندان شده، صدور دستور توقیف خودروها به علت عدم رعایت حجاب است. در این میان اما پلیس موضوع را گردن نگرفته و برخی رانندگان هم مدعی هستند در زمان وقوع تخلف در آن محل نبوده و گزارش اشتباه بوده است و با وجود مستندات و اعتراضهای آنان، ادعای برخی رانندگان راه به جایی نبرده و وارد چرخه طولانی و پرهزینه توقیف و ترخیص خودرو میشوند. بررسی بیشتر مستندات رانندگان البته نشان میدهد آنها گرفتار دستکاری پلاک شدهاند و باید تاوان زرنگبازی دیگران را در سایه عدم توجه پلیس به اعتراض خود بپردازند.
قانون چه میگوید؟
براساس ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی، اگر هر فردی در ارقام و مشخصات پلاک وسیلهنقلیه تغییری ایجاد کند یا بهعمد از پلاک تقلبی استفاده کند، به شش ماه تا یکسال حبس محکوم میشود. پلیس نیز براساس این قانون موظف است علاوه بر اعمال قانون، فرد متخلف را به مرجع قضایی معرفی کند.
سرهنگ سیدابوالفضل موسویپور، رئیس پلیس راهور تهران با اشاره به برخورد قاطع ماموران پلیس با پلاک مخدوش به جامجم گفت: ماموران پلیس راهور اگر با پلاک پوشیده یا مخدوش روبهرو شوند براساس قانون، متخلف را اعمال قانون و در مواردی به مراجع قضایی معرفی میکنند. به گفته وی در هشت ماهه ابتدایی امسال، ۱۹ هزار و ۱۳۱ خودروی پلاک مخدوش توقیف و ۴۳۳ هزار و ۸۹۰ خودرو نیز اعمال قانون شدند. رئیس پلیس راهور تهران با اشاره به اینکه پلاک مخدوش جزو خطوط قرمز پلیس است و هیچ اغماضی با متخلفان نمیشود، تاکید کرد: برخی متخلفان که پلاک را تغییر دادهاند براساس قانون به مراجع قضایی معرفی شدند که براساس آمار برای ۱۶۵۵ نفر پرونده تشکیل و در اختیار قوه قضاییه قرار گرفتند.
موسویپور در مورد پلاک مخدوش موتورسیکلتها نیز گفت: با تخلف مخدوش کردن پلاک موتورسیکلت مانند خودرو برخورد صورت میگیرد. تا پایان آبان نیروهای پلیس راهور پلاک ۵۰۰۰ موتورسیکلت را که از سوی راکبان پوشانده شده بود در همان محل تخلف رفع اثر کرده و به حالت استاندارد بازگرداندند.با وجود این باز هم هموطنان دغدغه ثبت اشتباهی تخلف را دارند و بهنظر میرسد با وجود برخورد پلیس با برخی رانندگان باید این اقدام به صورت جدی و قاطعانه انجام شود.