چندنظر و چندمقایسه درباره بودجه رسانه ملی

لزوم تجهیز صداوسیما در جنگ رسانه‌ای

به‌تازگی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال۱۴۰۳کل کشور، بودجه صداوسیما را ۲۴همت تعیین کردند.
کد خبر: ۱۴۴۳۰۰۷
لزوم تجهیز صداوسیما در جنگ رسانه‌ای
 
داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جریان بررسی این مصوبه اعلام کرد:با تغییراتی که مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه اعمال کرده، بودجه صداوسیما و قوه قضاییه نسبت به سال جاری ۵۸ درصد افزایش یافته است. به‌تازگی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال۱۴۰۳کل کشور، بودجه صداوسیما را ۲۴همت تعیین کردند. داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جریان بررسی این مصوبه اعلام کرد:با تغییراتی که مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه اعمال کرده، بودجه صداوسیما و قوه قضاییه نسبت به سال جاری ۵۸ درصد افزایش یافته است. در پی انتشار این خبر، برخی نقدهایی را نسبت به افزایش بودجه صداوسیما در لایجه بودجه مطرح می‌کنند که مقابل این نظرها، بسیاری باور دارند با کمی تعمق و بررسی در رسالت‌های رسانه‌ملی، محل‌های هزینه این اعتبارات، همچنین مقایسه بودجه مذکور با دیگر رسانه‌های بزرگ دنیا، افزایش مطرح شده دور از منطق نیست. 
 
نقش رسانه‌ملی در بسیج مردم
همان‌طور که بیان شد هر سال در زمان بررسی لایحه بودجه، رقم‌های تعیین شده برای برخی نهادها و سازمان‌های خاص ازجمله صداوسیما بحث‌برانگیز است. به‌تازگی بودجه ۲۴ همتی برای صداوسیما در سال ۱۴۰۳ را تصویب کردند در حالی که دولت با افزایش ۲۰درصدی حقوق مزدبگیران مخالفت کرده و معتقد است تغییر ۱۸درصد افزایش حقوق به ۲۰درصد از سوی نمایندگان مجلس موجب کسری بودجه می‌شود و پذیرفتنی نیست. جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه در پاسخ به این‌که چرا به‌رغم این‌که صداوسیما از طریق تبلیغات درآمد دارد، بودجه آن هر سال افزایش پیدا می‌کند اما افزایش حقوق کارمندان و کارگران متناسب با میزان تورم نیست به دید‌بان ایران گفت:افزایش بودجه سازمان‌هایی مانند صداوسیما و برخی نهادها بیشتر در حوزه زیرساخت است. افزون بر این، ما در یک جنگ رسانه‌ای قرار داریم و باید صداوسیما را تقویت کنیم. منابعی که به صداوسیما اختصاص می‌دهیم، بسیار محدود است درحالی که کار سنگین و هزینه‌آوری دارند. از این رو می‌کوشیم به صداوسیما و برخی دستگاه‌های امنیتی و نظامی کمک ویژه داشته باشیم.کوچکی نژاد در پاسخ به این‌که آیا عملکرد صداوسیما در مقایسه با میزان بودجه‌اش، قابل قبول است یا خیر به دیدبان ایران گفت: صداوسیما به عنوان یک رسانه‌ملی در بسیج مردم نقش دارد. اکنون در بحث انتخابات صداوسیما تلاش می‌کند و به‌صورت فنی ورود کرده تا مشارکت مردم را بالا ببرد.کوچکی‌نژاد ادامه داد: در مقابل رسانه‌های بیگانه که مدام به تحریم انتخابات می‌پردازند، ضروری است که صداوسیما در این جنگ رسانه‌ای مجهز باشد و به باور من عملکرد خوبی هم داشته است.
 
مقایسه بودجه صداوسیما با بی‌بی‌سی
در اظهارنظری دیگر محسن شاکری‌نژاد، رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما درخصوص بودجه صداوسیما و مقایسه آن با دیگر بنگاه‌های رسانه‌ای بیان کرده است: بر اساس اطلاعات صورت مالی منتهی به مارس ۲۰۲۳، مجموع هزینه‌های عملیاتی گروه بی‌بی‌سی از مارس ۲۰۲۲ تا مارس ۲۰۲۳ حدود پنج میلیارد و ۹۵۷میلیون پوند (معادل هفت میلیارد و ۳۷۵ میلیون دلار) بوده است. حتی اگر قیمت دلار را ۴۰هزار تومان در نظر بگیریم، می‌شود حدود ۳۰۰هزار میلیارد تومان. مقایسه کنید با بودجه رسانه‌ملی!»
 
ارقام تأمل‌برانگیز
اشاره شد که کل بودجه صداوسیما در سال ۱۴۰۳از سوی مجلس ۲۴هزار میلیارد تومان تعیین شد. در ادامه با در نظر گرفتن این بودجه، مقایسه‌ای را میان هزینه‌کرد مخاطبان برای دسترسی به رسانه‌ملی با هزینه‌ای که مردم دیگر کشورها برای دسترسی به شبکه‌های تلویزیونی می‌پردازند، داشتیم. همچنین در مرزهای داخلی نیز هزینه دسترسی مخاطبان به سکوهای شبکه نمایش خانگی را نسبت به تماشای رسانه‌ملی آورده‌ایم که همه نشان از لزوم تعیین بودجه سنگین برای صداوسیما دارد. حقیقت نخست، رایگان بودن رادیو و تلویزیون در ایران است اما همان‌گونه که اطلاع دارید در اکثر کشورها تماشای شبکه‌های تلویزیونی نیاز به پرداخت هزینه‌های بالا دارد. از منظر دیگر با بررسی بودجه سال‌جاری صداوسیما (۸۰۰۰ میلیارد تومان) می‌توانیم محاسبه کنیم که سهم هر ایرانی از بودجه امسال رسانه‌ملی ۹۴هزار تومان در یک سال است. در بودجه سال آینده صداوسیما که ۲۴هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده هم سهم هر ایرانی ۲۸۲هزار تومان در یک سال است که رقم‌های سنگینی نیست. کافی است این رقم را با هزینه اشتراک یک سکوی شبکه نمایش‌خانگی در سال مقایسه کنید که رقمی حدود یک میلیون و ۲۰۰ تومان برای مخاطبان است. 
 
محل هزینه اعتبار مازاد بر رشد سنواتی بودجه 
افزایش اعتبارات صداوسیما بر اساس حکم برنامه هفتم توسعه است که مورد توافق دولت و مجلس قرار گرفت. بر این اساس صداوسیما موظف است اعتبار افزوده شده که مازاد بر رشد سنواتی بودجه را برای پیشبرد وظایفی که در برنامه هفتم توسعه برای آن تعیین شده، هزینه کند. حالا سوال این است که صداوسیما اعتبار مازاد بر رشد سنواتی بودجه را دقیقا کجا هزینه می‌کند؟ در پاسخ باید گفت وظایف صداوسیما در طول پنج سال شامل این موارد است: «تولید حداقل ۱۱۰۰قسمت سریال‌های ملی، حداقل ۲۹۲۰قسمت سریال پویانمایی، ۳۶۵قسمت مستند، ۵۲ قسمت مستند ویژه، ۱۴۶۰ قسمت برنامه شاخص، ۱۶۰۰ قسمت سریال استانی، ۱۱هزار و ۲۰۰ قسمت پویانمایی استانی، ۳۷۰قسمت تله فیلم؛ ۱۴۶۰ قسمت برنامه کودک، نوجوان و جوان؛ هفت سریال ویژه کودکان و نوجوانان.»قطعا با مرور این وظایف سنگین که صرفا آمار و ارقام نیستند و به لحاظ کیفی نیز باید در سطح مطلوب قرار داشته باشند، فضای اظهار نظر بر پایه حق و حقیقت برای منتقدان میزان افزایش بودجه صداوسیما در سال ۱۴۰۳روشن‌تر خواهد شد و به جواب درخوری خواهند رسید. 

صداو سیما اعتبار مازاد بر رشد سنواتی بودجه را کجا هزینه می کند؟

وظایف صدا وسیما درطول ۵ سال 

سریال های ملی              حداقل ۱۱۰۰ قسمت
سریال های پویا نمایی       حداقل ۲۹۲۰ قسمت
مستند                         ۳۶۵قسمت
مستند ویژه                 ۵۲قسمت 
برنامه  شاخص             ۱۴۶۰قسمت
سریال استانی               ۱۶۰۰قسمت
پویا نمایی استانی         ۱۱ هزار و ۲۰۰ قسمت
تله فیلم  استانی           ۳۷۰ قسمت
برنامه کودک و نوجوان    ۱۴۶۰قسمت
سریال های ویژه کودکان    ۷ سریال

نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور بودجه صدا و سیما  را ۲۴  همت تعیین کردند.صدا و سیما موظف است اعتبار افزوده‌شده مازاد بر رشد سنواتی بودجه را برای پیشبرد وظایفی که در برنامه هفتم توسعه برای آن تعیین شده هزینه کند 

اشتراک سالانه یک سکوی شبکه خانگی بیشتر از سهم هر ایرانی در بودجه رسانه ملی

کل بودجه سازمان صدا و سیما درسال ۱۴۰۳ از سوی مجلس ۲۴ هزار میلیارد تومان تعیین شد 
رایگان بودن رادیو  و تلویزیون در ایران 
پولی بودن شبکه‌های تلویزیونی دراکثر کشورها
بودجه سال جاری سازمان صدا و سیما۸۰۰۰میلیارد تومان  
سهم هر ایرانی از بودجه امسال رسانه ملی ۹۴‌هزار تومان در یک سال 
بودجه ۱۴۰۳سازمان صدا و سیما در سال آینده ۲۴هزار میلیارد تومان
سهم هر ایرانی از بودجه ۲۴ هزار میلیارد تومانی ۲۸۲هزار تومان در یک سال 
هزینه اشتراک یک سکوی شبکه خانگی میانگین یک میلیون و۲۰۰هزار تومان درسال
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها