انواع زیره
زیره سبز دارای مقادیر بالایی فیبر است وبا کاهش اشتها وافزایش متابولیسم بدن به لاغری وکاهش وزن سریع افراد کمک میکنند. همچنین مقادیر بالای فیبر موجود در زیره برای کاهش چربی شکم مفید است.این نوع زیره هم بهصورت پرورشی و هم خودرو یافت میشود.در ایران نوعی پرورش زیره سبز وجود دارد که از اجزای اصلی پودرکاری است وبرای تقویت طعم غذاها مورد استفاده قرارمیگیرد.همچنین در داروهای سنتی ازسالها قبل استفاده میشود.زیره سیاه معروف به زیره کرمانی نیزخواص فراوانی دارد که یکی از سوغاتیهای معروف این استان است و در مناطق کوهستانی بهصورت خودرو رشد میکند.
تفاوت زیره سبز و سیاه
جنس، گونه، نوع اسانس و ترکیبات گیاه خواص زیره سبز با خواص زیره سیاه کاملا متفاوت است واثرات دارویی آنها نیز در بعضی موارد تفاوت داردبه همین دلیل میزان مصرف آنها نیز متفاوت خواهد بود.مقدارمصرف خواص زیره سیاه که در بسیاری از غذاها مصرف میشود، میتواند ۱۰برابرخواص زیرهسبز باشد. بوی متفاوت این دو نوع زیره (سبز و سیاه) نیز بهدلیل متفاوت بودن ترکیبات اصلی اسانس آنهاست.
فواید زیره سیاه
طبع زیره سیاه خیلی گرم و خشک است. زیره سیاه دارای خواص مدر، بادشکن، مقوی، زیادکننده شیر، قاعدهآور، نیرودهنده، ضد کرم، هضم کننده، ضد تشنج، قابض، معرق، مقوی معده و قاطع اسپرم است.زیره سیاه در موارد بلع هوا، نفخ شکم، برطرف کردن سوءهاضمه، تسهیل هضم غذا، دل پیچه کودکان، انگل معده و روده، دفع بادهای کلیه و مثانه، تنگی نفس و سکسکه نفخی بهکار میرود. زیره یک داروی سنتی برای رفع سوءهاضمه خصوصا نفخ شکم است.عرق زیره یا روغن آن دررفع سوءهاضمه و دل دردهای کودکان مفید است.زیره خاصیت ضدگرفتگی دارد وبرای رفع گرفتگیهای دوران قاعدگی مفید است.مقوی بدن است.معده را گرم و تقویت وکرم تنیارادفع میکندواثر قابل ملاحظهای درجلوگیری ازایجاد بادهای اضافی درروده ودرماناسهال دارد.دمکرده یک قاشق مرباخوری زیرهسیاه در نیم لیتر آبجوش برای تنبلی اعمال گوارشی،بیاشتهایی،باد یا دردروده مصرف میشود.مصرف دمکرده زیره سیاه یا جویدن آن در رفع وکاهش دردهای ناشی ازقاعدگی،دردهای روده و بیاشتهایی بسیار مؤثر است.