دیدنی‌ها و عجایب سیستان و بلوچستان

از قبرستان جن‌ها تا ناف دریا

سیستان و بلوچستان یکی از بخش‌های قدیمی و تاریخی ایران است. این بخش که از نظر توسعه و سطح زندگی نیز جز محروم‌ترین مناطق ایران محسوب می‌شود دارای دیدنی‌ها و امکانات تاریخی بسیاری است که کمتر مورد توجه واقع شده‌اند. در ادامه به برخی از این مناطق دیدنی اشاره می‌شود.
کد خبر: ۵۹۴۹۹۴

یک باور قدیمی می‌گوید سیستان و بلوچستان یازدهمین سرزمینی است که اهورامزدا آفریده است. این سرزمین باستانی در ادوار مختلف دارای اسامی گوناگون بوده است: سیوستان، سکستان، سیستن، ماساژت، آریا پلیس، درانگیانا، زرنگ، زرنج، نیمروز یا نصف النهار، زاول، زابل و ده‌ها نام دیگر.

 

فواره‌های گِلی

گل‌افشان یکی از شگفت انگیز‌ترین پدیده‌های سیستان و بلوچستان است. سه گل‌افشان این منطقه در "دشت کهیر" واقع شده که دوتای آن‌ها به شکل تپه و دیگری به شکل آتشفشان است.

 

ناف دریا

مردم محلی به گل‌افشان، ناف دریا یا بولوبولو می‌گویند. در هنگام فعالیت گل‌افشان‌ها صداهایی شبیه شلیک تفنگ به گوش می‌رسد. ارتفاع گل‌افشان‌های چابهار یا گل فشان تنگ، حدوداً ۲۰ متر و قطر دهانه آن ۱۲ متر است. بعضی گل‌افشان‌ها از دامنه‌های خود نیز گل متصاعد می‌کنند اما گل‌افشان تنگ تنها از دهانه خود این عمل را انجام می‌دهد.

 

شهر باستانی

شهر سوخته سیستان و بلوچستان قدمتش به ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد.

 

ساحل صخره‌ای (دریای بزرگ)

در این ساحل پدیده موج فشان را می‌توان دید. در فصل مرداد و مصادف با وزش بادهای موسمی ارتفاع این امواج به ۱۵ متر می‌رسد.

 

روستای تیس

روستای تیس با قدمتی حداقل ۲۳۰۰ ساله در دوران هخامنشیان از بندر‌های مهم ایران در دریای مکران بود. این روستا در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و درناحیه‌ای کوهپایه‌ای در شمال غربی چابهار واقع شده است.

 

قبرستان جن‌ها

در روستای تیس مقبره‎هایی است که به باور محلی‌ها محل سکونت جن‌ها بوده و "پیل بند" و "غارهای‌بان مسیتی" و نقاشی‌های عجیب و غریب آن، دیدنی است. چاه باستانی "تیس کوپان" و گورهای مرموز "تپه نهادی" هم از دیگر جاذبه‌های گردشگری این منطقه است.

 

غارهای سه گانه

در دامنه کوه شهبازبند، حدود ۲۵ متر بالا‌تر از سطح زمین، دو غار مصنوعی و یک غار طبیعی در کنار هم قرار دارند که این سه غار را مردم بومی "بان مسیتی" می‌گویند. در زبان بلوچی، "بان" مرد صالح و خداپرست و تارک دنیا و "مسیتی" معبد و پرستشگاه خوانده می‌شود. روی دیوارهای سه طرف گنبد، با جوهر قرمز و بنفش، خطوط و علاماتی نقش بسته که بیشتر به خط "گجراتی" و خطوط هندی شباهت دارد.

 

چابهار

چابهار آب و هوایی بهاری و گرم دارد. حتی در فصل زمستان نیز کشت انواع محصولات کشاورزی ممکن است.

 

شهر نیشکر

قصرقند در زمان گذشته به گنداوگ معروف بود و به مرور زمان به گنج‌آور تغییر نام داد. در زمان هجوم پرتغالی‌ها، کشت نیشکر رواج یافت. از آنجایی که نیشکر ماده اولیه تولید شکر بوده نام گنج‌آور به قصرقند تبدیل شده است.

 

بنا‌های تاریخی

قصرقند یکی از قدیمی‌ترین شهرهای استان سیستان و بلوچستان است. این منطقه به دلیل قرار گرفتن در کنار رودخانه کاجو کیاکور و نیز وجود چندین قنات پر آب و نیز خاک مناسب، بسیار مستعد برای کشاورزی بود. به لحاظ تجارت و بازرگانی محصولات عمده قصر قند همچون نیشکر و نوعی قند قرمز، چرم و پوست به مراکز بزرگ آن روزگار همچون بابل و بین‌النهرین صادر می‌شد.

 

قلعه سب

در روستای سب شهرستان سوران قلعه‌ای قرار دارد که از جاذبه‌های دیدنی استان سیستان و بلوچستان محسوب می‌شود. این قلعه خشتی و گلی مرتفع‌ترین قلعه خشتی ایران است.

 

گاندو، تمساح‌های پوزه کوتاه ایران

گاندو نامی است محلی برای تمساح مردابی یا تمساح پوزه کوتاه ایرانی. طبق آخرین سرشماری‌ها در بهار سال ۱۳۹۱ در منطقه حفاظت شده گاندو (باهوکلات) تعداد تمساح پوزه کوتاه ایرانی به ۲۸۶ عدد رسیده است. هر جفت تمساح پوزه کوتاه در فصل جفت گیری ۱۵ تا ۲۰ عدد تخم می‌گذارد و در صورتی که شرایط مهیا باشد دست کم نصف این تعداد قادر به رشد و نمو هستند.

 

ساختمان قلعه سب

قلعه سب از ۱۰ اتاق کوچک و بزرگ تشکیل شده که در اطراف حیاط مرکزی جای گرفته‌اند و برای دسترسی به فضا‌های حاکم‌نشین و تابستانی، راه پله‌ای مخفی، کم عرض، با شیب زیاد وجود دارد. قلعه سب بعد از زمان صفویه به ویژه در عصر افشاریه محل سکونت حاکمان بود.

 

رودخانه‌‌های فصلی

رودخانه کاجو در زمان بارندگی دیدنی است. چندین رودخانه فصلی در سیستان و بلوچستان جاری است.

 

هامون

دریاچه هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه است. این دریاچه از سه دریاچه کوچک تشکیل شده‌است که در زمان وفور آب به هم متصل می‌شوند و دریاچه هامون را تشکیل می‌دهند.

>> دوویچه وله

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها