جام جم سرا: دکتر رضا راست منش میگوید: «بیماریها ناشی از غذا (Food borne illness)، بیماریهایی هستند که معمولاً منشاء عفونی یا سمی دارند و عوامل ایجاد کننده آنها با مصرف غذا وارد بدن میشوند. به این ترتیب هر فردی در معرض خطر بیماریهای ناشی از غذاست.»
به گفته او این بیماریها عبارتند از:
۱- بیماریهای ناشی از میکروارگانیسمها نظیر سالمونلا، کامپیلوباکتر، آنتروباکتریاسهها (ایکولای ولیستریا) و میکروب وبا
۲- بیماریهای ناشی از سموم طبیعی نظیر سموم قارچی (میکوتوکسین)
۳- آلایندههای آلی دائمی نظیر دیوکسین
۴- فلزات سنگین نظیر سرب و جیوه
۵- باقیمانده حشره کشها، سموم دفع آفات نباتی و باقیماندههای هورمونی
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماریهای ناشی از مواد غذایی ناسالم، احتمالاً گستردهترین معضل بهداشتی در جهان بوده و عامل مهم کاهش بهره وری اقتصادی است، خاطرنشان میکند: «بررسیهای انجام شده در کشورهای صنعتی نشان میدهد که همه ساله حدود ۳۰ درصد افراد جامعه تحت تاثیر بیماریهای ناشی از غذا قرار میگیرند.»
به عقیده وی در کشور ما هیچگونه آماری در خصوص وضعیت سلامت مواد غذایی و یا میزان باقیمانده سموم شیمیایی در مواد خوراکی وجود ندارد، اما آنچه مسلم است در ایران نظیر سایر کشورهای در حال توسعه، به علت مصرف بیرویه سموم به ویژه نزدیک به زمان برداشت محصول و عدم اعمال کنترل بر سطح باقیمانده سموم محصولات کشاورزی، همه مردم اعم از کشاورزان و جمعیت مصرف کننده در معرض خطر جدی آفت کشها قرار دارند.
این متخصص تغذیه یادآور میشود: «در ایران سازمانهای دولتی متعددی نظیر وزارت جهاد کشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و سازمان انرژی اتمی در امر ایمنی غذا و کنترل و نظارت بر سلامت غذا مسئولیت دارند. اما علیرغم این موضوع، کشور به طور گستردهای با معضلاتی از قبیل آلودگیهای شیمیایی و میکروبی، مصرف بیرویه سموم دفع آفات نباتی و کود شیمیایی، وجود داروهای دامی و افزودنیها در حد غیر مجاز در غذای مصرفی خانوارها، شیوع مسمومیتهای حاد غذایی و بالاخره مرجوع شدن فرآوردههای غذایی صادراتی به علت عدم رعایت موازین بهداشتی مواجه است.»|سلامانه|
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد