جام جم سرا:از اولین گام تا تولد فرزندتان باشما خواهیم بود.
***
قدیمیها بر این باور بودند که هر خانم بارداری باید به اندازه دو نفر غذا بخورد تا نوزاد سالمی به دنیا بیاورد، اما این روزها نه تنها این باور وجود ندارد، بلکه متخصصان تغذیه روی رژیم غذایی دوران بارداری حساسیت ویژهای دارند و میگویند نباید اضافه وزن دوران بارداری کنترل نشده و بدون حساب و کتاب باشد البته بسیاری از خانمها در سه ماهه اول بارداری وزن اضافه نمیکنند حتی بعضیها به جای آنکه وزنشان زیاد شود، وزن کم میکنند.
دلیل آن هم تهوع شدید و کاهش اشتهای ناشی از ویار بارداری است. از سه ماهه دوم به بعد اضافه شدن وزن کاملا محسوس خواهد بود چون هم حالت تهوع از بین میرود و اشتها به حالت قبل برمیگردد و هم جنین شروع به وزن گرفتن میکند.
8 تا 12کیلو اضافه وزن
به گفته گروهی از متخصصان تغذیه خانم باردار باید طی ۹ ماه بارداری حداکثر ۱۲کیلوگرم وزن اضافه کند، اما طب مدرن این موضوع را رد میکند چون هر خانمی برحسب وزن و ویژگیهایی که دارد، ممکن است بیشتر یا کمتر از این حد وزن اضافه کند. در واقع اضافه وزن طبیعی در دوران بارداری بین هشت تا 12 کیلوگرم است.
پس نباید اضافه وزن دوران بارداریتان را با دیگران مقایسه کنید. شاید خواهر شما به دلیل داشتن اضافه وزن پیش از بارداری فقط هشت کیلو چاقتر شود و این وزن اضافه شده برای دوست لاغرتان به 15 کیلو برسد، اما شما 18 کیلو وزن اضافه کنید! البته کم نیستند خانمهایی که در دوران بارداری وسواس شدیدی به خرج میدهند و نمیخواهند وزن اضافه کنند.
این کار درستی نیست چون هم روی رشد و هوش و سلامت جنین تاثیر منفی میگذارد و هم باعث زایمان زودرس میشود.
پس باید این موضوع را هم در نظر بگیرید که اضافه وزن جزیی از بارداری است، اما باید روی ریتم طبیعی باشد.
غذاخوردن سالم یعنی چه؟
به خانمهای باردار توصیه میشود در دوران بارداری غذاهای کم کالری مثل ماهی، مرغ، غلات کامل، سبزیجات سبز رنگ، لبنیات کم چرب، انواع مغز، میوه و... مصرف کنند. تنوع غذایی هم بسیار مهم است.
خانمهای باردار از ترس چاقی نباید به هیچ وجه چربی را به طور کامل از برنامه غذایی خود حذف کنند.
در واقع چربیها برای شکل گیری سیستم عصبی جنین لازم است، اما بهترین کار این است که چربیهای اشباع مثل کره، خامه و روغنهای کتان و آفتابگردان را از سبد غذایی روزانهتان حذف و به جای آن روغن زیتون و کلزا و ماهیهای چرب دارای روغن امگا ۳ مصرف کنید.
هر وعده غذایی خانم باردار باید حاوی پروتئین، چربی و قند باشد و در هر شرایطی نباید مصرف مواد معدنی و ویتامینها را فراموش کرد البته مصرف مکملها نیز باید زیرنظر پزشک باشد چون مصرف خودسرانه آنها سلامت جنین را تهدید میکند. افزایش وعدههای غذایی در حجم کم یکی از بهترین گزینهها برای خانمهای باردار است.
همچنین توصیه میشود نوشیدنیهای قندی و آبمیوههای آماده را کنار بگذارید و به جای آن، آب یا آبمیوه طبیعی بنوشید. البته نباید در طول بارداری به خوردن بیش از حد غذا عادت کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب