جام جم سرا:
مواد لازم:
خیار، کرفس، گل کلم، هویج، سبزیجات معطر شامل ترخون، شوید، سیر، فلفل سبز تند، سرکه، پودر گلپر.
طرز تهیه:
ابتدا ظرفهای مخصوص را بخوبی شسته و خشک کنید.
سبزیجات فوق را بجز خیار، گل کلم، سیر و فلفل خرد کرده و پس از شست و شو در معرض هوا قرار دهید تا کاملاً خشک شوند.
فلفلها و خیارها و گلکلمها را نیز به همان ترتیب شسته اما خیارها و فلفلها را به صورت درسته و گلهای کلم را با حفظ فرم اصلی با دست از یکدیگر جدا کنید تا به صورت گل کلمهای کوچکی درآیندخرد کردن گل کلمها با چاقو زیبایی شور را از بین میبرد).
سیرها را نیز به حالت حبهای مورد استفاده قرار دهید.
سبزیجات معطر را نیز پاک کرده و خوب بشویید. سپس به قطعات حدود ۱۰ سانتی متری با ساقه خرد کنید.
پس از آنکه کلیه مواد آماده شد، خیار و سبزیجات دیگر شامل گل کلم، هویج، کرفس همچنین سبزیجات معطر، سیر، فلفل و پودر گلپر را به صورت لایه لایه درون ظرف قرار دهید به ترتیبی که یک ردیف مواد شور و ردیف دیگر سبزیجات معطر، سیر، فلفل و پودر گلپر، باشد.
سپس قابلمهای را از آب پر کرده و به میزان هر ۲ لیوان آب ۱ قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید.
در صورت تمایل میتوانید به مواد فوق مقداری سرکه نیز بیفزایید. سرکه طعم خوبی به شور میدهد (برای هر شیشه یک کیلوگرمی شور، نصف استکان سرکه کافی است. البته میزان سرکه رابطه مستقیمی با ذائقه افراد دارد. در صورتی که نمیخواهید از سرکه استفاده کنید، آب را درون قابلمه آلمینیومی بجوشانید زیرا در غیر این صورت قابلمه سیاه خواهد شد).
پس از آنکه محلول آب و نمک و در صورت تمایل سرکه به نقطه جوش رسید، قابلمه را از روی حرارت برداشته و برای مدت کوتاهی صبر کنید تا دمای آن پایینتر آید.
هنگامی که دما از ۱۰۰ درجه سانتی گراد به ۸۰ یا ۷۰ درجه رسید یا به اصطلاح از حرارت افتاد، محلول حاصل را درون ظرف پر از مواد شور تا اندازهای بریزید که ظرف لبالب با محلول پر شده و روی سطح مواد را کاملاً بپوشاند. سپس در ظرف را محکم بسته و دو یا سه روز در محلی گرم و در صورت امکان در مقابل تابش خورشید قرار دهید.
پس از طی این مدت آن را به یخچال یا محل سرد دیگری منتقل کنید.
نکات مهم:
مراقب باشید تمام مواد و حتی ظرف آنها خوب خشک شده باشند. وجود نم و قطرهای آب سبب کپک زدن شور شما خواهد شد.
کاربرد ظروف شیشهای از ظروف پلاستیکی بهتر است.
برخی معتقدند استفاده از چند عدد نخود خام در لابلای مواد، سرعت آماده شدن شور را بالا میبرد.
عدهای با قراردادن تکهای نان سنگک بر روی کلیه مواد و در دهانه ظرف از آن به عنوان مخمر استفاده میکنند.
به سبزیجات معطر یادشده برگ کرفس و گشنیز هم میتوان اضافه کرد.(آشپزی)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد