اگر در خاطرهها باقی مانده باشد در زمانهای نه چندان دور نانوایان چانه خمیر را در ترازو می گذاشتند و بعد از کشیدن وزن، خمیر را راهی تنور میکردند و حتی در زمانهای دورتر نان پخته شده بعد از وزن کشی به دست مشتری می رسید و غل و غشی در تحویل آن وجود نداشت، اما امروز دیگر از آن وزن کشی ها که خبری نیست بلکه هر نانوا در شکل های جدید و با ریختن چند کنجد، به بهانه هزینه های تحمیلی با تغییر قیمت و به قصد بالا بردن کیفیت، روزی هر روز مردم را با نظرات جدید و با اختیاراتی که دولت به او سپرده قرار است راهی سفرههای من و شما کند.
شیوه جدید دولت برای افزایش قیمت نان بدون اینکه قصد دخالت در این افزایش قیمت را داشته باشد از اتفاقات نادری است که جای تأمل بسیار دارد چرا که بنابر اعلام سخنگوی دولت قیمت نان برای جبران هزینه انرژی و دستمزد کارگران از امروز حداکثر تا ۳۰ درصد افزایش مییابد.
دولت در اعلام نظر نهایی این اقدام را بنا بر خواسته اتحادیه نانوایان و برای جبران افزایش هزینه انرژی و دستمزد کارگران دانسته و البته این تاکید را داشته که دولت قیمت آرد و گندم را افزایش نداده و سالانه 7200 میلیارد تومان برای نان و گندم اختصاص خواهد داد ولی دست نانوایان را باز می گذارد که تا 30 درصد قیمت نان را افزایش دهند.
هرچند محمد باقر نوبخت سخنگو دولت گفته که میزان افزایش قیمت نان در استانها با تصمیم استاندار است اما تجربه رفتن در پشت صف نانوایی نشان داده که قیمت گذاریهای مشخص شده هم نمیتواند تغییری در نظر نانوایان و افزایش قیمت،به بهانه اضافه کردن چند کنجد یا تغییر شکل برای تفاوت با نانوای همسایه را به دنبال داشته باشد.
محسن لزومیان رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ،گفته قیمت نان بربری از 500 به 700، نان سنگک از 600 به 800 و نان لواش و تافتون از 300 به 400تومان افزایش مییابد اما اعلام این قیمتها در شرایطی است که همه می دانیم ارقام اعلام شده با تفاوت رقم 100 تا 200 تومان گرانتر قرار است به دست مشتری برسد.
البته افزایش قیمت نان هم بی تاتثر در قیمت انواع نان فانتزی، شیرینی کیک یا بیسکویت نیست بطوریکه محمد جواد کرمی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان نان صنعتی هم تاکید کرده از امروز دوشنبه قیمت نان بربری صنعتی 900 تومان، نان باگت 650 تومان، نان همبرگری 650 تومان و نان برکشن حدود 250 تا 260 تومان شده است ، که با این اعلام نظر قطعا اگر قرار است گذری به شیرینی فروشی داشته باشید باید منتظر شنیدن رقم های جدید هم باشید.
باز گذاشتن دست نانوایان از سوی دولت برای افزایش قیمت نان اقدامی است که نشان میدهد دولت در این بخش، از وظیفه سنگین خود شانه خالی کرده و اختیار را ، به دست کسانی سپرده که امکان دارد در سایه بی تدبیریها موجبات ناراحتی مردم و درگیری میان خود و نانوایان را فراهم کنند.
افزایش قیمت نان در نیمه دوم سال که هنوز افزایش حقوقی برای کارمندان و کارگران به همراه نداشته ،این علامت را به جامعه داده که باید چنین اضافه هزینه ای را به تنهایی بر دوش بکشند و صد البته در سایه این افزایش ،بالا رفتن قیمت دیگر اقلام ، از جمله برنج و روغن و...را نیز انتظار بکشند و همه محاسبات اقتصادی خانوار را بر اساس ارقام جدید پایه گذاری کنند.
قرار بود به جز بنزین افزایش قیمت ها با “شیب ملایم” باشد اما سوال این است که اگر افزایش ۳۰ درصدی یا 40 درصدی قیمت نان در یک شب ، شیب آرام است، پس شیب تند چه معنایی دارد و دولت چه پاسخی برای این شیب ملایم دارد که خلاف خواسته و انتظار مردم از دولت تدبیر و امید است.
خبرنگار جام جم آنلاین
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد