ماجرا از زمانی شروع شد که یکی از دوستان سارا به او پیشنهاد داد تا در فیسبوک عضو شود و گفت که برای زمان بیکاری میتواند از آن استفاده کند. دوستش گفت که سارا از دنیا عقب مانده است. همه دوستانشان عضو این شبکه اجتماعی هستند و فقط سارا در غار تنهایی خود به دور از همه زندگی میکند.
با حرفهایش سارا را قانع کرد که باید در شبکههای مجازی مختلف عضو شود و در غیر این صورت در بین دوستان به زیرخاکی یا مومیایی مبدل میشود.
همان روز سارا را در فیسبوک عضو کرد و برایش یک صفحه شخصی ساخت. از آن به بعد سارا زمانهای بیکاری خود را با شبکههای مجازی پر میکرد. چند روز یکبار هم برایش از طرف افراد مختلف پیشنهادهای مختلف دوستی فرستاده میشد و او هم اکثرشان را قبول میکرد. کمکم تعداد دوستانش در فیسبوک زیاد شدند و او هم فعالتر شد. عکسهایی از خود در فیسبوک منتشر میکرد که به نظر خودش کسی نمیتوانست از آنها سوءاستفاده کند.
به پیامهایی که از طرف افراد ناشناس فرستاده میشد اهمیت نمیداد. به نظرش همه آنها مزاحم بودند و فقط قصد سوءاستفاده داشتند. یک روز که مثل همیشه مشغول چک کردن پیامهایش بود در بین آنها چشمش به یکی افتاد که خیلی متفاوت به نظر میرسید و خیلی محترمانه خواسته بود که فقط با سارا آشنا شود و بیشتر راجع به رشته تحصیلی اش بداند.از پیام خوشش آمد و صفحه شخصی فرستنده را باز کرد.
فرستنده پیغام، پسر جوانی به نام امیر، به نظر سارا فرد معقول و قابل اعتمادی بود. سارا جواب او را داد. صحبتها به همانجا ختم نشد و روز بعد و روزهای بعد هم ادامه پیدا کرد. شماره بینشان رد و بدل شد. به نظر او، امیر پسر بسیار خوبی بود. او خودش را دانشجوی یکی از دانشگاههای مطرح معرفی کرده بود و بسیار با شخصیت و متین رفتار میکرد.
روزبهروز با هم صمیمیتر میشدند. امیر به بهانه شناخت بیشتر از سارا عکس خواست و سارا هم که به امیر اعتماد پیدا کرده بود به راحتی چند عکس از خودش برای او فرستاد.
امیر بعد از دریافت عکسها از سارا تعریف و تمجید کرد و اینگونه او را به فرستادن عکسهای بیشتر تشویق کرد و سارا هم که شیفته رفتار امیر شده بود با رغبت فراوان و به میل خودش عکسهای بیشتری فرستاد.
سارا میخواست که از طرف امیر تائید شود و امیر از او تعریف کند، وقتی که میدید با فرستادن عکس به خواستهاش میرسد این کار را بیشتر ادامه میداد و از زندگی خصوصیاش بیشتر تعریف میکرد.
در ذهنش آیندهای زیبا با امیر ساخته بود و فکر میکرد شاهزاده سوار بر اسبش را پیدا کرده است. حرف زدنها ادامه داشت. وابستگی سارا به امیر روز به روز بیشتر میشد تا اینکه سارا احساس کرد مدتی است امیر رفتارش تغییر کرده و دیگر به صمیمیت گذشته نیست.
تلفنهایش را جواب نمیدهد و نسبت به سارا کم اهمیت شده است. سارا از این موضوع ناراحت بود و دلیلش را از امیر پرسید. در آن لحظه بود که سارا را با جوابهایش شوکه کرد. امیر به او گفت که از او بدش میآید، گفت سارا یک دختر زشت و بد لباس است و در حد او نیست و باید با همنوعان خودش معاشرت کند و در آخر هم گفت که تا دو روز دیگر 800 هزار تومان باید به حسابم واریز کنی تا عکس هایت را در شبکههای مجازی پخش نکنم....
پول بده، عکس هایت را بگیر
در جامعه افرادی مانند امیر بسیارند؛ مجرمانی که منتظر فرصت هستند تا از سادگی و ناآگاهی برخی دختران در شبکههای اجتماعی سوءاستفاده کنند و به هدف خودشان برسند. در طول تاریخ مجرمان اخاذ همیشه وجود داشتند و به نوعی سعی میکردند با فریب دیگران به سود خود برسند. حالا هم آنها به شیوههای مختلف و از راههای مختلف این کار را انجام میدهند. حتی پایشان به
فضای مجازی هم باز شده و از این راه سعی میکنند سودی بهدست آورند. اخاذان اینترنتی مجرمانی هستند که در استفاده از کامپیوتر تخصص خاصی دارند و در بسیاری از موارد با هک کردن صفحههای شخصی افراد در فضای مجازی به اطلاعات آنها دست پیدا میکنند و از این طریق کلاهبرداری میکنند.
معمولا شبکههای اجتماعی ابزارها و امکاناتی را در اختیار کاربران خود قرار میدهند که فرد میتواند تصاویر، ویدئوها و اطلاعات خصوصی خود را در صفحه شخصی اش قرار دهد.
مردان هم قربانی میشوند
از سوی دیگر اکثر اخاذان اینترنتی سعی میکنند با رفتار خوب و خوش صحبتی بر دیگران تاثیر گذارند و اعتماد آنها را جلب کنند و در آخر با تهدید به انتشار عکس و فیلم شخصی، از او پول میگیرند. طعمههای اینگونه اخاذان فقط از بین بانوان انتخاب نمیشوند.
مثلا در یکی از پروندههای اخاذی آمده که پسر جوان 25 سالهای به انگیزه همسریابی وارد محیطهای چتروم شده و در این محیط با دختر جوانی آَشنا شده که این دختر توانسته با جلب اعتماد این جوان، از طریق وبکم تصاویر و شماره تلفن پسر جوان را بهدست آورد. این دختر به محض دریافت عکس و شماره تلفن پسر، پیامک تهدید آمیزی به او ارسال کرده و توانست 100 هزار تومان اخاذی کند.
اخاذان اینترنتی بهدنبال کسی میگردند که براحتی فریب بخورد و بتوانند از او پول بگیرند و راحتترین راه برایشان فریب دادن جوانان است.
جوانان آرزوهای زیادی را در فکر خود میپرورانند و براحتی به دیگران اعتماد میکنند و به همین دلیل هم میتوانند بهترین طعمه برای اخاذان باشند.
یکی دیگر از دلایل فریب خوردن افراد و بخصوص جوانان میتواند این باشد که بسیاری از آنان در خانوادهها از لحاظ عاطفی تامین نمیشوند و برای شنیدن الفاظ محبتآمیز و عاشقانه از دیگران حتی حاضر میشوند که عکسهای خود را برای آنها بفرستند و اطلاعات شخصی خود را در اختیار آنها بگذارند. رفتار خانوادهها میتواند در میزان فریبخوردن افراد خانواده تاثیر بگذارد. والدین با محبت به فرزندان خود میتوانند مانع آن شوند که آنها تشنه محبت دیگران باشند و کمتر فریب بخورند.
راحت اعتماد نکنید
رئیس پلیس فتای استان البرز با هشدار به مردم درباره اخاذان اینترنتی گفت: هموطنان باید برای استفاده از فناوری جدید و بهره گیری از نرمافزارهای ارتباطات تلفن همراه دقت لازم را داشته باشند، اما متاسفانه مشاهده شده که نه تنها کاربران توجهی به این موضوع ندارند، بلکه گاهی اوقات خود نیز در دام شیادان این شبکههای اجتماعی گرفتار میشوند. بارها اعلام کردهایم عکس و اطلاعات شخصی خود را روی شبکههای اجتماعی منتشر نکرده و بدون شناخت افراد عکسهای خصوصی خود را در اختیار آنها قرار ندهند تا فرصت سوءاستفاده از مجرمان گرفته شود. پلیس بهعنوان حافظان نظم امنیت نسبت به شناسایی، دستگیری و برخورد با این سوءاستفادهکنندگان در کمترین زمان ممکن اقدام میکند اما قربانیان نیز باید توجه داشته باشند که سکوت آنها باعث تجری مجرمان خواهد شد.
سرهنگ یزدان نیکنام ادامه میدهد: این مجرمان افرادی باهوش و زیرک هستند که در برخی پروندهها در نقش هکر ظاهر میشوند و با ورود به بخشهای خصوصی کاربران این شبکه، عکس و اطلاعات شخصی آنها را به دست آورده و سپس اخاذی میکنند. یکی از دلایل افزایش این پروندهها به ناآگاهی برخی کاربران از خطرات این شبکهها باز میگردد. این افراد براحتی اعتماد کرده و بدون توجه به سوءاستفادههایی که در این حوزه میشود عکس منتشر میکنند.
وی تاکید کرد: دلیل دیگر شکایت نکردن از این مجرمان است. قربانیان این جرایم در ابتدا به خواسته اخاذان اینترنتی تن داده و پول درخواستی را واریز میکنند، اما این پایان ماجرا نیست و این مجرمان همچنان به اخاذیهای خود ادامه میدهند. البته والدین هم باید در این زمینه نظارت بیشتری بر فرزندان داشته باشند و آنها را با خطرات فضای مجازی آشنا کنند. هموطنان در صورت گرفتار شدن در دام این مجرمان موضوع را به پلیس فتا اطلاع دهند و مطمئن باشند روند رسیدگی به شکایتشان به صورت محرمانه است.
غزاله مالکی - تپش (ضمیمه چهارشنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب