به گفته متخصصان زیبایی، تنها سه روش برای گونهگذاری وجود دارد: تزریق فیلر، قرار دادن پروتز و جراحی استخوان گونه. بعضیها معتقدند تزریق چربی گزینه بهتری است زیرا از بدن خود فرد گرفته میشود و بیشترین سازگاری را با بافت پوست دارد. در مقابل، گروهی معتقدند چربی و ژل خیلی سریع جذب میشوند و ممکن است عدم تقارن ایجاد کنند.
بعضیها هم پروتز را بهترین گزینه میدانند چراکه بیشترین میزان تقارن را ایجاد کرده و ماندگاری مادامالعمر دارد. از طرف دیگر تعدادی از بیماران با جراحی فک و جلو کشیدن استخوان گونه به بهترین نتیجه میرسند. اما بهترین روش کدام است؟ دکتر سامان کلباسی، متخصص جراحی فک و صورت شما را با تمامی مزایا، معایب و هزینههای این سه روش آشنا میکند.
گونهگذاری با چربی و ژل
تقارن گونهها صددرصد نمیشود
تزریق میتواند با استفاده از چربی یا ژل انجام شود که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. از مزایای هر دو این روشها میتوان به سرپایی بودن آنها و عدم نیاز به بیهوشی و اتاق عمل اشاره کرد. اما از آنجایی که برای تزریق از نسج نرم و مایع استفاده میشود شاید نتوان قرینگی صددرصد در دو طرف صورت ایجاد کرد. از لحاظ ماندگاری نیز باید بدانید که حدود دوسوم از حجم چربی ظرف چند هفته تا چند ماه جذب بدن میشود.
برترینها نوشت: مدت ماندگاری باقیمانده آن را هم نمیتوان بهطور دقیق پیشبینی کرد. ژل نیز که از هیالورونیک اسید یا مایع میانبافتی بدن انسان تشکیل شده است، پس از 8 تا 10 ماه کاملا جذب میشود. علاوه براینها، ژل و چربی موقع جذب ممکن است غیرمتقارن جذب شوند. به عبارتی برجستگی یک طرف صورت شاید زودتر از طرف دیگر کاهش یابد. یکی دیگر از محدودیتهای این روش، سنگین شدن و افتادگی پوست با بالا رفتن سن است. در این صورت فیلر در جایی که باید قرار نمیگیرد. خطر عفونت نیز در هر دوی این روشها مطرح است.
نکته: تزریق فیلر اصولا نباید باعث کبودی و تورم قابل توجه شود مگر اینکه حین تزریق سوزن ناخواسته وارد رگ یا یک منبع خوندهنده شود؛ در این صورت زیر بافت خونریزی رخ میدهد و هماتوم تشکیل میشود، اما در حالت طبیعی، تورم بسیار مختصر است. نتیجه نهایی تزریق را هم میتوان یک تا دو ماه بعد مشاهده کرد.
گونهگذاری با پروتز
پروتز از تزریق فیلر بهتر است
پروتز گونه بر تزریق فیلر ارجحیت دارد زیرا در این روش قرینگی گونهها دقیقتر است. پروتزها از نسج سخت هستند و قوامشان کمی نرمتر از استخوان است، همچنین شکلها و سایزهای مختلفی دارند؛ بعضی از آنها تنها باعث برجستگی گونه میشوند اما بعضی دیگر ناحیه استخوان کف چشم و گودی پلک پایین را هم پوشش میدهند. گروهی هم باعث برجستگی گونه به علاوه قوس گونه میشوند. لازم به ذکر است که این پروتزها در لمس بسیار طبیعی بوده و درست مانند استخوان گونه هستند.
جراحی چگونه انجام میشود؟
برای قرار دادن پروتز، ناحیه داخلی گونه از بین دندانها و لپ برش داده میشود، سپس پروتز را روی استخوان گونه قرار میدهند و با پیچ فیکس میکنند؛ بنابراین همه برشها داخل دهانی هستند. این جراحی بهتر است تحت بیهوشی کامل انجام شود. مدت زمان آن نیز حدود یک ساعت است. باتوجه به پیشرفت سیستمهای بیهوشی و پمپهای درد میتوان گفت میزان درد بعد از عمل بسیار خفیف است.
دوران نقاهت این جراحی نهایتا یک هفته طول میکشد. در این مدت، شستوشو و بهداشت دهان بسیار مهم است، بنابراین باید روزی چهار بار بخیهها را با دهانشویه یا آب نمک شستوشو داد. مسواک زدن هم از اولین روز بعد از جراحی مجاز است. درواقع مسواک با محل بخیهها اصلا تماسی ندارد، همچنین بیمار باید برای یک هفته آنتیبیوتیک مصرف کند.
ماندگاری نتایج دائمی است
در این جراحی معمولا از بخیههای جذبی استفاده میشود. همچنین اگر حین عمل مشکلی پیش نیاید و مدت زمان آن طولانی نشود، تورم خفیف است. ماندگاری این روش دائمی است و نیازی به تعویض پروتز وجود ندارد؛ مگر اینکه بدن نسبت به آن واکنش نشان دهد یا جراحی استریل نباشد و پروتز قبل از جایگذاری در محلول آنتیبیوتیک قرار داده نشود. در این صورت ممکن است عفونت رخ دهد و پزشک مجبور شود پروتز را خارج کند.
گونهگذاری با جراحی استخوان
این روش مناسب همه نیست
این روش معمولا برای افرادی انجام میشود که قبلا گونهشان در یک سمت یا هر دو طرف شکستگی داشته و دچار فرورفتگی شده است. در این جراحی استخوان گونه را مجددا از محلی که شکسته و به اشتباه جوش خورده جدا میکنند و در محل صحیح قرار میدهند.
البته در کسانی که فک بالا و ناحیه میانی صورتشان عقب و فک پایینشان جلو است (کلاس 3) نیز میتوان همزمان با جراحی فک، استخوانهای میانی صورت و پایههای گونه را برش داد و جلو آورد. این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و مدت زمان آن بین دو تا دوونیم ساعت است. همه برشها هم داخل دهانی هستند. در بعضی موارد، علاوه بر تغییر محل استخوان میتوان از پروتز نیز استفاده کرد.
به این نکات توجه کنید
قبل از عمل خوب فکر کنید
برجسته سازی گونه تنها باید در موارد لازم انجام شود. درواقع نیمی از این مراجعان برجستگی گونه مناسبی دارند. این افراد اغلب یک سال بعد از عمل از انجام آن پشیمان میشوند چراکه گونههایشان بیش از حد برجسته میشود. در این صورت خارج کردن پروتز و برگشت به حالت اولیه به راحتی انجام پذیر نیست زیرا پروتز تقریبا با استخوان یکی شده است. خارج کردن ژل و چربی نیز کار خیلی سختی است. البته با تزریق مواد بهخصوصی میتوان جذب آنها را تسریع بخشید اما هیچ وقت نمیتوان به یک باره تمامی فیلر را از بافت خارج کرد. بنابراین افراد باید حتما قبل از برجستهسازی گونه معاینه کلینیکی دقیق شوند تا از اعمال غیرضروری جلوگیری شود.
یک جفت گونه چقدر هزینه برمیدارد؟
ژل به صورت آماده در حجمهای مختلف به فروش میرسد. هزینه یک بسته ژل باتوجه به برند آن میتواند از حدود 800 تا یک میلیون و دویست هزار تومان باشد. هزینه نهایی تزریق دو گونه نیز (شامل دستمزد پزشک و هزینه ژل) معمولا بین یکونیم تا دو میلیون تومان تمام میشود. ساکشن و تزریق چربی هم اگر در بیمارستان انجام شود حدود یکونیم تا دو میلیون تومان هزینه دارد. قیمت یک جفت پروتز نیز حدود یک میلیون تومان است.
درکل، جراحی پروتز (شامل هزینه پروتز، بیمارستان و دستمزد پزشک) حدود سه تا چهار میلیون تومان تمام میشود. هزینه جراحی استخوان فک بدون پروتز نیز بین سه تا چهار میلیون تومان است. توجه داشته باشید که تمامی این هزینهها با در نظر گرفتن دستمزد پزشک میتوانند متغیر باشند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت