با دستهای پینهبستهاش، شاخه درخت را خم میکند و بعد با تیشهای که به دست دارد، آنقدر ضربه میزند تا شاخه قطع شود. زخم دستهایش را نشان میدهد. میگوید اینها نشانههای فقر است، فقری که باعث شده او و هم روستاییهایش برای برآورده کردن نیاز اولیهشان کمر به قطع درختان ببندند. زن میانسال هرازگاهی سرفه میکند، سرفههایی که به قول خودش بوی دود میدهد. از این گله میکند که خود و خانوادهاش در تابستان و زمستان باید دود آتش بخاری یا تنور را تحمل کنند.
جمعآوری هیزم، بخشی از وظایف بیشتر زنان عشایر یا روستایی حاشیه تالاب هامون است. آنها برای جمعآوری هیزم هر روز شال و کلاه میکنند و چند کیلومتر را در گرمای طاقتفرسا و توفان شن منطقه پیاده پشتسر میگذارند، زیرا اگر نتوانند هیزم مورد نیازشان را پیدا کنند برای پخت و پز، حمام و شستن لباس خانوادهشان با مشکل روبهرو میشوند. این حکایت ساکنان مناطق محرومی مانند روستای گزانگوری زابل است که مردمانش تنها به سوخت هیزم دسترسی دارند.
هشدارهای خداکرم جلالی، رئیس سازمان جنگلها نیز گواهی است بر این حقیقت تلخ که زمینه را برای از بین رفتن پوشش گیاهی کشور مهیا کرده است. او تاکید میکند: هر سال در کشورمان 8 میلیون مترمکعب هیزم و 600 هزار مترمکعب بوته مصرف میشود. از گفتههای جلالی میتوان به این حقیقت پی برد که سوخترسانی به ساکنان مناطق محروم به فراموشی سپرده شده و آنها برای تامین نیازهای خود کمر به قتل پوشش گیاهی منطقهشان میبندند؛ اقدامی که در نهایت به زیان تمام انسانها تمام خواهد شد، زیرا با این که کشورمان از منابع قابل توجه نفت و گاز برخوردار است، ساکنان مناطق محروم با تبدیل کردن درختان به هیزم به گسترش مناطق بیابانی دامن میزنند.
مصائب جمعآوری هیزم
حلیمه یکی از مادرانی است که در روستای گزانگوری زندگی میکند. او به همراه یکی از دخترهایش هر روز برای جمعآوری هیزم به مناطق حاشیهای روستایش میرود. حلیمه ناچار است، برای پخت نان یا گرم کردن آب برای حمام یا شستن لباس اعضای خانواده هیزم جمعآوری کند. برای همین هر روز بخشی از شاخههای درختچههای گز یا تاق را قطع میکند.
او دراین باره توضیح میدهد: زندگی ساکنان روستا بدون هیزم امکانپذیر نیست، زیرا از آتش چوب گز و تاق است که تنور ما گرم میشود و میتوانیم نان بپزیم. حلیمه میگوید او و دیگر زنان و دختران روستا باید برای جمعآوری هیزم، مسافتی تا حدود چهار کیلومتر را پشتسر بگذارند و ممکن است هنگام جمعآوری هیزم برای آنها حوادث زیادی اتفاق بیفتد. مشکل خانوادههایی که در مناطق محروم زندگی میکنند، فقط جمعآوری هیزم نیست، زیرا درست کردن آتش نیز سختیهای خود را دارد. این را از آثار سوختگیهایی که روی دست زنان روستایی جا خوش کرده یا آثار دودی که در و دیوار اتاقهای آنها را رایگان رنگ سیاه زده، میتوان فهمید.
تنور گازی، آبگرمکن خورشیدی
چنانچه مصرف هیزم از سوی روستاییان و عشایر بدرستی مدیریت نشود، این مساله به مشکلات زیست محیطی کشور دامن میزند، زیرا با توجه به کمبود آب و سختی جنگلکاری در مناطق بیابانی میتوان پیشبینی کرد، با از بین رفتن پوشش گیاهی این منطقه، ساکنان آن ناگزیر به کوچ خواهند، شد زیرا حدود 17 سال از زمانی که هامون خشک شده میگذرد و دراین مدت، اگر شرایط زندگی برای ساکنان منطقه قدری قابل تحمل باقی مانده، باید آن را به پای اندک پوشش گیاهی منطقه گذاشت که نمیگذارد همه چیز زیر توفان شن مدفون شود.
به نظر میرسد، برای کاهش مصرف سوخت هیزمی، مسئولان باید زمینه را برای دسترسی راحت روستاییان و عشایر به سوختهای نو فراهم کنند، زیرا با توجه به محل زندگی این افراد میتوان استفاده از انرژی خورشیدی را جایگزین مصرف هیزم کرد.
برای رسیدن به این هدف نیز مدتی است، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تلاشهایی را دنبال میکند. برای نمونه آنها بین روستاییان و عشایر، تنور گازی یا آبگرمکن خورشیدی توزیع میکنند، اما باید یادآور شد، سازمان جنگلها به تنهایی از پس این نیاز روستاییان و عشایر بر نمیآید و در واقع، وزارتخانه و سازمانهای مسئول دیگری مانند نفت یا محیط زیست باید احساس مسئولیت کنند و برای جبران این کاستیها قدم بردارند.
رئیس سازمان جنگلها درباره میزان توزیع آبگرمکن و تنور گازی در منطقه سیستان اظهار میکند: 80 آبگرمکن خورشیدی و 230 تنور گازی را میان ساکنان مناطق حاشیهای هامون توزیع کردهایم.
این در حالی است که باید یادآور شد، این تعداد آبگرمکن خورشیدی و تنور گازی نیاز بومیان منطقه را برآورده نمیکند و آنها ناچارند برای سایر نیازهای خود از سوخت هیزمی استفاده کنند.
تامین سوخت آسان نیست
برای نجات پوشش گیاهی و تامین نیاز بومیان مناطقی مانند روستاهای حاشیه هامون باید نکات زیادی را در نظر گرفت، زیرا اگر ساکنان منطقه براحتی نتوانند به سوختهای جایگزینی مانند گاز و نفت دسترسی پیدا کنند، ترجیح خواهند داد نیاز خود را با قطع درختان برآورده کنند.
برای ساماندهی این مساله که کشور را تهدید میکند، وزارت نفت نیز باید به وظیفهاش عمل کند، زیرا فعالیت وزارت نفت هنگام استخراج نفت و انتقال آن به وسیله خطوط لوله، سبب تخریب محیطزیست کشور میشود، به همین خاطر، بهتر است این وزارتخانه با پوشش مناطق محروم و تسهیل استفاده از انرژیهایی مانند نفت و گاز برای ساکنان این مناطق، اندکی به حفظ محیط زیست کشور کمک کند.
عبدالحمید، یکی دیگر از ساکنان روستای گزانگوری یادآور میشود: تاکنون 23 تنور گازی به ساکنان این روستا تحویل داده شده و حدود 15 خانوار نیز نتوانستهاند تنورهای گازی را تهیه کنند، زیرا تابعیت ایرانی آنها تائید نشده است.
به گفته او قرار شده فقط به خانوادههایی که در روستا به طور ثابت ساکن هستند، تنور گازی داده شود.
عبدالحمید ادامه میدهد: اینجا به برق دسترسی داریم، اما اغلب هوا توفانی است و هر وقت توفان بیاید، برق نیز قطع میشود.
این در حالی است که باید تاکید کرد تامین سوخت تنها مشکل اهالی چنین مناطقی نیست، زیرا آنها برای تامین آب نیز با مشکل روبهرو هستند، یکی از عشایر منطقه به نام شهدادی میگوید: در دل بیابان برای تامین آب مورد نیاز دامهایمان مشکل داریم و باید هر چند روز یکبار خودرو اجاره کنیم تا بتوانیم آب مورد نیازمان را در کنار چادرهایمان ذخیره کنیم. برای حمام کردن در مناطقی که ما چادر میزنیم چارهای باقی نمیماند جز استفاده از هیزم.
مرگ ماهانه 3200 درختچه
براساس برآوردهایی که سازمان جنگلها انجام داده، اطراف دریاچه خشکیده هامون حدود 2000 خانواده عشایر زندگی میکنند که برای تامین سوخت مورد نیازشان هر ماه حدود 3200 درختچه را به هیزم تبدیل میکنند و چنانچه این روند ادامه پیدا کند، خیلی زود تمام اراضی این منطقه به کانون ریزگردها بدل میشود.
عوض سندگل اکبری، یکی دیگر از ساکنان روستای گز انگوری است. او درباره این که خانوادههای روستایی چقدر از هیزم استفاده میکنند، میگوید: برای پخت نان هر خانواده به طور میانگین باید حدود 40 کیلوگرم هیزم مصرف کند تا تنورش آنقدر داغ شود که بشود نان پخت. برای گرم کردن آب حمام و شستن لباس نیز به همین مقدار هیزم نیاز است. به گفته مرد روستایی در روستای آنها حدود 50 خانواده زندگی میکنند. بنابراین اگر میانگین مصرف هر خانوار دستکم روزانه 50 کیلوگرم هیزم باشد، در این روستا هر روز 2500 کیلو و هر ماه 75 هزار کیلوگرم هیزم مصرف میشود.
مهدی آیینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد