به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از مهر، اینکه میگویند؛ از هر زخمه کلنگ بر دل زمین اصفهان گنجی سر برمیآورد موضوعی است که این روزها دیگر بر کسی پوشیده نیست که نمونه های آن را می توان در کشف پایه های کاخ جهان نما در زمان ساخت تونل مترو گرفته تا گنجهای بیشمار از نشانههای زندگی هزاران سال پیش در مسیر ساخت میدان امام علی (ع) دید.
اما این بار زمانی که کارگران مسجد امام (ره) اصفهان در پی کشف دلیل نم زدگی پایههای مسجد و رفع این مشکل شروع به برداشتن موزاییک های کف شبستان کردند هیچگاه تصور نمی کردند که در واقع در حال یک کاوش تاریخی هستند.
روز گذشته زمانی که کارگران مسجد امام در پی خاک برداری و برداشتن موزاییکهای این بخش از مسجد بودند ناگهان یکی از کارگران به یک فضای خالی سقوط میکند و این کاوش پرده از راز وجود یک تونل زیرزمینی در زیر مسجد امام خمینی (ره) برمیدارد.
کشف تونل طاق چشمه ای باستانی در زیر مسجد امام خمینی (ره) اصفهان
علمدار علیان باستانشناس اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: در پی تعمیرات مسجد امام خمینی (ره) یک تونل طاق چشمه ای باستانی کشف شده است که دقایقی پیش از آن بازدید کردم.
وی با بیان اینکه تا زمان بررسی های نهایی، طول، عرض، مسیر امتدادی این تونل مشخص نیست، افزود: احتمالات مختلفی درباره کاربری این تونل وجود دارد؛ این تونل میتواند ساختاری مرتبط با خود مسجد، آبراه، یا تونل انسانی باشد اما با یقین میگویم که ساختار آن متناسب با ناکش نیست.
باستانشناس اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان با بیان اینکه فقط بخشی از سقف این تونل تخریب شده است اما هنوز شرایط برای مطالعه دقیق و اینکه به کجا راه دارد مشخص نیست، تاکید کرد: به زودی جلسه تصمیم گیری برای بازکردن و تخلیه مسیر این تونل توسط میراث فرهنگی اصفهان برگزار میشود وحدود یک هفته تا ده روز دیگر میتوان در این ارتباط به شکل قاطع اظهار نظر کرد.
علیان در پاسخ به این سوال که با توجه به کشف یک جمجمه در این مسیر آیا ممکن است تونل کاربردی ماند اصطبل داشته باشد، گفت: من چنین جمجمهای مشاهده نکردم اما این موضوع نیز بعید نیست؛ هم اکنون بخشهای زیادی از تونل به دلیل ریزش و در بخشی به دلیل انباشت فاضلاب مسدود شده است و تا زمانی که تخلیه انجام نشده و فضای بازدید کارشناسی مهیا نشود هیچ احتمالی را نمیتوان تایید یا تکذیب کرد.
وی افزود: بافت تاریخی اصفهان به تدریج در گذر زمان تکامل یافته است و بارها بیان کردهایم که از میدان شهدا تا دروازه دولت و از این منطقه تا خیابان حافظ نیز از مهم ترین بافت های تاریخی اصفهان است اما متاسفانه برای ساخت میدان امام علی (ع) بسیاری از آثار و بقایای تاریخی این خیابانها به ویژه در خیابان عبدالرزاق تخریب شد.
باستانشناس اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان، پیش از این باستان شناسان بارها و بارها درباره وجود تونل های زیرزمینی در نقاط مختلف استان و راه داشتن آنها سخن گفته اند که از جمله آنها تونلی رابط میان عالی قاپو و مسجد شیخ لطف الله بود که با وجود مدارک قبلی و تاکید باستانشناسان که به گفته کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان وجود این تونل و تونلهای مشابه در اصفهان را تا زمان کشف رد میشود.
گفتنی است؛ تونل تازه کشف شده در زیر شبستان مسجد امام دارای زیبایی خاصی است که البته بخش هایی از آن ریزش کرده و در بخش دیگر نیز شاهد آن هستیم که ورود فاضلاب و بوی تعفن تونل را فرا گرفته است امید است با پیگری متولیان امر شاهد آن باشیم تا این تونل تازه کشف شده در سریع ترین زمان ممکن در معرض دید عموم قرار گرفته و فلسفه اصلی احداث چنین محلی نیز شناسایی و اطلاع رسانی شود.