
حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی جامعه در دستور کار دولت و مجلس قرار گرفته است. حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی در حالی رخ میدهد که طی دو دهه اخیر وضعیت درآمدی و معیشتی مردم بهخصوص در پنج سال اخیر، مشکلات زیادی پیدا کرده و وضعیت اقتصادی کارمندان بهشدت تضعیف شده است، بهطوری که این افراد به جمع شرایط گروههای کمدرآمد مثل کارگران و بازنشستگان اضافه شدند اما هنوز گروههای کارمندی و افرادی وجود دارند که باید یارانه آنها حذف شود.
برگزاری نمایشگاه ایراناکسپو و معرفی دستاوردها و ظرفیتهای کشور نقش مهمی در تولید و صادرات کشور دارد. بنده از نمایشگاه اکسپو بازدید کردم و واقعیت این است که برگزاری آن نسبت به دورههای قبل بسیار بهتر بود.
شبکه برق اروپا عمدتا به همپیوسته است و اگر اشکال و ایرادی در بخشی از آن ایجاد شود، از استحکام بیشتری برخوردار خواهد بود؛ مانند خاموشیای که اخیرا در اروپا اتفاق افتاد. گاهی حوادث بزرگند و مناطق وسیعتری را درگیر میکنند. لذا رفع مشکل و برقراری شرایط عادی زمانبر خواهد بود.
درفضای تحریمهای گسترده و محدودیتهای ناشی از مبادلات مالی بینالمللی،توسعه صادرات غیرنفتی بهعنوان یکی از پایههای اقتصاد مقاومتی، بیش از پیش اهمیت یافته است. در این میان، قاره آفریقا با دارابودن ۵۵ کشور، منابع طبیعی گسترده، نرخ رشد اقتصادی بالاتر از متوسط جهانی و نیاز جدی به واردات کالا و خدمات، یکی از بازارهای بالقوه و استراتژیک برای ایران به شمار میرود.
نامگذاری امسال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» نشاندهنده تأکید رهبر معظم انقلاب بر این موضوع است؛ مفاهیمی که از تولید و مانعزدایی آغاز شده و حالا به سرمایهگذاری رسیدهاند.
در سالهای اخیر، با توجه به رشد روزافزون تجارت و نیاز به تسهیل حملونقل کالا، ضرورت ایجاد بندرهای خشک در استانهای مختلف ایران بهوضوح احساس میشود.
دو هفته پیش نرخ دلار و طلا در عرض چند ساعت صرفا به دلیل یک خبر دیپلماتیک ریزش کرد. کاهش قیمت در بازارها نشان میدهد افزایش آن بهدلیل مسائل اقتصادی نبوده و با شایعات سیاسی روند افزایشی به خود گرفته و با همان روش، درحال طی کردن مسیر نزولی است.
یک سال گذشته تحولات سیاسی و بینالمللی بر بازار سهام تأثیر منفی گذاشته و مانع رشد این بازار شده بود اما در بازارهای طلا و ارز تأثیر مثبتی داشت؛ با اینحال، طی ۴۰ روز گذشته اخبار مثبت از فضای سیاسی و مذاکرات ایران و آمریکا سبب روند صعودی بازار سهام شده است؛ هرچند هنوز بهصورت دقیق مشخص نیست که مذاکرات به چه نتیجهای منجر خواهد شد،ولی کاهش ریسکهای سیاسی منجر به رشد بورس شد.
قیمت ارز و طلا در روزهای گذشته روند کاهشی داشت. این نوسان قیمت نشان میدهد مردم نباید بهصورت هیجانی وارد یک بازار یا از آن خارج شوند. البته باید توجه داشت افراد بهدلیل حفظ ارزش پول خود در شرایط تورمی وارد بازارهای ارز، طلا و سکه میشوند و دولت باید ثبات در اقتصاد ایجاد کند تا سرمایهها به سمت بازارهای غیرمولد سوق پیدا نکند.
تحقق شعار سال نیازمند بازتعریف نقش دولت درقبال بخشخصوصی و سرمایهگذاران است. نخستین گام، تغییر نگاه حاکمیت به فعالان اقتصادی است؛ بهگونهای که بستر امن و باثباتی از نظر اقتصادی، حقوقی و روانی برای آنها فراهم شود. این امنیت،مشوقی برای ورود سرمایهگذاران و کارآفرینان به میدان تولید خواهد بود.
تحقق شعار سال «سرمایهگذاری در تولید» به مجموعهای از اقدامات اساسی نیاز دارد. ایجاد امنیت اقتصادی، ثبات در نرخ ارز، حذف بروکراسیهای پیچیده و توجه ویژه به منابع تجدیدپذیر از مهمترین پیشنیازهایی هستند که باید بهطور همزمان در دستور کار قرار گیرند.
مجلس شورایاسلامی در سالهای گذشته قانون هدفمندسازی یارانهها را تصویب و چارچوب مشخصی برای آن تعیین کرد تا خروجیاش به نفع اقتصاد ملی باشد اما این قانون به دلایل مختلف به صورت کامل اجرایی نشد و امروز ساختار بخش یارانهها در اقتصاد ایران به یک زخم کهنه تبدیل شده که هر روز شکاف و اثرات ناشی از آن بیشتر میشود.
بحث اصلاح یارانههای انرژی در کشور از اواسط دهه ۸۰ مطرح شد و سال ۱۳۸۹ با عنوان اجرای هدفمندسازی یارانهها به اجرا درآمد. دکتر پزشکیان، رئیسجمهور هفته گذشته دوباره موضوع اصلاح یارانههای پنهان انرژی را مطرح کرد.
مطابق با آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی ایران، متأسفانه سال ۹۷ برای اولین بار از زمان انتشار حسابهای ملی کشور در سال ۱۳۳۸، نرخ استهلاک از نرخ تشکیل سرمایه ثابت، پیشی گرفت. به این معنی که میزان سرمایهگذاریهای جدید جذب شده حتی جوابگوی جبران استهلاک سرمایههای موجود هم نبود.در نتیجه میزان موجودی خالص سرمایه در کشور از سال ۱۳۹۷ با یک روند نزولی مواجه شده است. تبعات و نتایج این اتفاق نامیمون، در سالهای آینده بیشتر از آنچه امروز میبینیم، خودنمایی خواهد کرد.
رهبر معظم انقلاب بیش از یک دهه است که بر کلیدواژه «تولید» تاکید دارند و نتیجه آن ثبت رکوردهای مناسب در تولید طلا، فولاد، سیمان، بخش خدمات و محصولات کشاورزی است. مقام معظم رهبری شعار امسال را هم مرتبط با تولید نامگذاری کردند و ۱۴۰۴، سال سرمایهگذاری برای تولید نام گرفت.
رهبر معظم انقلاب اسلامی امسال را سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری کردند. بررسیها نشان میدهد همه عوامل لازم برای این موضوع در کشور فراهم است؛ از سرمایههایی که در اختیار مردم قرار دارد تا نیروهای انسانی متخصص که میتوانند بهرهوری در تولید را افزایش دهند.
بخش خصوصی میتواند در رفع بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور نقشی کلیدی ایفا کند. با این حال، این بخش درکشورما با مشکلاتی روبهروست و بستر لازم برای فعالیت آنها آنطور که باید، مهیا نیست. برای نمونه، شرکتهای خصوصی فعال در حوزه نفت و گاز درحال حاضر فقط در بخشهای کوچکی فعالیت دارند. این درحالی است که اگر به توانایی بخش خصوصی باور داشته باشیم، باید زمینه فعالیت گستردهتر آنها را فراهم کنیم.
یکی از مشکلاتی که اکنون برای سرمایهگذاری در تولید وجود دارد مربوط به نقدشوندگی بازارهای غیرمولد است. کاهش ارزش پول ملی باعث شده اغلب مردم بهمنظور حفظ قدرت خریدخود سراغ بازارهایی بروند که عایدی زیادی برای کشور ندارد اما در عینحال نقدشونده است و با نرخ تورم، رشد دارد.
باتوجه به شعار سال ۱۴۰۴ با نام «سرمایهگذاری برای تولید» چند اقدام باید ابتدا در دستور کار سیاستگذار قرار بگیرد. نخستین گام برای رشد سرمایهگذاری،افزایش پسانداز است؛یعنی نیازمندیم که پسانداز دربخش خصوصی،بخش عمومی غیردولتی و حتی بخش دولتی رخ دهد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی مانند ۱۲ سال گذشته با نگاه ویژه به تولید که از مولفههای افزایش خلق ثروت در جامعه است، سال ۱۴۰۴ را «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری کردند اما برای تحقق این مهم و رونق تولید باید چه کرد. امروز بخش مولد اقتصاد ایران(تولید) با مشکلات زیادی مواجه است که تصمیمگیریها باید با توجه ویژه به این بخش باشد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر همایون میگویدحقیقت امام فراتر از چیزی است که در انتظارش هستیم
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد