جام جم آنلاین - آرشیو

جزئیات اصلاح یارانه‌های انرژی

جزئیات اصلاح یارانه‌های انرژی

بحث اصلاح یارانه‌های انرژی در کشور از اواسط دهه ۸۰ مطرح شد و سال ۱۳۸۹ با عنوان اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها به اجرا درآمد. دکتر پزشکیان، رئیس‌جمهور هفته گذشته دوباره موضوع اصلاح یارانه‌های پنهان انرژی را مطرح کرد.

«سرمایه‌گذاری» محرک رشد اقتصادی 

«سرمایه‌گذاری» محرک رشد اقتصادی 

مطابق با آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی ایران، متأسفانه سال ۹۷ برای اولین بار از زمان انتشار حساب‌های ملی کشور در سال ۱۳۳۸، نرخ استهلاک از نرخ تشکیل سرمایه ثابت، پیشی گرفت‌. به این معنی که میزان سرمایه‌گذاری‌های جدید جذب شده حتی جوابگوی جبران استهلاک سرمایه‌های موجود هم نبود.در نتیجه میزان موجودی خالص سرمایه در کشور از سال ۱۳۹۷ با یک روند نزولی مواجه شده است. تبعات و نتایج این اتفاق نامیمون، در سال‌های آینده بیشتر از آنچه امروز می‌بینیم، خودنمایی خواهد کرد.

مشوق‌های لازم برای سرمایه‌گذاری در تولید

مشوق‌های لازم برای سرمایه‌گذاری در تولید

رهبر معظم انقلاب بیش از یک دهه است که بر کلیدواژه «تولید» تاکید دارند و نتیجه آن ثبت رکوردهای مناسب در تولید طلا، فولاد، سیمان، بخش خدمات و محصولات کشاورزی است. مقام معظم رهبری شعار امسال را هم مرتبط با تولید نامگذاری کردند و ۱۴۰۴، سال سرمایه‌گذاری برای تولید نام گرفت.

ضرورت تشکیل نهضت ملی تولید

ضرورت تشکیل نهضت ملی تولید

رهبر معظم انقلاب اسلامی امسال را سرمایه‌گذاری برای تولید نام‌گذاری کردند. بررسی‌ها نشان می‌دهد همه عوامل لازم برای این موضوع در کشور فراهم است؛ از سرمایه‌هایی که در اختیار مردم قرار دارد تا نیروهای انسانی متخصص که می‌توانند بهره‌وری در تولید را افزایش دهند.

شکوفایی اقتصاد نتیجه حضور فعال بخش خصوصی

شکوفایی اقتصاد نتیجه حضور فعال بخش خصوصی

بخش خصوصی می‌تواند در رفع بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور نقشی کلیدی ایفا کند. با این حال، این بخش درکشورما با مشکلاتی روبه‌روست و بستر لازم برای فعالیت آنها آن‌طور که باید، مهیا نیست. برای نمونه، شرکت‌های خصوصی فعال در حوزه نفت و گاز درحال حاضر فقط در بخش‌های کوچکی فعالیت دارند. این درحالی است که اگر به توانایی بخش خصوصی باور داشته باشیم، باید زمینه فعالیت گسترده‌تر آنها را فراهم کنیم.

ضرورت حذف قوانین زائد

ضرورت حذف قوانین زائد

یکی از مشکلاتی که اکنون برای سرمایه‌گذاری در تولید وجود دارد مربوط به نقدشوندگی بازارهای غیرمولد است. کاهش ارزش پول ملی باعث شده اغلب مردم به‌منظور حفظ قدرت خریدخود سراغ بازارهایی بروند که عایدی زیادی برای کشور ندارد اما در عین‌حال نقد‌شونده است و با نرخ تورم، رشد دارد.

چند نکته برای رشد سرمایه‌گذاری در تولید

چند نکته برای رشد سرمایه‌گذاری در تولید

باتوجه به شعار سال ۱۴۰۴ با نام «سرمایه‌گذاری برای تولید» چند اقدام باید ابتدا در دستور کار سیاست‌گذار قرار بگیرد. نخستین گام برای رشد سرمایه‌گذاری،افزایش پس‌انداز است؛یعنی نیازمندیم که پس‌انداز دربخش خصوصی،بخش عمومی غیردولتی و حتی بخش دولتی رخ دهد.

الزاماتی برای رشد سرمایه‌گذاری در تولید

الزاماتی برای رشد سرمایه‌گذاری در تولید

رهبر معظم انقلاب اسلامی مانند ۱۲ سال گذشته با نگاه ویژه به تولید که از مولفه‌های افزایش خلق ثروت در جامعه است، سال ۱۴۰۴ را «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری کردند اما برای تحقق این مهم و رونق تولید باید چه کرد. امروز بخش مولد اقتصاد ایران(تولید) با مشکلات زیادی مواجه است که تصمیم‌گیری‌ها باید با توجه ویژه به این بخش باشد.

۱۴۰۳، از تثبیت تا تلاطم

۱۴۰۳، از تثبیت تا تلاطم

سال۱۴۰۳ درحالی آغاز شد که آمارهای اقتصادی خبر از ثبات در بازارهای مالی می‌داد. انتظارات تورمی کنترل شده بود و کمتر کسی قیمت دلار و سکه و طلا را پیگیری می‌کرد. قطعا هیچ کارشناس یا حتی پیشگویی پیش‌بینی نمی‌کرد چه اتفاقاتی در ۱۴۰۳ممکن است رخ دهد.

در باب امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزی 

در باب امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزی 

امنیت غذایی یکی از مهم‌ترین ارکان توسعه پایدار و آرامش اجتماعی در هر کشوری است و در ایران، به‌ویژه در ایام پرمصرف مانند ماه رمضان و عید نوروز، این موضوع اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی تأمین و مدیریت منابع غذایی و موسسه‌ها و نهادهای زیرمجموعه آن، نقشی کلیدی در تضمین دسترسی مردم به مواد غذایی کافی، سالم و مقرون‌به‌صرفه دارد.

همیاری مالی، رشد اجتماعی

همیاری مالی، رشد اجتماعی

صندوق‌های قرض‌الحسنه به‌عنوان نهادهایی مردمی و بر پایه اصول اسلامی، سال‌هاست در ایران نقش مهمی در بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی ایفا می‌کنند. این صندوق‌ها نه‌تنها به نیازمندان کمک می‌کنند، بلکه این ظرفیت را دارندتا به‌عنوان ابزاری مؤثر در تحقق عدالت اجتماعی و توسعه اقتصادی عمل کنند.

بخش خصوصی تنها گزینه برای بهبود اقتصاد

بخش خصوصی تنها گزینه برای بهبود اقتصاد

درخصوص نقش بخش خصوصی در بهبود شرایط اقتصادی کشور، باید خاطرنشان کرد که با توجه به وضعیت کنونی، فقط بخش خصوصی قادر است در وضعیت اقتصادی تغییر و تحول ایجاد کند. آنچه به‌طور مشخص در فضای بین‌المللی رخ داده، این است که بیشترین میزان تحریم‌ها روی مجموعه‌های دولتی و مرتبط با دولت اعمال شده است. به همین دلیل، یکی از مزیت‌های اصلی بخش خصوصی در شرایط کنونی، واضح و برجسته است.

نجات اقتصاد با توجه ویژه به کلان داده‌ها

نجات اقتصاد با توجه ویژه به کلان داده‌ها

درخصوص بحث پیشرفت در حوزه اقتصاد و نقش بخش خصوصی در این اتفاق می‌توان گفت این مساله به قول معروف، اظهر من‌الشمس است. بااین‌حال در حوزه فعالیت بخش خصوصی در حیطه فناوری می‌توان به مسائلی اشاره کرد.

مالیات‌؛ ابزار توزیع مجدد درآمد

مالیات‌؛ ابزار توزیع مجدد درآمد

نظام مالیاتی یکی از ابعاد حکمرانی اقتصادی است؛ یعنی تصمیم‌گیری درباره این‌که قرار است به بخش تولید چه جایگاهی داده شود یا این‌که نقش بخش خصوصی در اقتصاد کشور یا توزیع درآمد به چه‌صورت باشد که به این موضوع حکمرانی اقتصادی می‌گویند.

توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان تضمین رشد اقتصاد

توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان تضمین رشد اقتصاد

برای دستیابی به شرایط مناسب در حوزه اقتصادی باید زمینه را برای حضور شرکت‌های خصوصی و دانش‌بنیان فراهم کرد. نگاهی به دنیا و فعالیت شرکت‌هایی که در حوزه صنعت فضا فعال هستند نشان می‌دهد شاهد تحول بزرگی در جهان هستیم و آن چیزی نیست جز این‌که صنعت فضا از حالت دولتی به سمت دانش‌بنیان تغییر ماهیت داده است. در واقع صنعت سنتی که دولتی، گران و پیچیده بود اکنون به صنعتی ارزان، ساده و دانش‌بنیان بدل شده است.

اتلاف هشتم؛ غیربهره‌ور بودن مدیریت منابع انسانی

اتلاف هشتم؛ غیربهره‌ور بودن مدیریت منابع انسانی

از زمان انتشار کتاب «ماشینی که جهان را تغییر داد» درسال۱۹۹۶ توسط جیمز ووماک و تبیین اصول مدیریت ناب توسط ایشان، همواره شناسایی وحذف هفت گونه اتلاف یا همان «مودا» مورد تاکید بوده است.

بهبود اقتصاد با صادرات محصولات های‌تک

بهبود اقتصاد با صادرات محصولات های‌تک

باتوجه به شرایطی که اقتصاد کشور درگیر آن است،بیشتر باررشد اقتصادی برعهده بخش خصوصی خواهد بود، چون باتوجه به وضعیتی که با آن روبه‌رو هستیم، مانند ناترازی‌ها، دولت فقط می‌تواند به مسائل حمایتی و تامین زیرساخت‌ها بپردازد. به این شکل، اگربه دنبال رشد اقتصادی هستیم، این مهم فقط از عهده بخش خصوصی حقیقی برمی‌آید.

رشد اقتصادی با بومی‌سازی دانش فنی 

رشد اقتصادی با بومی‌سازی دانش فنی 

رشد اقتصادی هر کشوری به مؤلفه‌هایی وابسته است. در این میان باید توجه داشت که با بومی‌سازی دانش فنی می‌توان شرایطی فراهم کرد که اقتصاد کشور بهبود پیدا کند. البته این مهم باید از سوی بخش خصوصی اتفاق بیفتد، زیرا بومی‌سازی دانش فنی در نهایت به رشد اقتصادی،خودکفایی و پیشگیری ازمسائلی مانندمهاجرت منجرخواهد شد.

میدان‌های رقابتی مهم آینده در کسب‌و‌کار

میدان‌های رقابتی مهم آینده در کسب‌و‌کار

گزارش مؤسسه مکنزی (MGI) با موضوع ۱۸ صنعت با رشد خیره‌کننده، به بررسی صنایعی می‌پردازد که رشد بسیار سریع و استثنایی داشته و به‌مرور زمان به غول‌های صنعتی تبدیل شده‌اند. این صنایع که به‏عنوان «میدان‌های رقابت» شناخته می‌شوند، طی ۲۰سال گذشته به‏طور گسترده‌ای اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار داده‌اند.

هدف مجلس، سیاسی نبود

مجلس شورای اسلامی روز گذشته جلسه رأی استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی را برگزار کرد که هدف نمایندگان از این استیضاح،حمایت ازمعیشت مردم و کمک به دولت بود.

1 صفحه

نیازمندی ها