به گزارش جام جم آنلاین، سیمین همتی در ارتباط با نشانههای سرطان معده اظهار کرد: نشانههای این سرطان غیر اختصاصی است و شبیه به بیماریهای خوش خیم معده است و میتواند با آن اشتباه گرفته شود.
وی ادامه داد: نشانههای آن تهوع و بی اشتهایی، درد شکمی، سوزش ناحیه سر دل، احساس پری سر دل، سوء هاضمه، سیری زودرس، استفراغ، وجود خون در مدفوع و لاغر شدن است.
همتی افزود: بنابر وسعت بیماری بروز و شدت نشانهها متفاوت است، گاهی فرد با کاهش وزن و علامت آنمی یا کم خونی مواجه شده یا با لمس توده در شکم مراجعه کند، وقتی سرطان به ارگانهای دیگر دست اندازی کند بیمار با علائم مربوط به ناحیه درگیر شده مواجه خواهد شد مثلا در حضور متاستاز به کبد، بیمار با زردی وبزرگی شکم، در متاستاز به ریه با علائم تنفسی، در متاستاز استخوانی با درد مراجعه میکنند.
عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به علتهای ابتلا به سرطان معده، گفت: عوامل مختلفی همچون نوع تغذیه، ژنتیک مصرف غذاهای نمک سود شده، شور و ترشیجات و غذاهای حاوی مواد نگهدارنده، ترکیبات نیتریت و نیترات، مصرف کم میوه و سبزیجات چاقی وهمچنین استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی احتمال ابتلا به سرطان معده را بیشتر میکند با افزایش سن شانس ابتلا به این بیماری افزایش مییابد و در آقایان نسبت به خانمها بیشتر مشاهده میشود.
همتی تاکید کرد: چون نشانههای سرطان معده شبیه به سایر بیماریهای دستگاه گوارش است، ممکن بوده هنگامی که بیمار دچار این علائم میشود به پزشک مراجعه و دارو دریافت کند، اما بهبود نیافته و خودسرانه داروها را ادامه دهد و به جای مراجعه به پزشک قبلی که این بار با توجه به سیر علائم و عدم پاسخ درمانی مناسب میتواند متوجه بیماری او شود بیمار به پزشک جدید مراجعه میکند و این روند منجر به تشخیص دیرهنگام بیماری او میشود.
عضو هیأت مدیره انجمن انکولوژی و سرطان شناسی ایران ادامه داد: زمانی که علائم بیماری طولانی مدت شده و بیماری به درمان دارویی جواب نداده برای بیمار ضرورت دارد که اقدامات تشخیصی مناسب مانند آندوسکوپی و...، توسط پزشک انجام شود.
وی با اشاره به اینکه بیماران باید از مصرف طولانی مدت و خودسرانه داروها پرهیز کنند، گفت: بیماران در صورت مشاهده علائم طولانی مدت و ماندگار حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کند؛ به خصوص افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند.
همتی با بیان اینکه بعضی از سرطانها همچون سرطان دستگاه گوارش، سرطان پستان، سرطان تخمدان و... در برخی از خانوادهها بیشتر مشاهده میشوند، ادامه داد: این افراد که علائم گوارشی دارند حتما باید پیگیریهای لازم را انجام و به پزشک متخصص مراجعه کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پاسخ به این سئوال که ژنتیک چقدر در بروز سرطان موثر است، گفت: ژنتیک به معنای ارثی بودن نیست گرچه موارد ارثی سرطان نادرند، ولی ما معتقد ایم سرطان بیماری ژنتیکی به معنای جهش ژنتیک است.
همتی با بیان اینکه موتاسیون یا همان جهش در یک ناحیه از ژن، افزود: در واقع روزانه در بدن ما تغییرات ژنتیک به وجود میآید و لی در چرخه سلولی سیستم ایمنی بدن آن را شناسایی نموده و سلولی که دچار جهش شده را شناسایی و ترمیم میکند.
وی ادامه داد: اگر این سلول قابل ترمیم نباشد سلول جهش یافته دچار مرگ برنامه ریزی شده میشود و از چرخه سلولی بدن خارج میشود، اما هنگامی که کارسینوژن در بدن اثر میکند و سیستم ایمنی نمیتواند جهش را ترمیم یا سلول را از بین ببرد، سلول جهش یافته به ساخت و ساز و رشد بی رویه خود ادامه داده و تکثیر میشود.
همتی با اشاره به اینکه تکثیر زیاد و غیر قابل کنترل سلولی میتواند به یک بافت سرطانی در بدن تبدیل شود، گفت: مسئلهای که بافت سرطانی را از بافت نرمال متمایز میکند عدم پاسخ به فاکتورهای مهار کننده رشد طبیعی بدن و تکثیر غیرقابل کنترل آن بافت است.
وی تصریح کرد: سلولهای تکثیر یافته میتوانند رگ زایی داشته باشند و به جاهای دیگر بدن منتقل شوند و این خصوصیت متاستاتیک و پیش رونده بودن تومور است که منجر به مرگ ناشی از بیماری میشود.
همتی یادآور شد: پس از همین امروز به سبک زندگی و تغذیه خود و خانواده نگاه دیگری داشته باشیم و با تصحیح عادات غلط و بد تغذیهای و رفتاری بتوانیم در ایجاد و حفظ سلامتی خود و جامعه نقش داشته باشیم.