به گزارش جام جم آنلاین از باشگاه خبرنگاران جوان، تیروئید، غدهای پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد.
هورمون موجود در این غده، سرعت سوخت و ساز بدن را کنترل میکند. اختلال در تیروئید سرعت متابولیسم را کاهش و یا افزایش میدهد.
وقتی سطح هورمونها خیلی پایین یا خیلی بالا باشد، نشانههای این اختلال را در سطح گستردهای تجربه خواهید کرد.
در این گزارش به مهم ترین علائم اختلال در غده تیروئید اشاره می کنیم که در صورت تجربه علائم ذکر شده، حتما به پزشک مراجعه کنید.
یکی از علائم آشکار درست کار نکردن تیروئید، احساس خستگی و فرسودگی به میزان غیرطبیعی است.
تولیدات هورمونی غیرمتعادل ممکن است منجر به درد یا ضعف عضلانی، حواس پرتی و گیجی و همچنین خواب رفتن سریع و ناگهانی شود. علائمی، چون بیخوابی یا اختلال خواب هم در این حالت وجود دارد.
بیشتر اوقات گرسنگی میکشیم یا خودمان را خسته میکنیم تا چند کیلو وزن اضافه را کم کنیم، هیچ گونه چربی مصرف نمیکنیم یا تمام وقت ورزش میکنیم و وقتی هیچ نتیجه مثبتی نمیگیریم، هر موضوعی را مقصر میدانیم به جز تیروئید؛ توصیه میشود در صورت بروز این مشکلها حتما به پزشک مراجعه کنید.
غده تیروئید، سیستم سوخت و ساز بدن را کنترل میکند. پژوهشهای علمی نشان داده اند تیروئیدی که درست کار نکند، سرعت سوخت و ساز را کم کند. اگر این مشکلی است که شما هم آن را تجربه کرده اید، برای معاینه تیروئید به پزشک مراجعه کنید.
ناحیه گردن و گلو ممکن است آخرین نواحی باشند که در مبارزه با افسردگی مورد سنجش و بررسی قرار میگیرند اما به ادعای کارشناسان، تیروئید میتواند در بعضی موارد تاثیری فراتر از خود مغز بر وضعیت فکری و خلق و خو داشته باشد.
کم کاری تیروئید، یک بیماری نسبتا شایع است که در آن تیروئید، هورمونهای بسیار کمی تولید میکند. تعادل در تولیدات هورمونی برای بسیاری از موارد مانند سلامت روان ضروری است
متخصصان ثابت کرده اند که سطوح پایین هورمون تیروئید اغلب با علائم افسردگی همراه است، بنابراین اگر با اختلالات خلق و خو دست و پنجه نرم میکنید، تیروئید خود را بررسی کنید.
به اصطلاح پزشکی، «گواتر»، بزرگ شدن یا برجستگی ناحیه جلوی گردن است که ناشی از تورم غده تیروئید محسوب میشود.
در بیشتر موارد، تشخیص و شناسایی گواتر ساده است اما درمان سریع آن بسیار مهم است. گواتر میتواند نتیجه کم کاری یا پرکاری تیروئید باشد؛ یعنی این غده، بسیار کم یا بسیار زیاد هورمون تولید میکند.
به نظر میرسد ارتباط مستقیمی میان روده و تیروئید وجود دارد، پس وضعیت مزاج میتواند نشاندهنده وضعیت تیروئید نیز باشد.
در مورد کم کاری تیروئید، این غده هورمونهای کمتری تولید میکند که برای سوخت و ساز غذا با سرعت طبیعی، کافی نیست و یکی از عواقبش هم میتواند یبوست باشد.
اما پرکاری تیروئید (ناشی از غذاهای خاص، یعنی کربوهیدرات ها)، میزان این هورمون را افزایش داده و موجب اسهال و حملات استفراغ میشود.
یک تیروئید سالم به جریان خون طبیعی در بدن کمک میکند، بنابراین اگر با مشکلی در گوارش برخورد کردید، این مورد را به یاد داشته باشید.
طبق تحقیقات صورت گرفته پرکاری تیروئید میتواند منجر به عادت ماهیانه نسبتا غیرطبیعی شود. در پایان هم، ثابت شده که سطوح هورمونی نامنظم در شروع غیرطبیعی عادت ماهیانه نقش دارد، البته درمان پرکاری یا کم کاری تیروئید در مراحل اولیه میتواند علائم بعدی را خنثی کند.
مطالعات گسترده تر، نشان داده اند میان اختلالات بارداری و خوب کارنکردن تیروئید در زنان ارتباط وجود دارد.
این ارتباط مخصوصا درمورد کم کاری تیروئید درست است. امروزه برای زنانی که برای بارداری مشکل دارند، چکاپ تیروئید، رویهای عادی است و نباید از آن غافل شوند.
در مدت بارداری نیز، کم کاری تیروئید میتواند موجب رشد نابهنجار جنین شده و احتمال سقط جنین را افزایش دهد. همین مشکل به مردان هم مربوط است، کم کاری تیروئید میتواند کیفیت اسپرم را کاهش دهد.
کم کاری تیروئید تاثیر زیادی بر اپیدرم دارد. اپیدرم لایهای از سلول هاست که پوست ما را پوشانده و مسئول رشد و بازسازی آن است.
هر کدام از این موارد مثل چروک زودرس، شوره زدگی، پوسته پوسته شدن، یا رنگ پریدگی غیرعادی پوست، خشکی و خارش پوست سر، شکنندگی و کشیدگی مو، ریزش مو و رشد آهسته آن میتواند علامت دیگر از اختلال تیروئید باشد.
همچنین از دیگر علائم آن میتوان به تعریق بسیار کم و غیرطبیعی، شکنندگی ناخنها و رشد آهسته آن ها، به راحتی کبود شدن پوست و عدم ترمیم فوری و کافی زخمها اشاره کرد.
هورمونهای تولید شده توسط غده تیروئید همراه با فرا رسانهای مهم مانند سروتونین کار میکنند. گفته میشود این فرا رسانها به ثبات و تعادل روانی مربوط هستند و عدم تعادل در آنها میتواند موجب اضطراب و وحشت زدگی یا حمله هراس شود.
هورمونهای تولید شده توسط تیروئید، این فرارسانها را تنظیم و سازماندهی میکنند و اگر زمانی میزان این هورمونها کم باشد، این فرارسانها میتوانند کنترل نشده بمانند، و تعادل ذهنی و روانی فرد را مختل کنند.
در واقع استرس ناشی از عدم تعادل سروتونین میتواند موجب کم کاری تیروئید شود، از این رو علائم را بدتر میکند؛ بنابراین اگر شما با اضطراب زیاد مواجه هستید، وضعیت تیروئیدتان را بررسی کنید.
تیروئید و قلب، دو موضوع مشترک در جامعه پزشکی هستند. تحقیقات نشان میدهد میزان پایین هورمون تیروئید میتواند پیامدهایی مانند ضربان قلب بالا یا پایین، تپش قلب و درد قفسه سینه و فشار خون بالا یا پایین برای سیستم قلبی و عروقی به همراه داشته باشد.
از آنجایی که تمام موارد بالا میتوانند منجر به بیماریهای بسیار جدیتر شوند، اگر فکر میکنید مشکل قلبی دارید، باید وضعیت تیروئید شما توسط پزشک متخصص بررسی شود.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: