مواد لازم برای تهیه سوهان عسلی کنجدی:
روغن مایع: یکهشتم پیمانه
شکر: یک و یکچهارم پیمانه
عسل: 2 قاشق سوپخوری
آب: یکهشتم پیمانه
گلاب: یکهشتم پیمانه
کنجد: یکونیم تا 2 پیمانه
مراحل تهیه سوهان عسلی کنجدی
برای شروع، آب را با روغن مایع و گلاب مخلوط میکنیم و به شکری که در یک شیر جوش یا تابه نچسب دیواره داری که ریختهایم، اضافه میکنیم.
اضافه کردن مخلوط آب و روغن مایه و گلاب به شکر
مواد به دست آمده را روی شعله ملایم قرار میدهیم و بعد دو قاشق عسلی به آن اضافه میکنیم.
اضافه کردن عسل به مخلوط شکری
اصلا احتیاجی به همزدن مواد نداریم، یعنی اجازه میدهیم به آرامی مخلوط به جوش بیاید و با همان حرارت ملایم جوش بزند و قوام بیاید. در طول مدت قوام آمدن هم به هیچ وجه نباید با قاشق مخلوط را هم بزنیم چون اصطلاحا شربت رُست خواهدکرد. برای هم زدن مواد چند دقیقه یکبار تابه یا شیرجوش را آرام به صورت دورانی میچرخانیم. حدودا 15 تا 20 دقیقه طول میکشد شربت عسلی ما به غلظت برسد و کاراملی رنگ بشود.
قوام گرفتن مخلوط عسلی بدون هم زدن با قاشق
در این مدت اگر از کنجد خام استفاده میکنیم برای بهتر شدن طعم، کنجدها را تفت میدهیم. به این صورت مقدار کنجدی را که داشتیم داخل یک ماهیتابه میریزیم و با حرارت ملایم مرتب آنها را به هم میزنیم تا کمکم تغییر رنگ بدهند و بوی خامیشان گرفتهشود. چنانچه سوهان را با خلال بادام یا پسته درست میکنید، احتیاجی به تفت دادن آنها نیست. وقتی شربت عسلی ما آماده شد، چند لحظه از روی حرارت برمیداریم و زعفرانی را که قبلا دم کردهایم، به شربت اضافه میکنیم.
اضافه کردن زعفران به شربت قوام آماده
حالا مجددا شربت را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و کنجدها را به آن اضافه میکنیم. خیلی سریع کنجدها را با شربت مخلوط میکنیم و مرتب مخلوط را به آرامی به هم میزنیم تا کنجدها داخل شربت عسلی تغییر رنگ بدهند و تقریبا کاراملی رنگ شود. این مرحله تقریبا سه چهار دقیقه طول میکشد. با حوصله این کار را بکنید تا مخلوط به غلظت مناسب برسد و کنجدها هم خوشرنگ شود. با حرارت دیدن کنجدها مقداری روغن هم از آنها خارج میشود.
مخلوط سوهان عسلی آماده شده
بعد از اینکه مخلوط سوهان عسلی آماده شد، یک سینی را کاملا چرب میکنیم یا کاغذ روغنی ضخیم میاندازیم و موادمان را به صورت یک تکه یا به صورت سکهای، خیلی سریع مخلوط سوهان عسلی را شکل میدهیم. اگر به صورت یک تکه سوهان را پخش کردید، کمی با پشت قاشق آنها را نازک و پرس کنید. این کار باید خیلی سریع انجام شود چون خیلی زود سفت میشوند و کار را سخت میکند.
ریختن سوهان عسلی به صورت سکهای
بعد از اینکه سوهان عسلیها خنک شد، به راحتی آنها را جدا میکنیم و اگر به صورت یک تکه آنها را درست میکنیم و بعد از خنکشدن، به هر اندازه که دلخواهمان بود، تکه تکه میکنیم و برای نگهداری آنها را داخل ظرف در بسته و در جای خشک و خنک نگهداری میکنیم. سوهان عسلی بادامی و پستهای هم دقیقا به همین ترتیب تهیه میشود.
منبع: ضمیمه چاردیواری روزنامه جامجم