در جهان بیش از 10 میلیون کودک با اینترنت سروکار دارند. آنها برای دستیابی به اطلاعات و برقراری ارتباط با دوستان و اعضای خانواده از طریق نامه الکترونیکی، آموختن مهارتهای رایانهای و شرکت در بحث به اینترنت مراجعه میکنند.
کودکان ساکن روستاها میتوانند با استفاده از اینترنت موزهها یا مکانهای دیدنی شهرها و دیگر کشورها را ببینند. کودکان بیمار و ناتوان میتوانند با سایر همسالان خود گفتگو کنند و از احساس تنهایی خود بکاهند. در بعضی کشورها حدود 80 درصد مدارس ابتدایی و راهنمایی به اینترنت دسترسی دارند و بسیاری از مشاغل به مهارتهای اینترنتی نیازمند است.
امروز آموزش از راه دور یکی از گزینههای خوب ادامه تحصیل است که اینترنت نیز سهم مهمی در آن دارد. بچهها با استفاده از آن میتوانند اطلاعات عمومی خود را به سرعت بالا ببرند با این همه کار با رایانه و اینترنت موجب بهبود وضعیت تحصیلی کودک نمیشود. آنها اغلب وقت خود را برای کارهای دیگری با اینترنت صرف میکنند. هنوز مدرسه بهترین امکان آموزشی برای کودکان است. برای استفاده مؤثر از این ابزارهای الکترونیکی به آموزگاران ماهر و زمان کافی نیاز است تا دانشآموزان مورد توجه و تربیت انفرادی و مناسب قرار گیرند.
خطرات اینترنت
* اشخاص ناشناس و حتی افراد کودکآزار میتوانند سهمی در برقراری ارتباط با کودک از طریق پستهای الکترونیکی (E-mail) و اتاقهای گفتگو (chat room) داشته باشند.
* دسترسی آسان به پایگاههایی وجود دارد که مطالب و مضامین غیر اخلاقی در آن وجود دارد.
* مواجهه با اطلاعات عجیب، غلط و زبانهای غیرمتعارف.
* ظاهر شدن پیامهای مستهجن بر روی صفحه.
* اینترنت مثل تلویزیون میتواند زمان لازم برای مطالعه، بازی، فعالیتهای اجتماعی و بودن در دنیای واقعی را کاهش دهد.
* کودکان علاوه بر دیدن صفحه رایانه، نیاز دارند سایر حواس خود را مانند بویایی، شنوایی و لامسه پرورش دهند. با استفاده زیاد از رایانه، چشم، دست و ستون فقرات کودکان آسیب میبیند.
* در آگهیهای بازرگانی با استفاده از بولتنها، جوایز بازیها و تصاویر رنگی از کودکان سوءاستفاده میشود.
* کودک با استفاده بی هدف از اینترنت دچار سردرگمی و اتلاف وقت میشود.
*براحتی اسیر وسوسه خرید انواع بازیها فیلمها و کارتونهایی میشود که در اینترنت تبلیغ میشود و سایتهای مختلف با یافتن علایق کودک او را در معرض تبلیغات ناخواسته قرار میدهند.
شما چه کنید
به عنوان والدین باید در مورد اینترنت اطلاعات بیشتری به دست آورید و مهارت خود را در استفاده از آن افزایش دهید. ضمنا با برنامهای فعالیتهای سنی و رشدی مناسب با کودکان خود را تعیین کنید. مثلا کودکان سنین دبستانی به نظارت مستقیم و هشدار مداوم در مورد تبلیغات و ورود به اتاق گفتگو (chat room) نیاز دارند و لازم است به نوجوانان یادآوری شود که به رعایت نکات ایمنی در اینترنت و مدت زمان استفاده از آن توجه داشته باشند.
همراه با کودک از اینترنت استفاده کنید. با هم پایگاهها را جستجو کنید و نقش تبلیغات را توضیح دهید. بر خطرات اصلی اینترنت تمرکز کنید. این قانون مطلق را تکرار کنید که نباید هرگز کسی را از طریق اینترنت ملاقات کرد. از نرمافزارهای فیلترکننده استفاده کنید.پایگاههای کتابخوانی برای کودکان مناسبند و او میتواند به تنهایی به آنها مراجعه کند. برای نظارت آسانتر والدین بر کودکان باید رایانه را در محلی عمومی و قابل دسترس برای همگان قرار داد.
اجازه ورود به اتاق گفتگوی اینترنتی (chat room) را فقط با نظارت بدهید.
در زمان استفاده از اینترنت الگوی خوبی برای کودک باشید و زمان استفاده را به هدفی خاص محدود کنید.همه نرمافزارهایی را که به خانه آورده میشوند، ارزیابی کنید.
در مورد مسائلی که در رابطه با فعالیتهای رایانهای و اینترنتی در مدرسه کودک اتفاق میافتد اطلاعات به دست آورید.
>> جام جم/ چاردیواری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
علاءالدین بروجردی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با جام جم آنلاین:
ابوالفضل ظهره وند نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی روزنامه «جامجم» با سجاد سالاروند، نخستین کوهنورد ایرانی دارای معلولیت در مسیر صعود به هفت قله بلند دنیا