کتاب «درآمدی به فلسفه کیهانشناسی» برای تمام افرادی که به حوزه فلسفه علم و مطالعات علم علاقه دارند، کتابی خواندنی و سودمند است. موسی اکرمی در این کتاب بحث واقعگرایی علمی را با کیهانشناسی فلسفی پیوند میزند. در اکثر موارد مولف به واکاوی ارتباط مباحث فلسفه علم با فلسفه کیهانشناسی به عنوان یک فلسفه علم ویژه پرداخته است.
ویراست اول این کتاب از چهار فصل تشکیل شده است. هدف هر فصل کتاب معرفی مفاهیم نظری اصلی در فلسفه کیهانشناسی و واکاوی آن با ارائه بخشبندیهای موردی است.
مولف در پیشگفتارش درباره هدف از نگارش این کتاب چنین مینویسد: تاکنون به زبان انگلیسی کتابی با نام فلسفه کیهانشناسی (Philosophy of Cosmology) نه نوشته شده است و نه از زبان دیگری ترجمه گردیده است. از این رو، چند سال پیش از این، نوشتن کتابی در این زمینه را در برنامه خود گنجاندم. ولی چنین فرصتی برای نگارش فلسفه کیهانشناسی تاکنون دست نداده است.
این کتاب از چهار فصل با نامهای 1) درآمدی به واقعگرایی علمی 2) درآمدی به فلسفه و فلسفه علم 3) درآمدی به کیهانشناسی: از کیهان تا کیهانشناسی 4) درآمدی به فلسفه کیهانشناسی تشکیل شده است.
به نظر میرسد محتوای کتاب به طور ویژه درباره کیهانشناسی است، یعنی حوزهای که معروفترین نظریات علمی در آن شکل گرفته و شامل دستهبندیها و تعاریف تاثیرگذار درباره کیهان است.
در این کتاب تعاریف و مفاهیم گسترده از جزئیترین تا کلیترین آنها به صورت آشکار مشخص میشود. کتاب درآمدی به فلسفه کیهانشناسی نثر تازهای دارد، چرا که نویسنده تلاش کرده است تا آنجا که امکان دارد نسبت به گزینش واژگان فارسی اقدام کند. بیشک میتوان گفت نگارش این کتاب زمینه بهرهمندی و رضایت جامعه علاقهمند به مطالعات کیهان را فراهم خواهد کرد.
موسی اکرمی، مدیرگروه فلسفه علم و دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی است و حوزه تخصصی او شامل فلسفه فیزیک، سنت فلسفه تحلیلی و تاریخ علم میشود.
جلال نبهانیزاده/ جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد