اگر جزو گروه دوم هستید که نیاز به دوپینگ شب امتحان ندارید، اما آنهایی که شب امتحانی هستند و یک هفته مانده به امتحانات از خودشان میپرسند من دقیقا از اول سال چه میکردم، باید همراه ما باشند تا برای تقویت حافظهشان فکری بکنیم که بتوانند امتحانها را با موفقیت پشتسر بگذارند. البته دوستان گروه دیگر هم میتوانند به مطلب نگاهی بیندازند؛ هر چه باشد، این نکتهها برای تقویت حافظه همه امتحانیهاست!
با هوش بخورید
شب امتحان باید خوراکیهای سبک، مقوی و اثرگذار را انتخاب کنید. این خوراکیهای سبک هم خوابآور نیستند و هم این که نیاز بدن به منابع غذایی را تامین میکنند. آهن و خانواده ویتامین B در اولویت قرار دارند. این دو ترکیب نیاز بدن به فعالیت ذهنی و بدنی را فراهم میکنند. از طرفی آهن به خونرسانی بهتر به مغز کمک کرده و باعث میشود میزان فراگیری افزایش یابد. مواد غذایی حاوی ویتامین B نیز به کاهش و کنترل اضطراب و استرس که از مشکلات شب امتحان است، کمک میکنند.
منابع آهن: گوشت قرمز بدون چربی، جگر، عدس، انواع آجیلهای خام بویژه پسته، اسفناج، انواع غلات پخته و ماهی.
منابع ویتامین B: انواع نان سبوسدار، حبوبات بویژه انواع لوبیاها، تخممرغ و سویا.
ویتامین ترش
طعم ترش و خاص قرصهای جوشان هرچند دلپذیر است، اما مصرف آنها به دلیل تحرک ترشح اسید معده، باعث بروز مشکلاتی مانند معده درد میشود. بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C در اولویت قرار دارد. حداقل از یک هفته مانده به امتحانات، مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین را آغاز کنید. این ویتامین به جذب بهتر و بیشتر آهن نیز کمک میکند. به این ترتیب خونرسانی به مغز نیز افزایش یافته و خستگی دیرتر سراغتان میآید.
منابع ویتامین C: گوجه سبز، توتفرنگی، لیموترش، سیبزمینی بخارپز، موز، سیب، هویج و گلکلم.
موز؛ خوب یا بد؟
این میوه غذای کاملی بوده و کالری بالایی هم دارد. بنابراین خوردن یک عدد موز میتواند تا ساعتها انرژی بدن را تامین کند، اما درباره این میوه یک نکته کلیدی هم وجود دارد. این میوه سرشار از قند طبیعی است. این ماده یکی از نیازهای ضروری مغز است؛ بنابراین خوردن موز نیاز بدن به قند را برطرف میکند. علاوه بر این، موز پتاسیم دارد. این ماده معدنی نیز یکی از مواد ضروری برای تنظیم عملکرد اعصاب است.
موز سرشار از فیبر است؛ بنابراین مانع بروز یبوست استرسی در زمان امتحان میشود. پس میبینید که خوردن یک عدد موز معجزه میکند. بهترین زمان خوردن موز، در وعده صبحانه همراه با شیر یا به عنوان میانوعده است.
سبزیهای سوپرمن
شما دوست عزیز که علاقهای به خوردن سبزی ندارید، میدانید که بعضی سبزیها معجزه میکنند؟ اما هر سبزی، شما را برای مبارزه با سوالات سخت امتحان آماده نمیکند. بهترین سبزیها، انواع پهن برگ و تیره آنها هستند. به این دلیل که میزان املاح معدنی آنها بالا بوده و همین باعث میشود ذهن شما فعالتر شود. در کنار اینها بعضی خوراکیهای دیگر هم حاضرند تا ذهن شما را فعال کنند. این خوراکیها انواع حاوی آنتیاکسیدان هستند.
منابع سبز: اسفناج، خانواده کلمها، کاهو وکلم بروکلی
منابع آنتیاکسیدانی: فلفل دلمهای به ویژه نوع قرمز، سیبزمینی شیرین و لوبیا سبز.
سیرآب شوید
اگر بدن آب کافی دریافت نکند، تنظیم آب و الکترولیتهای آن به هم میخورد؛ بنابراین واکنشهای مناسب نیز در این شرایط انجام نشده و مغز نمیتواند آن طور که باید عمل کند. مصرف روزانه 400 تا 450 میلیگرم معادل 5/2 فنجان نوشیدنی برای تامین نیاز بدن به آب کافی است. بهترین نوشیدنیها عبارتند از: آب، نوشیدنی شیرین مانند آب توتفرنگی، آب لیموشیرین و نوشیدنیهای ملس مانند مخلوط آب لیموترش و آب لیموشیرین. شیر و چای سبز نیز از دیگر نوشیدنیهای مناسب است.
خوردنی نیست، اما رفتاری است
بعضی رفتارها باعث میشود غذای خورده شده بخوبی هضم و جذب شود؛ بنابراین باید به این نکتهها دقت کنید:
ورزش: لازم نیست ورزش باستانی انجام دهید، زیرا وقت انجام این کار را ندارید. کافی است روزی چند دقیقه ورزش کنید. روزانه ده دقیقه پیادهروی کنید. این مساله باعث بهبود کیفیت متابولیسم و هضم غذا و جذب بدن میشود. از طرفی پیادهروی یکی از راهکارهای کنترل اضطراب است.
خواب کافی: درست است که همه درسها را برای دقیقه 90 گذاشتهاید، اما سعی کنید تا آنجا که میتوانید از خوابتان کم نکنید. کمخوابی باعث عصبانیت،تشدید اضطراب و به هم خوردن تعادل ترشح هورمونها میشود.
مناسب بخورید: از پرخوری، بدخوری و خوردن خوراکیهای نامناسب با یکدیگر بپرهیزید. مشکلات گوارش باعث بهتعویق افتادن روند درسخواندن شما میشود./ ضمیمه سیب
مهتاب خسروشاهی/ کارشناس علوم و صنایع غذایی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر