اخلاق پزشکی از نگاه اسلام

طبیب چه طوری باشد، دوست دارید ؟

کلاهبرداری پزشکی در اتاق عمل

در همه اصناف، آدم با انصاف و بی‌انصاف وجود دارد، فرقی هم ندارد که شما در بازار کار می‌کنید یا این‌که در بیمارستان، عمل جراحی انجام می‌دهید. وقتی فردی در حرفه‌اش بی‌انصاف باشد، ممکن است چهار کیلو گندم را به اسم پنج کیلو بفروشد و یا اگر دکتر است ممکن است بلایی به سر بیمار بیاورد که احتمالا حتی فکرش هم به ذهنتان خطور نمی‌کند.
کد خبر: ۷۱۴۶۲۷
کلاهبرداری پزشکی در اتاق عمل

جام جم سرا: مثلا شاید برایتان جالب باشد که این روزها برخی پزشکان، اعمال جراحی‌ای را در پرونده بیمارشان ثبت می‌کنند که هیچ وقت آن را انجام نداده‌اند، ولی پول آن عمل جراحی انجام نداده را هم از بیمار می‌گیرند.

منبع این حرف‌ها هم نه شایعات و شنیده ها، بلکه عضو هیات مدیره انجمن علمی جراحان عمومی است.

پرویز دریایی به ایرنا گفته که مواردی را شاهد بوده است که مثلا در پرونده بیماری با مشکل کیسه صفرا، چند کد حاشیه‌ای می‌خورد که هیچ‌کدام واقعی نیست.

معنی این حرف این است که در واقع، پزشک در اتاق عمل، هیچ‌کدام از آن جراحی‌ها را انجام نداده و فقط کد آن را در شرح پرونده درمان ثبت می‌کند، یعنی به گفته این پزشک، گاهی اوقات عمل‌هایی برای بیمار در اتاق عمل گزارش می‌شود که غیرحقیقی است و واقعیت ندارد.

البته بدیهی است که این نوع سرکیسه کردن بیماران، فقط از سوی معدودی از جراحان انجام می‌شود و بی‌انصافی است که کار این گروه از جراحان بی انصاف را به همه جراحان کشور، تعمیم بدهیم.

اگرچه دریایی معتقد است واقعی نبودن تعرفه‌های جراحی باعث می‌شود برخی پزشکان به این کار زشت روی بیاورند، ولی واقعیت این است که باید بی اخلاقی را عامل اصلی این مدل از تلکه کردن بیماران به حساب آورد، زیرا بسیاری از جراحان کشور با همین تعرفه‌های به ظاهر غیرواقعی و بدون نصب هیچ دوربینی در اتاق عمل هم هرگز دست به چنین کار ناجوانمردانه‌ای نمی‌زنند.

این موارد استثنایی است

این‌که پزشک برای عمل جراحی انجام نداده، از بیمارش پول بگیرد، دیگر جای توجیه و برهانی ندارد، اما محمدرضا کلانتری معتمدی، رییس انجمن جراحی عروق در گفت‌وگو با جام‌جم، تصریح می‌کند: من تاکنون چنین موردی را ندیده‌ام. اگر هم باشد، این گونه اتفاق‌ها نادر است و در موارد بسیار معدودی پیش می‌آید که چنین اتفاقی بیفتد و نباید این نمونه‌های استثنا را به جامعه جراحان تعمیم داد.

به گفته این جراح، افراد زیادی در اتاق عمل وجود دارند که رفتار پزشک را رصد می‌کنند و در چنین حالتی، جراح نمی‌تواند هرکاری دلش خواست، انجام دهد البته شاید پزشک، برخی کدهای جراحی را یادداشت نکند تا هزینه بیمار کمتر شود، ولی بسیار بعید است که پزشکی، کد اضافی را برای جراحی بیمار ثبت کند.

کلانتری بر این باور است که عمده جراحان کشور، بااخلاق هستند و چنین کاری را انجام نمی‌دهند، حتی اگر بیماری بخواهد جراحان می‌توانند فرآیند اتاق عمل را برای بیمار، ثبت و ضبط کنند تا دیگر هیچ شک و شبهه‌ای باقی نماند.

وزارت بهداشت: برخورد می‌کنیم

متولی اصلی نظام سلامت، وزارت بهداشت است و انتظار می‌رود که این وزارتخانه با هرگونه تخلف پزشکی ـ هرچند محدود و استثنایی ـ برخورد کند تا این‌گونه تخلف‌های موردی با آبروی دیگر جراحان کشور بازی نکند.

محمد حاجی آقاجانی، معاون درمان وزارت بهداشت در گفت‌وگو با جام‌جم تصریح می‌کند: چنین اتفاق‌هایی ممکن است به دلایل عمدی یا سهوی رخ دهد، اما درکل، چنین مواردی بسیار نادر است و نباید آن را به عموم جراحان نسبت داد.

به گفته این مقام مسئول، ممکن است به دو دلیل این اتفاق بیفتد. بیشترین دلیل آن، ثبت کدهای نامربوط در جراحی است که به قدیمی بودن کتاب ثبت کدهای جراحی در کشور برمی‌گردد.

این کتاب پزشکی که آقاجانی به آن اشاره می‌کند، ملاک جراحان ایرانی برای ثبت اعمال جراحی است، ولی مشکل اینجاست که تدوین این کتاب در کالیفرنیای آمریکا، به 30‌سال قبل برمی گردد و جالب‌تر آن‌که حدود 2000 کد جراحی امروزی را هم نمی‌توان در این کتاب پیدا کرد.

حاجی آقاجانی با اشاره به همین مشکل می‌گوید: گاهی اوقات، جراح عمل خاصی را انجام می‌دهد که در کتاب قدیمی، کد مخصوص ندارد و بنابراین مجبور می‌شود یک کد بی ربط را برای آن عمل جراحی ثبت کند که در حقیقت، آن کد جراحی برای بیمار انجام نشده است.

برای رفع این مشکل، معاون درمان وزیر بهداشت خبر می‌دهد که در حال ابلاغ کتاب جدیدی به جراحان است که در این کتاب جدید، 1700 کد اصلی جراحی که در کتاب قدیمی وجود نداشت، اضافه شده است و در صورت ابلاغ این کتاب، چنین مشکلی برطرف خواهد شد.

اما همه مشکل به ابلاغ نشدن کتاب جدید ثبت کدهای جراحی برنمی‌گردد، بلکه صحبت اصلی اینجاست که برخی جراحان سودجو، پول جراحی‌هایی را از بیمار می‌گیرند که آن عمل‌ها را انجام نداده‌اند.

معاون درمان وزیر بهداشت، تاکید دارد که چنین اتفاقی، بسیار موردی است و درصورتی که بیمار یا بیمه‌ها با چنین موضوعی برخورد کردند، می‌توانند به ما اطلاع بدهند و وزارت بهداشت نیز به شدت با این متخلفان برخورد خواهد کرد.

برنامه‌ریزی برای رشد اخلاق پزشکی، اقدام جدی برای واقعی کردن تعرفه‌های جراحی و تدریس اخلاق پزشکی در دانشگاه‌های علوم پزشکی، از دیگر راهکارهایی است که معاون درمان وزارت بهداشت برای رفع این مشکل به آن اشاره می‌کند.

امین جلالوند‌ -‌ گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
بی نام
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۸
۰
۰
ممنون از نگاه موشكافانه تان .

نیازمندی ها