جام جم سرا:
در شرایط «اضطرابزا» روزای ۳ فنجان بابونه میل کنید
بابونه حاوی ترکیبات فعالی به نام «اپیژنین» و «لوتئولین» است که هر دو باعث ایجاد آرامش ذهنی میشود.
محققان مرکز پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا بررسیهایی روی بیمارانی که از اضطراب و استرس رنج میبرند انجام داده و به این نتیجه رسیدند علائم استرس در افرادی که به مدت ۸ هفته مکمل بابونه مصرف کردهاند به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده است؛ اما این کاهش علائم در بیمارانی با همین وضعیت که دارونما مصرف کرده بودند مشاهده نشده است. در نتیجه توصیه میکنیم زمانی که از استرسهای کاری یا هر شرایط مشکلزای دیگر رنج میبرید روزانه ۲ تا ۳ فنجان بابونه دم کرده و میل کنید.
روزانه ۱ تا ۳ گرم اسیدهای چرب امگا۳ دریافت کنید
اسیدهای چرب امگا ۳ علائم اضطراب را کاهش داده و با کاهش میزان آدرنالین و کورتیزول (هورمونهای مربوط به استرس) باعث بهبود خلق و خوی فرد میشود. زمانی که اضطراب به جانتان میافتد خیلی زود به سراغ ماهیهایی مانند ماهی آزاد یا تن بروید. گردو میل کنید. بدانید که تخم کتان نیز سرشار از این اسیدهای چرب است که میتوانید پودر کرده و به سوپ یا سالادهایتان اضافه کنید. نتیجه پژوهشهایی که روی میزان اضطراب دانشجویان انجامشده نشان میدهد میزان هورمون کورتیزول در بین دانشجویانی که مکمل روغن ماهی دریافت کردهاند به مراتب کمتر بوده و این افراد از نظر روحی، وضعیت تغذیه و خواب در شرایط بهتری قرار داشتند.
بوی اسطوخودوس: عطر آرامش
نتایج بررسیها نشان میدهد افرادی که با روغن گیاهی اسطوخودوس ماساژ داده میشوند آرامتر، خوشبینتر و کماضطرابتر از افرادی هستند که روغن ماساژشان حاوی اسطوخودوس نیست.
بررسیهای دیگری نیز نشان میدهد که ماساژ با روغن گیاهی اسطوخودوس باعث کاهش فشارخون سیستولیک میشود که معمولاً به دلیل اضطراب بالا میرود. میتوانید چند قطره روغن گیاهی اسطوخودوس را روی بالشتتان اسپری کنید یا اینکه آن را به آب حمام اضافه کنید و در آن غوطهور شوید. همچنین میتوانید چند قطره از این روغن را در یک فنجان آب جوش ریخته و بو بکشید. خواهید دید که ذهنتان آرام خواهد شد.
توجه داشته باشید که بوی وانیل نیز باعث بهبود و کاهش علائم استرس میشود. نتایج بررسیها نشان میدهد میزان استرس افرادی که عطر وانیل استشمام میکنند به میزان ۶۳ درصد کمتر از آنهایی است که از این عطر محروماند.
به برنامهٔ غذاییتان «ال-لیزین» اضافه کنید
«ال-لیزین» یک اسیدآمینه و یکی از عناصر جایگزین نروترنسمیترها یا همان ناقلهای عصبی است که فرمانهای مغز را مخابره میکنند. نتایج پژوهشها نشان میدهد مصرف زیاد «ال-لیزین» و یا مصرف مکمل این اسیدآمینه باعث کاهش علائم استرس و میزان هورمونهای استرس میشود. این اسیدآمینه در گوشت، ماهی و لوبیاها وجود دارد.
کافئین را حذف و یا محدود کنید
کافئین باعث افزایش انرژی میشود اما درعینحال باعث بالا بردن اضطراب و زودرنجی و عصبانیت نیز میشود. اگر نمیتوانید از نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه بگذرید میتوانید میزان مصرف آن را کاهش داده و به یک فنجان در روز بسنده کنید. همچنین میتوانید نوشیدنیهای سالم که حاوی کافئین کمتری هستند مانند چای سبز را جایگزین قهوه کنید.
بدانید که در برنامهٔ غذایی همه ما مواد غذایی حاوی کافئین مانند نوشیدنیهای گازدار، شکلات، چای و برخی از داروها مانند میدول و اکسدرین (استامینوفن) وجود دارد و نوشیدن زیاد قهوه میتواند میزان جذب این ماده را چندین برابر کرده و اضطرابتان را بیشتر کند.
موشکاف باشید
حواستان باشد که کافئین، الکل و قندهای افزوده به مواد غذایی صنعتی، همگی باعث بالا بردن اضطراب میشود.
کمبود منیزیم، ویتامین B۱۲ و یا زینک هم میتواند باعث بروز علائم اضطراب در بدن شود. گیاهخواران و خامخواران باید توجه ویژهای به میزان ویتامین B۱۲ بدنشان داشته باشند چون این ویتامین صرفاً در مواد غذایی حیوانی وجود دارد.
نتایج پژوهشها نشان میدهد که بین گوارش بد و حالتهای روحی نامناسب ارتباط مستقیم وجود دارد. در نتیجه سعی کنید از مصرف غذاهای بدهضم مانند مواد غذایی فرآوری شده که سرشار از چربیهای اشباعشده هستند و همچنین سرخکردنیها بپرهیزید.
بدون شک شما هم با افرادی برخورد داشتهاید که با گرسنه شدن بیاعصاب و بدخلق میشوند. به همین دلیل توصیه میشود اجازه ندهید گرسنگی به قدری بر شما غلبه کند که قند خونتان دچار افت شود. به خاطر اینکه این حالت یعنی افت قند خون نیز میتواند باعث بروز اضطراب و استرس شود.
مصرف مواد غذایی مفید و اجتناب از خوراکیهای نامناسب به کنترل استرس کمک زیادی میکند. همچنین باید بدانید که ورزش علاوه بر افزایش اعتمادبهنفس شما، بدنتان را پُر میکند از آندورفین که به آن مورفین طبیعی بدن نیز میگویند
مواد غذایی آرام بخش
هلو و بلوبری: هر دو حاوی ترکیبات مغذی مفیدی هستند که تأثیر زیادی در ایجاد آرامش و تسکین استرس دارد.
غلات کامل: غلات تهیهشده از دانههای کامل نیز سرشار از منیزیم و تریپتوفان هستند. بدن ما اسیدآمینهٔ تریپتوفان را به سروتونین تبدیل میکند که شهرت زیادی در آرامش و بهبود خلق و خوی دارد.
جو دو سر: جو دو سر باعث ترشح سروتونین میشود و درعینحال سرشار از فیبرهای غذایی است که مانع از تغییرات ناگهانی قند خون شده و به این ترتیب باعث کنترل حالتهای روحی میشود.
گوشت قرمز: گوشت قرمز، تخممرغ، شیر و آووکادو حاوی میزان زیادی ویتامین B هستند که از بروز اضطراب و استرس جلوگیری میکند.
مواد غذایی سرشار از ویتامین C: مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند پرتقال باعث کاهش میزان کورتیزول یا همان هورمون استرس میشود. علاوه بر این مواد غذایی حاوی منیزیم مانند اسفناج و سبزیجات برگ سبز تیره نیز شما را از شر اضطراب خلاص خواهند کرد. بهتر است بدانید که مصرفگاه بهگاه شکلات سیاه نیز میتواند باعث کاهش هورمون کورتیزول شود اما حواستان باشد دچار افراط نشوید.
روزانه ۲۰ دقیقه ورزش کنید
مصرف مواد غذایی مفید و اجتناب از خوراکیهای نامناسب به کنترل استرس کمک زیادی میکند. همچنین باید بدانید که ورزش علاوه بر افزایش اعتمادبهنفس شما، بدنتان را پُر میکند از آندورفین که به آن مورفین طبیعی بدن نیز میگویند. برخی از محققان بر این باور هستند که افزایش حرارت بدن بر اثر ورزش، باعث بهبود فعلوانفعالات سلولهای عصبی کنترلکنندهٔ عملکردهای ذهنی و خلقوخوی میشود. در واقع ورزش همچنین باعث افزایش ترشح سروتونین نیز میشود که باعث بهبود خلق و خوی، آرامش ذهنی و کاهش اضطراب و استرس میشود. (همشهری)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد