فرنگیس عرب با اشاره به اینکه تنها عامل بروز فشار خون مصرف زیاد نمک نیست، تصریح کرد: وراثت از مواردی است که در کنار شیوه زندگی ناسالم خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد و مصرف زیاد نمک یکی از شیوههای ناسالم زندگی است.
وی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱۰ میلیون نفر در دنیا به علت فشار خون بالا جان خود را از دست میدهند، افزود: از آنجا که فشار خون علائم خاصی ندارند، برخی افراد با وجود داشتن فشار خون بالا از بیماری خود اطلاع ندارند.
این پزشک ادامه داد: متاسفانه حتی احتمال اینکه دانشآموزان به پرفشاری خون مبتلا شوند وجود دارد و در میان مراجعانی که داشتم یک دانشآموز ۱۴ ساله به علت علاقه و مصرف زیاد فست فود به این بیماری مبتلا شده بود.
عرب با بیان اهمیت و نقش آموزش در کاهش فشار خون گفت: ضروری است افراد پس از سن ۳۰ سالگی به طور مرتب برای چکاپ به مراکز بهداشت نزدیک منزل خود مراجعه کنند.
در همین حال، یک مشاور تغذیه و رژیم درمانی نیز، با بیان اینکه حداکثر میزان مصرف نمک برای افراد بالای ۵۰ سال باید کمتر از ۵ گرم نمک (یک قاشق چایخوری) باشد، گفت: متاسفانه در حال حاضر سرانه مصرف نمک در کشور روزانه ۱۰ تا ۱۲ گرم است و این نشان میدهد مصرف روزانه هر ایرانی چیزی حدود دو برابر استانداردهای جهانی است.
الهام عشوریون اضافه کرد: این میزان به علت مصرف پنهان نمک است، زیرا نمک مصرفی تنها آن میزان نمکی نیست که به غذا افزوده میشود، بلکه مصرف پنهان نیز در وعدههای غذایی وجود دارد.
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی گفت: مواد غذایی مانند پنیرها، سسها، ربها، نانها، فست فودها، کنسروها، ترشیها، شوریجات و... ترکیباتی هستند که به طور پنهان سرانه مصرف نمک را افزایش میدهند و در مصرف این مواد غذایی باید دقت شود.
عشوریون از راهکارهای کاهش مصرف نمک اشاره کرد و گفت: نخستین راهکار برداشتن نمک دادن از سر سفرههاست تا وجود نمک دادن در سفرههای غذا افراد را به مصرف آن تحریک میکند؛ علاوه بر این باید از اضافه کردن دستی نمک به غذا خودداری و این ماده غذایی در مرحله آخر پخت غذا اضافه شود.
وی با اشاره به اینکه مصرف بالای نمک علاوه بر پرفشاری خون باعث بیماریهایی از جمله آسم، سرطان معده و پوکی استخوان میشود، گفت: هرچه مصرف مواد شور و نمکی بیشتر باشد برداشت کلسیم از استخوانها بیشتر و در نتیجه خطر ابتلا به پوکی استخوان نیز بیشتر خواهد شد؛ بنابراین باید سعی کرد در طول زمان و به تدریج مصرف نمک را کاهش داد. از آنجا که ذائقه در دوران کودکی شکل میگیرد، بهتر است فرزندانمان را از کودکی به مصرف غذاهای کم نمک عادت دهیم و برای کودکان زیر یکسال از مصرف نمک خودداری کنیم.
او نمک را سم سفید دانست و خاطرنشان کرد: برای کاهش میزان نمک در سفرههای ایرانی باید از ترکیبات غذایی و چاشنیهای گیاهی سالم مانند آبلیمو، لیموترش، نارنج، سبزیجات معطر برای طعمدار کردن غذا به عنوان جایگزین استفاده شود و از آنجایی که برخی میان وعدهها دارای مقدار زیادی نمک هستند سعی شود از میان وعدههایی که میزان نمک کمی دارند یا در خانه با میزان نمک کمی تهیه شدهاند، استفاده شود. (ایسنا)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت