محمدرضا رستمی، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در نشست خبری که صبح امروز در این وزارتخانه برگزار شد، با اشاره به توافق هستهای، گفت: کشور وارد فصل جدیدی شده است که دوره «بعد از تحریم» نام دارد و لازم است در این شرایط جدید، چشمانداز روشنی نسبت به فضای داخلی و فضای بینالمللی داشته باشیم.
وی درباره مشارکت جوانان اظهار داشت: نیاز به کمک همه رسانهها برای مشارکت جوانان وجود دارد. در دورهای همه اتفاقات در کشور ما از سوی جوانان رخ داده است؛ انقلاب و جنگ چطور ممکن است که در دوره ثبات حضور جوانان نادیده گرفته شود؟
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان افزود: بنا بر اتفاقاتی که در ۱۰ سال گذشته با حضور جوانان در قالب مشاوران جوان رخ داد، یک دید منفی نسبت به حضور جوانان شکل گرفت.
رستمی گفت: زمانی که ما دولت را تحویل گرفتیم، تنها ۵۰ NGO جوانان وجود داشت؛ این در حالی است که در زمان تحویل دولت، ۴۵۰۰ NGO داشتیم.
وی ادامه داد: باید نظام مشارکت جوانان در سازمانهای مردم نهاد افزایش پیدا کند. سال گذشته تعداد NGOها به ۵۰۰ رسید و میخواهیم تا پایان سال ۹۶ به ازای هر پنج هزار جوان، یک NGO داشته باشیم. البته استاندارد جهانی به ازای هر ۱۰۰ جوان، یک NGO است که به دلیل وقفه موجود، تلاش میکنیم به همان رقم برسیم.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان خاطرنشان کرد: صرفاً حضور جوانان در NGOها نمیتواند کمک اساسی کند و باید دو اقدام دیگر درباره توانمندسازی جوانان در NGOها و همگرا کردن بخش خصوصی نیز صورت گیرد.
رستمی درباره آخرین جلسه با قائم مقام صدا و سیما و درباره پروژه IPTV (تلویزیونهای تعاملی و مشارکتی) گفت: در حال ایجاد تفاهمی هستیم تا سازمانهای مردم نهاد جوانان بتوانند وارد عرصه اجرایی در تلویزیون شوند و باید در این باره به تفاهم مشترک برسیم.
وی همچنین درباره طرح «سبک زندگی در عصر رسانه» گفت: طرح ملی «سبک زندگی در عصر رسانه» شامل سه حوزه آموزش، پژوهش و ترویج و تبلیغ است. این طرح در حوزه آموزش به سواد رسانهای، مدیریت موبایل در خانواده، مدیریت بازیهای کامپیوتری و مدیریت تلویزیون و ماهواره در خانواده پرداخته است.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با اشاره به اینکه مدیریت را روی مادران متمرکز کردهایم، اظهار داشت: از آنجایی که کاربری رسانهها از کودکی آغاز میشود و کودکان تا ۱۸سالگی با مادران بیشتر مأنوس هستند، تمرکز را روی مادر گذاشتهایم و بر این اساس در تمام استانها، ادارات وزارت ورزش و جوانان، آموزش را برای کارکنان خود از مرداد ماه آغاز میکنند و سایر وزارتخانهها نیز برای کارمندان خود چنین دورههای آموزشی را خواهند داشت.
رستمی افزود: در گام بعدی این طرح از سوی شهرداریها برای همه خانوادهها اجرا میشود که اولین شهر برای انجام این طرح، سبزوار خواهد بود که از پایان مرداد ماه اجرای آن آغاز میشود.
وی در مورد اقداماتی که در مدیریت جدید نسبت به طرحهای مدیریت گذشته صورت خواهد گرفت، اظهار داشت: رویکرد اصلی بنده این است که در حوزه جوانان، وزارت ورزش و جوانان نباید رویکرد فردی داشته باشد، بلکه باید رویکرد اجتماعی در حوزه جوانان داشته و بُرشهای جوانان را در حوزههای مختلف ایجاد کند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه حوزههای فردی در کانالهای خود دنبال میشوند، اظهار داشت: وزارت ورزش و جوانان متولی ارزش اجتماعی است و بر همین اساس نیز رویکردهایی از گذشته که جنبه فردی داشته باشند را کمتر دنبال میکنیم. به طور مثال تاکنون سه یا چهار مورد مراکز کنترل خشم راهاندازی شده است که خشم یکی از موارد هیجانی جوانان است و با رویکرد اجتماعی فاصله دارد. صدور مجوز برای مراکز کنترل خشم، نیازمند طی شدن مراحل قانونی است که باید در شورای ملی جوانان مصوبه بگیرد.
رستمی تاکید کرد: ما حوزههای فردی که توسط وزارت ورزش طراحی شدهاند را به مراکز مربوطه مانند شهرداریها واگذار میکنیم.
وی درباره اقدامات معاونت ساماندهی بیان کرد: در یک ماه گذشته یک آسیبشناسی انجام دادهایم که مشخص شده از پایان سال ۸۴ تاکنون در سازمان ملی جوانان آن زمان و بعدها در وزارت ورزش ۱۳ برنامه در شورای ملی جوانان مصوب شده که بعضی از آنها در دولت نیز مصوبه گرفته است اما در عمل بسیاری از این مصوبات اجرایی نشدهاند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان تصریح کرد: این در حالی است که معاونت ساماندهی هیچگونه ضمانت اجرایی در اختیار ندارد و تنها هماهنگکننده است. اگر قرار است برنامههای حوزه جوانان ضمانت اجرایی پیدا کنند، دستگاههای متولی که دارای سند ملی نیز هستند، اقدامات مربوط به جوانان را انجام دهند و نیازی نیست که ما سند مجزایی در این باره ایجاد کنیم و تنها باید بُرش جوانان با مشارکت دستگاهها، ذیل همان سند به اجرا دربیاید. در حقیقت دستگاهها اجرا میکنند و ما بحثهای هماهنگی را انجام میدهیم.
رستمی درباره وام ازدواج جوانان نیز گفت: وضعیت نامناسب تحریمها در کشور به لحاظ اقتصادی، موانعی برای پرداخت وامهای ازدواج ایجاد کرده بود که در بعضی از شهرستانها این روند قطع میشد اما به عقیده من زمانی که مشکل داراییهای دولت حل شود، این موضوعات حل خواهد شد چرا که اشتغال و ازدواج دو اولویت اصلی دولت هستند.
وی همچنین به طرح جدیدی نیز اشاره کرد که به جای وام سه میلیون تومانی به جوانان که در شهرهای بزرگ کاربردی ندارد، مجموعه وامها در جهت توسعه مشارکت جوانان استفاده شود و بیان کرد که این طرح هنوز در مرحله کارشناسی است.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان درباره روند طلاق و ازدواج در کشور، اظهار داشت: ۲۴ میلیون جوان در کشور وجود دارد که بر اساس ازدواجهای ثبت شده در سال ۹۳ که ازدواجهای بالای ۱۵ سال هستند، از ۲۴ میلیون نفر، ۳.۵ درصد در سال گذشته ازدواج کردهاند که معادل ۷۴۰ هزار نفر است.
رستمی افزود: بر این اساس نزدیک به ۹۵ درصد از جوانهایی که میتوانند ازدواج کنند، ازدواج نکردهاند که باید به دنبال دلایل و ریشههای این جریان باشیم که نمیتواند صرفا اقتصادی باشد.
وی تصریح کرد: به ازای هر ۴.۴ ازدواج به طور میانگین یک طلاق در کشور وجود دارد که ۵۰ درصد آنها در پنج سال اول اتفاق میافتد.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان گفت: در استانی مانند سیستان و بلوچستان که مشکلات اقتصادی وجود دارد، نسبت ازدواج به طلاق ۱۵ به یک است ولی در تهران تقریبا از هر سه ازدواج، یک طلاق رخ میدهد.
رستمی افزود: ما میخواهیم با نگاه اجتماعی به حوزه ازدواج وارد شویم که در این مسیر نیازمند توسعه مراکز مشاوره خانواده هستیم که در حال حاضر متوقف شدهاند و جلوی مجوزها به دلیل سوء مدیریت گرفته شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه اجتماعی نیز باید ببینیم چرا ۹۵ درصد از کسانی که در سن ازدواج هستند، ازدواج نمیکنند و ارزش ازدواج و نگاه به ارزش خانواده افول پیدا کرده است. در حقیقت رقبای ازدواج اکنون در دسترستر و کمهزینهتر هستند و باید این موضوع بررسی شود.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همچنین درباره موضوع جوانان در مناطق محروم و شنیدن صدای آنها، بیان کرد: بنده معتقدم که جوانان در مناطق محروم نیز به NGOها دسترسی دارند. در دورترین روستاها دسترسی به انواع اینترنت فراهم بوده است و اگر اهمیت، جایگاه و شان NGOها رعایت شود، پایدارترین روش هستند.
رستمی تصریح کرد: روز دوشنبه در ستاد ملی جوانان، بحث گفتگوی ملی جوانان در شهرهای کوچک، مراکز استانها و در سطح ملی دنبال میشود که از تابستان آغاز خواهد شد و تا پایان سال ادامه خواهد داشت.
وی درباره موضوع جدایی جوانان و ورزش نیز گفت: این موضوع ارتباطی به ما ندارد. اکنون از سطح وزارتخانه فراتر رفته که البته پیشبینی ما این است که به دلیل تغییرات سیاسی، انتخابات مجلس و درگیریهای موجود، این طرح در این دوره مجلس مطرح نشود.
رستمی درباره بودجه اختصاص یافته به معاونت ساماندهی، گفت: بودجه اختصاص داده شده به معاونت ساماندهی جوانان هشت میلیارد تومان است که بودجه کمی است و البته برنامههای کلانی مانند اشتغال، وام ازدواج و ... ارتباطی به وزارت ورزش و جوانان ندارد و دولت یا به طور جداگانه به این امور بودجه اختصاص داده است، یا دستگاه متولی بودجه این اقدام را در اختیار دارد.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان از فعالین اقتصادی و تجاری که میتوانند منابع مالی در حوزه جوانان داشته باشند، دعوت کرد تا با پیشنهادهای روشن با حوزه معاونت جوانان وارد مذاکره شوند و در برنامههای مشارکت اقتصادی شرکت داشته باشند.
وی درباره برنامه پنجم و لایحه ماده ۴۱ اظهار داشت: لایحه ماده ۴۱ به صورت پیشنویس به کمیسیون اجتماعی رفته و تکالیف در حوزه جوانان پیشبینی شده است که باید پس از تصویب دولت، به مجلس برود. ما در زمان استرداد، لایحه پیشنهادی را بازنگری میکنیم که باید تغییراتی در برخی از دستگاههای دولتی داده شود.
رستمی تصریح کرد: ما به دنبال آن هستیم که به جای تکالیف اختصاصی دستگاهها در این لایحه، به تکالیف عمومی دولت در سه حوزه اشتغال، فرهنگ و خانواده توجه کنیم که باید تکالیف دستگاههای دولتی در این حوزه را طراحی کنیم و امیدوارم تا قبل از پایان این مجلس، لایحه به مجلس برود.
وی در پاسخ به سئوالی در این باره که شما از برنامههای وزارت ورزش و جوانان در امور جوانها برای بعد از اجرای توافق هستهای صحبت کردید و مشخصاً این برنامهها چیست؟ گفت: توافق هستهای فضای ارتباطی جدیدی برای حضور جوانان در عرصه جهانی ایجاد کرده که باید در این باره گفتگوی ملی صورت گیرد. اکنون باید فکر کنیم که میخواهیم چه زمینههایی فراهم کنیم که جوان ایرانی بتواند در عرصههای بینالمللی نقشآفرینی کند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان یادآور شد: خروج ما از تحریم، گفتمان جدیدی ایجاد میکند و فرصتهای رقابتی جدید شکل میگیرد. در حال حاضر خیلی از جامعه جوان ما از عنصر اولیه آموزش زبان انگلیسی برخوردار نیست؛ باید در این زمینهها فکر شود.
رستمی همچنین درباره بحث اعتیاد جوانان و آمار و ارائه آمار در این زمینه، گفت: آسیبهای اجتماعی ضمن اینکه از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، باید مورد بررسی قرار گیرد و اینکه باید دید زمینهای که آسیبهای اجتماعی در آن رشد میکند، چیست و چرا به این موضوع بیتوجهی میشود؟ به طور مثال باید دید در کدام زمینه جامعه جوان به سمت اعتیاد گرایش پیدا میکند؟
وی تاکید کرد: چند درصد از جامعه جوان گرفتار آسیبهای اجتماعی هستند و این در حالی است که درصد زیادی در فضای سالم زندگی میکنند که این عده نادیده گرفته میشوند.
رستمی درباره بحث ازدواج جوانان و اقدامات معاونت ساماندهی در این باره تصریح کرد: جلساتی را با مجمع ملی خیرین شروع کردهایم و در سه اولویت به توافق رسیدهایم که اگر قرار باشد این مجمع به عنوان یک نهاد ملی به ازدواج کمک کند، نباید تنها به بحث جهیزیه بپردازد و باید بحث آموزش، توانمندسازی جوانان و موضوعات فرهنگی و ارزشهای خانواده مورد توجه قرار گیرد.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان تصریح کرد: ما امیدواریم از طریق بخش خصوصی بتوانیم اقلام و تجهیزات زندگی مشترک را در اختیار جوانان قرار دهیم که البته برنامه خرید اعتباری ۱۰ میلیون تومانی برای زوجین نیز در دستور کار است.
وی همچنین به طرح دیگری با عنوان «بانک حامی جوانان» و «بیمه حامی جوانان»، اشاره کرد و گفت: این طرح در چهار سطح با بیمه و بانکها وارد همکاری میشود و ما تا پایان مرداد ماه رونمایی از بیمه جوانان را خواهیم داشت که به این ترتیب تمام بیمهها با تخفیف ویژه به جامعه جوان ۱۴ تا ۲۴ سال خدمات ارائه میدهد و از جامعه جوان توانمندسازی شده در صنعت بیمه در هر شهر، یک گروه مجوز نمایندگی بیمه خاص با شرایط خاص را خواهند داشت.
رستمی در بخش دیگری از سخنان خود به برنامههای وزارت ورزش و جوانان اشاره کرد و گفت: در مذاکرات اخیر شاهد یک رفتار دیپلماتیک ویژه بودیم که منجر به اتفاق تاریخی بینظیر شد و این روند قابل تبدیل شدن به یک بازی با عنوان «بازی عمومی» تحت عنوان «بازی مذاکره» را دارد که به صورت دستی یا کامپیوتری طراحی شود و توانمندی در ارتباطات برای بازی برد برد را بالا ببرد. ما آمادگی حمایت از بازی مذاکره را که بتواند با استانداردهای جهانی به عنوان بازی راهبردی ارائه شود، داریم.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همچنین از حمایت معاونت جوانان از فیلمهای ۶۰ ثانیهای و ۹۰ ثانیهای و سریالهای آماتور که جوانان با موبایلها و دوربینهای خاص آماده کردهاند، برای فیلمهای ۹۰ ثانیهای جوانان اعلام کرد و گفت: در حوزه موسیقی و شعر نیز از اشعار اختصاصی پیروزی مذاکره که برای ما ارسال شود، حمایت میکنیم. ( مهر )
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد