چنانچه مدتی از خریدن دستگاه هوشمندتان میگذرد و حس میکنید بازدهی عملکرد باتری و مدت زمان نگهداری شارژ آن کاهش یافته، زمان آن رسیده است که باتری دستگاه را کالیبره کنید.
بررسی سلامت باتری
هنگامی که شارژ باتری بسرعت تخلیه میشود و به عبارت دیگر، دستگاه شما مدت زمان بسیار کمی روشن میماند، پیش از فکر کردن به عملیات کالیبره باید از سلامت باتری مطمئن شوید.
چنانچه باتری دستگاه شما از نظر سختافزاری دچار اشکال باشد، مطمئنا روشهای نرمافزاری نمیتواند مشکل را رفع کند و کالیبره کردن بیمعناست.
بنابراین پیش از هر چیز اگر باتری دستگاه شما قابل جدا کردن است، آن را جدا و ظاهر آن را با دقت بررسی کنید.
در بسیاری موارد خرابی باتری با مشکلات ظاهری اعم از برآمدگی و تورم، سوراخشدن یا نشتی همراه است.
ممکن است باتری برخی دستگاهها براحتی قابل جداشدن نباشد، اما چنانچه باتری در این دستگاهها خراب شده باشد، با کمی دقت میتوانید تغییرات ظاهری در بدنه دستگاه را مشاهده کنید.
بهعنوان مثال، ممکن است باد کردن باتری موجب شود تا صفحه جلو و پشت دستگاه شما از همدیگر جدا شوند.
همچنین با قرار دادن دستگاه روی یک سطح صاف و مشاهده میزان تراز بودن آن میتوانید تغییرات ظاهری را که بر اثر خرابی باتری رخ میدهد، مشاهده کنید.
در صورتیکه مشکلات ظاهری روی باتری دیده نمیشود و حدس میزنید باتری از نظر سختافزاری مشکلی ندارد، میتوانید از روش کالیبره کردن کمک بگیرید؛ اما چنانچه مشکل باتری سختافزاری است پیشنهاد میکنیم آن را به مراکز و نمایندگیهای مجاز برند مورد نظر ببرید و باتری جایگزین برای دستگاه خود تهیه کنید.
نکته: در صورتیکه باتری دستگاه شما شارژ نمیشود ممکن است مشکل در شارژر یا درگاه شارژ دستگاه باشد.
گاهی برخی کاربران پس از بهروزرسانی سیستمعامل دستگاه خود با مشکل شارژدهی باتری مواجه میشوند که این مشکل با پاکسازی پارتیشن کش رفع میشود. (روش انجام این کار با جستجویی ساده در گوگل قابل مشاهده است)
کالیبراسیون در اندروید
سیستمعامل اندروید از قابلیتی ساده برای نمایش وضعیت باتری برخوردار است. به کمک این قابلیت ظرفیت باتری در حالت تخلیه کامل و شارژ کامل ثبت میشود و این ظرفیت باتوجه به مصرف شارژ تغییر میکند.
گاهی اطلاعات ثبت شده از میزان ظرفیت باتری در سیستمعامل اندروید بههم میریزد و نمایش وضعیت باتری با مشکل مواجه میشود.
در این شرایط اعدادی که نشان داده میشود واقعی نیست و بهعنوان مثال ممکن است پیش از آنکه شارژ باتری دستگاه شما به صفر نزدیک شود، دستگاه به دلیل نداشتن شارژ کافی خاموش شود.
کالیبره کردن باتری در سیستمعامل اندروید، به معنای اصلاح این مشکل و مرتبسازی مجدد اطلاعاتی است که سیستمعامل از باتری دستگاه شما در اختیار دارد.
توجه داشته باشید شما نمیتوانید باتری دستگاه را کالیبره کنید؛ زیرا باتری از یک سلول ساخته شده که عملیات ذخیرهسازی انرژی و تخلیه آن را انجام میدهد.
منظور از کالیبره کردن باتری ترمیم اطلاعاتی است که سیستمعامل دستگاه هوشمند شما از وضعیت باتری در اختیار دارد تا ضمن شارژ کامل باتری، هنگام تخلیه نیز اطلاعاتی صحیح برای شما نمایش داده شود.
باتریهای بدون هوش و حافظه
متاسفانه باتریهای لیتیوم یون که در دستگاههای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد، برخلاف این دستگاهها از هیچ حافظه و هوشی برخوردار نیست و به همین علت خود باتری بهتنهایی نمیتواند اطلاعاتی را در اختیار سیستمعامل و دستگاه هوشمند شما قرار دهد.
سیستمعامل اندروید به کمک فایلی با نام batterystats.bin هر بار که باتری دستگاه شما بیش از 80 درصد شارژ میشود.
عملیات ریست روی ظرفیت باتری را اجرا میکند و هنگامی که باتری دستگاه به شارژر متصل نیست و به وسیله برنامههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، میزان مصرف را به ثبت میرساند و باقیمانده ظرفیت را به شما نشان میدهد.
کالیبراسیون باتری در اندروید نیز با این فایل سر و کار دارد، زیرا نتیجه محاسبات اشتباه از طریق این فایل، نشاندهنده ظرفیت باقیمانده به شما خواهد بود.
اگر ظرفیت باتری دستگاه شما با یک بار خاموش و روشن کردن دستگاه صفر میشود یا بدون اتصال دستگاه به شارژر، نشانگر شارژ باتری فعال و مراحل افزایش ظرفیت را نشان میدهد.
اطلاعات ثبت شده از باتری نیازمند کالیبراسیون است که انجام این عملیات در دستگاههای روت شده و روت نشده به روشهایی که در ادامه معرفی میکنیم، امکانپذیر است.
کالیبراسیون در روت نشدهها
سیستمعامل اندروید بهطور پیشفرض دسترسی به فایلهای سیستمی را برای شما محدود میکند و گذر از این محدودیت را روت کردن مینامند.
چنانچه دستگاه شما روت نشده است (اگر این کار را انجام نداده باشید مطمئنا دستگاه روت نشده) میتوانید با طی مراحل زیر عملیات کالیبره کردن باتری را اجرا کنید:
1ـ از دستگاه خود استفاده کنید تا شارژ آن بهطور کامل تخلیه و دستگاه خاموش شود.
2ـ پس از چند دقیقه دوباره دستگاه را روشن و صبر کنید تا باز هم خود به خود خاموش شود.
3ـ دستگاه را به شارژر متصل کرده و بدون آنکه دستگاه را روشن کنید منتظر بمانید تا نشانگر الایدی یا تصویر روی نمایشگر، شارژ 100 درصدی را به شما نشان دهد.
4ـ دستگاه را از شارژر جدا کنید.
5ـ دستگاه را روشن کنید. به احتمال زیاد در این مرحله میزان ظرفیت نمایش داده شده برابر با 100 نخواهد بود. در همین حالت که دستگاه روشن است شارژر را به آن متصل کنید تا میزان ظرفیت به 100 درصد برسد.
6ـ شارژر را از دستگاه جدا و دستگاه خود را ریاستارت کنید. در صورتیکه پس از ریاستارت شدن ظرفیت باتری عدد 100 را نشان ندهد، دوباره شارژر را به دستگاه متصل کنید و منتظر بمانید تا میزان ظرفیت به 100 درصد برسد.
7ـ مراحل 5 و 6 را تا زمانی که پس از ریاستارت شدن دستگاه و متصل نبودن شارژر به آن، میزان ظرفیت برابر با 100 درصد باشد تکرار کنید.
8ـ حالا دستگاه را روشن کنید و اجازه دهید شارژ آن بهطور معمول تخلیه شود و به صفر درصد برسد. منتظر بمانید دستگاه خود به خود خاموش شود.
9ـ بدون آنکه دستگاه را روشن کنید آن را به شارژر متصل و یکبار بهطور کامل آن را شارژ کنید. اکنون اطلاعات محاسبه میزان ظرفیت باتری در سیستمعامل اندروید دستگاه شما ریست شده و کالیبراسیون با موفقیت به پایان رسیده است.
نکته: در بیشتر موارد، اجرای این عملیات در بازههای زمانی سه ماه یکبار توصیه میشود و چنانچه دستگاه شما نیازمند کالیبراسیون بیشتر در این بازه زمانی باشد، باتری یا سیستمعامل دستگاه با مشکل جدی مواجه است.
کالیبراسیون در روت شدهها
مراحل کالیبراسیون در دستگاههای روت شده با انجام این کار در دستگاههای روت نشده تقریبا مشابه است. برای انجام این کار باید مراحل 1 تا 7 مربوط به دستگاههای روت نشده را تکرار کنید و در ادامه مراحل زیر را دنبال کنید:
1ـ اپلیکیشن Battery Calibration را از گوگلپلی یا کافه بازار دانلود کرده، پیش از اجرای آن مطمئن شوید ظرفیت شارژ باتری 100 درصد است.
Google Play: http://jjo.ir/dUsjKc
Cafe Bazaar: http://jjo.ir/pJDvuh
2ـ بسرعت نرمافزار را اجرا کنید و روی Battery Calibration فشار دهید.
3ـ پس از کالیبره شدن باتری، از دستگاه خود استفاده کنید تا شارژ آن بهطور کامل تخلیه و دستگاه بهطور خودکار خاموش شود.
4ـ دستگاه را به شارژر وصل کرده، بدون آنکه آن را روشن کنید منتظر بمانید تا عملیات شارژ 100 درصد تکمیل شود.
5ـ مراحل کار به اتمام رسیده است. میتوانید پس از جدا کردن شارژر از دستگاه از آن استفاده کنید.
جلوگیری از تخلیه شارژ کامل
تخلیه کامل شارژ باتری و شارژ بیش از حد آن بههیچ وجه توصیه نمیشود. بههمین دلیل برای پیشگیری از بروز آسیبهای احتمالی به باتری، پس از اتمام ظرفیت شارژ ایمن (شارژ کمتر از 100درصد)، عملیات شارژ بهطور خودکار قطع و پیش از تخلیه کامل ظرفیت نیز دستگاه شما خاموش میشود.
عملیات کالیبراسیون موجب تخلیه کامل شارژ باتری و شارژ بسیار کامل آن (شارژ 100 درصد) میشود و به همین دلیل اجرای عملیات کالیبراسیون و تکرار آن در بازه زمانی کوتاهمدت به باتری دستگاه شما آسیب میرساند.
امیر عصاری - کلیک
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب