به گزارش جام جم آنلاین به نقل از بیتوته ، نه گفتن زیاد باعث میشود که کلمه نه بیاثر شود. بعضی از متخصصان معتقدند کودکانی که زیاد کلمه نه را از زبان بزرگترها میشنوند کمکم این کلمه را ناشنیده میگیرند و یا تنها به صورت خشمگین شما در هنگام به زبان آوردن این کلمه توجه میکنند.
پس یک مادر چه باید بکند؟! آِیا به کودکش اجازه دهد تا دیوانه وار بدود و هیچ محدودیتی برای او قائل نشود؟ نه نیازی به گفتن این همه «نه» نیست. والدین میتوانند با روش بهتری برای کودکان محدودیت تعیین کنند بدون اینکه به آنها این همه نه بگویند. میتوان با بله گفتن هم همان کار را کرد بدون اینکه پاسخ منفی به کودک دلبندتان بدهید. البته در بله گفتن هم باید تعادل داشت.
کودکان نوپا دوست دارند راه بروند، بدوند، از پله بالا و پایین بروند و خلاصه محیط خود را بشناسند و چیزهای تازه را تجربه کنند. اگر شما دکوراسیون منزلتان را طوری بچینید که وسایل شکستنی و خطرناک در دسترس باشد، طبیعی است که مجبورید مرتب به فرزندتان نکن، ندو، دست نزن و جملات منفی دیگر را بکار ببرید. بنابراین بهترین راه برای اینکه خود را از نه گفتنهای مکرر و بیهوده خلاص کنید این است که محیط منزل و دکوراسیون اتاقها را طوری بچینید که برای بازی و حرکات کودک امن و مناسب باشد.
نه را با جملات مثبت بگویید
کودکتان را برای خرید بردهاید و او مدام دامان شما را میکشد و شکلات میخواهد. شما هم به او میگویید قبل از شام نمیشود شکلات بخوری. او پاهایش را بر زمین میکوبد و شما دوباره نه میگویید. او این بار محکمتر پا میکوبد و بلندتر جیغ میزند. تا شما به راهروی چهارم برسید او پنج بار قشفرق به راه میاندازد تا به خواستهاش برسد. شما هم یا تسلیم خواسته او میشوید تا از شر سرو صدا و آبروبریهای او در فروشگاه خلاص شوید و یا محکم بر سر حرف خودتان میایستید و سرخ و سفید میشوید. که در هر دو حالت شرایط برای شما و کودک سخت میشود. بعضی از کودکان تنها با شنیدن کلمه نه نمیتوانند علت بعضی از قوانین را بفهمند. متخصصان روانشناسی خانواده معتقدند میتوانید با این کودک به گونه مثبت حرف بزنید و به همان نتیجه برسید. مثلاً به جای اینکه بگویید قبل از شام نمیتوانی شکلات بخوری میتوانید به او بگویید بله تو اجازه داری شکلاتت را بعد از شام بخوری.
حق انتخاب بدهید
کودک شما توپش را به سمت اتاق نشیمن شوت میکند و شما در حالی که خودتان را برای شنیدن صدای شکستن آماده میکنید داد میزنید: نه توپ بازی در خانه ممنوع است. اما در عوض بهتر است بگویید پسرم میتوانی در خانه با توپت قل قل بازی کنی روی زمین تا چیزی نشکند یا اینکه بروی در حیاط. با دادن حق انتخاب به کودک خود القا میکنید که بر شرایط مسلط است و میتواند به خواستهاش برسد. حتی کودکان 1 تا 3 ساله هم با داشتن موارد ساده برای انتخاب میتوانند حس استقلال و شایستگی را تجربه کنند. البته یادتان باشد در این سن گزینههای انتخاب نباید خیلی زیاد باشد تنها انتخاب از بین 2مورد کافی است.
ببینید و جایگزین پیشنهاد کنید
کودک 2ساله شما دارد دست و یا سر خواهر کوچکترش را فشار میدهد. شما به او میگویید نکن اما او نمیتواند دست از این کار بردارد چون نمیداند در عوض این کارچه بکند و چگونه محبت خود و علاقهاش برای بازی با خواهر کوچکش را نشان بدهد. شما میتوانید با گفتن یک جمله کوتاه راه جایگزین را به او نشان دهید. و به جای نکن بگویید: خواهرتو ببوس، نازش کن! با این کار او یاد میگیرد که برای بازی با یک نوزاد میتواند چه بکند. برای اینکه کودکان کوچکتر بتوانند خواسته شما را درک کنند بهتر است خودتان عملی به آنها نشان دهید که چه میخواهید. مثلاً وقتی کودک شما جوجهای را میزند و در دستانش فشار میدهد میتوانید به او نشان دهید که به جای این کار چگونه میتواند حیوان را آرام بدون اینکه فشارش دهد ناز و نوازش کند و به او دانه بدهد. وقتی او چندین بار ببیند شما این کار را به آرامی و بدون آزار حیوان انجام میدهید یاد میگیرد.
این را بدانید که خیلی از کارهای کودکان عمدی نیست مثلاً وقتی در ماشین پشتی صندلی شمارا با لگد فشار میدهد، قصد او آزار شما نیست بلکه بسیاری از کودکان که فعال هستند نیاز دارند این انرزی خود را به طریقی خالی کنند و تکان دادن یکی از اندامها بدون توجه و قصد خاص یکی از راههای تخلیه این انرژی است. در این موارد کافی است توجه کودک را به کاری که میکند جلب کنید تا آرام بگیرد یا اینکه راه جایگزین به او نشان دهید مثلاً به جای اینکه سرش داد بزنید: پاهاتو تکون نده میتوانید به او بگویید یک مسابقه! ببینم دخترم میتوانی به پاهات دایرههای کوچک روی زمین بکشی طوری که پاهات به صندلیها نخورند؟ اگه پات به صندلی بخوره میبازی! در مورد بچه کوچکتر میتوانید به جای اینکه دستورتان را مدام تکرار کنید دستتان را آرام روی پاهایش بگذارید و به سادگی بگویید: پاها مجسمه بشن!
اما اگر کودک شما با این کارها آرام نمیگیرد و مدام در خانه هم این طرف و آن طرف میدود بهتر است به جای نکن گفتنهای مکررساعاتی از روز او را به محلی امن و مناسب برای بازی و دویدن ببرید تا بتواند انرژیاش را خالی کند وگرنه نشستن در خانه و مرتب نکن گفتن تنها کودک را لجباز و شما را خسته میکند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد