دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین، فرزانه خداییمنش، متخصص تغذیه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: بیماری پوکی استخوان زمانی در بدن فرد بروز پیدا میکند که تولید استخوانهای جدید با مرگ استخوانهای قدیمی برابر نمیشود و به همین علت میزان تراکم استخوانها کاهش پیدا کرده و فرد به این بیماری مبتلا میشود.
او افزود: عواملی که در ابتلا افراد به بیماری پوکی استخوان نقش دارند، مواردی چون عوامل هورمونی، سبک تغذیه و نوع آن، مصرف برخی از داروها مثل داروهای استروئیدی و همچنین کورتنها را در بر میگیرند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: سبک زندگی و شغلی که افراد به آن اشتغال دارند نیز در ابتلای آنها به بیماری پوکی استخوان بسیار تاثیرگذار است.
خدایی منش بیان کرد: زنان به دلیل ساختار بدنی و فرایندهای گوناگونی که در دورههای مختلف زندگی با آن روبرو هستند، بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بیماری پوکی استخوان قرار دارند.
او گفت: خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان افراد بزرگسال و مسن را بیش از سایر گروهها مورد تهدید قرار میدهد و دور ماندن از این خطر مستلزم داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب است.
این متخصص تغذیه تاکید کرد: از نظر نژاد میتوان گفت که افراد سفید پوست بیش از سایر افراد به بیماری پوکی استخوان مبتلا میشوند و همچنین افرادی که جثه کوچکتری دارند، در مقایسه با دیگران بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
خدایی منش گفت: داشتن سابقه خانوادگی و ژنتیک در احتمال ابتلا به پوکی استخوان نقش قابل تاملی دارد و در صورتی که پدر، مادر، خواهر یا برادر فرد به این بیماری مبتلا باشند، احتمال ابتلا فرد نیز بیشتر میشود.
او تصریح کرد: از جمله علائم بیماری پوکی استخوان، میتوان به علائمی مثل بروز درد در ناحیه مفاصل، مشکل در ایستادن و صاف نشستن و همچنین کوتاه شدن قد در گذر زمان و همچنین شکسته شدن استخوانها با کوچکترین و سادهترین ضربه اشاره کرد.
این متخصص تغذیه یادآوری کرد: بیماری پوکی استخوان به خودی خود دردناک نبوده و با آسیب دیدن و شکسته شدن استخوانها و دردی که ایجاد میشود، موجب اذیت و آزار فرد خواهد شد.
خدایی منش افزود: بهبود شکستگیها و جوش خوردن استخوان در افرادی که دچار بیماری پوکی استخوان هستند با کندی صورت میگیرد و حتی در مواردی هم استخوان شکسته شده بهبود پیدا نخواهد کرد.
او ادامه داد: تغییرات هورمونی که در یائسگی در ساختار بدنی زنان ایجاد میشود، به طور مستقیم روی تراکم استخوانهای زنان تاثیر گذاشته و آنها را با بیماری پوکی استخوان روبرو میکند.
این متخصص تغذیه یادآوری کرد: ترشح هورمون استروژن برای ساخت استخوانهای سالم بسیار ضروری است و با پایان قاعدگی در زنان، سطح این هورمون با کاهش شدیدی مواجه شده و همین امر موجب کاهش سطح تراکم استخوانهای بدن میشود.
خدایی منش اضافه کرد: بروز یائسگی زودتر از موعد و همچنین برداشتن رحم پیش از ۴۵ تا ۵۰ سالگی، این زنان را بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان قرار خواهد داد.
او تاکید کرد: برخی از بیماریها مثل پر کاری غدد پاراتیروئید، کاهش میزان هورمونهای جنسی، اختلالات غدد فوق کلیوی و همچنین اختلالات غده هیپوفیز باعث ابتلا افراد به بیماری پوکی استخوان میشود.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان میتوان از انواع حرکات ورزشی و به ویژه ورزشهایی که باعث تقویت ماهیچهها میشوند، مثل شنا، پیاده روی، دویدن آرام و بالا رفتن از پلهها نام برد.
خدایی منش ترک سیگار و سایر محصولات دخانی را در جلوگیری از ابتلا به بیماری پوکی استخوان بسیار موثر خواند و گفت: ترک سیگار و الکل، تزریق داروهایی که خطر شکستگی استخوانها را کاهش میدهند و استفاده از مکملهای حاوی کلسیم و ویتامینها نیز برای پیشگیری از خطر پوکی استخوان بسیار مفید است.
وی اضافه کرد: تامین ویتامین D مورد نیاز بدن، دریافت کلسیم کافی و ورزش، ۳ عامل مهم پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در سایر افراد به شمار میروند.
این متخصص تغذیه گفت: افرادی که سن آنها بالای ۵۰ سال است و از لبنیات به درستی در رژیم غذایی روزانه خود بهرهمند نمیشوند، باید با تجویز پزشک از مکملهای کلسیم استفاده کنند.
خدایی منش بیان کرد: مصرف سویا در رژیم غذایی روزانه برای تولید استروژن در بدن و جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان بسیار مفید است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد