به گزارش جام جم آنلاین به نقل از بیتوته بونیون عبارت است از وجود یک زایده استخوانی (بونیون) در لبه خارجی مفصل قاعده شست پا که باعث کج شدن آن به سمت دیگر انگشتان پا میشود. این مشکل در خانمها سه برابر شایعتر از آقایان است.
بونیون یک تودهی استخوانیست که در مفصل محل اتصال شست با پا با نام (مفصل متاتارسوفالانژیال (MTP)) شکل میگیرید. این عارضه به مرور زمان به آهستگی رخ میدهد، و در نهایت بزرگتر شده و بیرون میزند. این میتواند باعث شود انگشت شست پا انحراف یابد، گاهی آنقدر که روی انگشت بعدی قرار گیرد.
قوز شست پا باعث می شود شست پا به سمت انگشت دوم پا متمایل شود. این اختلال معمولا پیشرونده است و به مرور زمان و به کندی بدتر می شود که همراه با ایجاد علائم خواهد بود، هر چند بعضی از این بیماران علائمی ندارند. این بیماری با عناوین هالوکس والگوس، بونیون و انحراف شست پا نیز شناخته می شود.
علت بروز بونیون:
تاکنون علت واحدی را برای این اختلال مسوول ندانسته اند و علی رغم اینکه عده ای معتقدند پوشیدن کفشهای نوک تنگ و پاشنه بلند عامل این بیماری است ، عده ای دیگر زمینه های ژنتیکی را مسوول میدانند و در کل به نظر میرسد که مخلوطی از این دو یعنی بروز اختلال در افراد با زمینه ژنتیکی مساعد وقتی به مدت طولانی از کفشهای نوک تیز و پاشنه بلند استفاده میکنند بیشتر خواهد بود.
دلایل داخلی شامل سابقه خانوادگی (سابقه خانوادگی این مشکل تا حدود 83 گزارش شده است)، همراه با کف پای صاف، و کنراکچر تاندون آشیل نیز از عوامل بروز این عارضه عنوان شده است.
تشخیص افتراقی شامل هالوکس ریجیدیتوس (آرتریت مفاصل)، سیزاموئیدیت، شکستگی، نقرس، بیماریهای روماتولوژیک، دردهای نورولوژیک (معمولا دیابت) و عفونت است.
ابتلا به این بیماری سن خاصی ندارد و ممکن است در نوجوانی و در حدود سنی 15-10 سال هم به وجود آید.
بونیون یک تودهی استخوانیست که در مفصل محل اتصال شست با پا شکل میگیرید
علایم شایع بونیون:
مشخصترین نشانه یک تودهی برآمده بر مفصل است. این زائده ممکن است دردناک باشد و متورم یا قرمز گردد. همچنین میتواند حرکت انگشتان پا، به ویژه انگشت شست را با مشکل مواجه کند.
کج شدن شست پا به سمت دیگر انگشتان پا بهطوری که ممکن است روی انگشت دوم و گاهی سوم پا برود.
ضخیم شدن پوست روی زایده استخوانی قاعده شست پا
گاهی تجمع مایع زیر پوست ضخیم شده
درد و خشکی پا
چه زمانی برای بونیون باید به پزشک مراجعه کنید:
گرچه انحراف انگشت شست پا به درمان پزشکی احتیاج ندارد، اما در صورت بروز هر یک از موارد زیر به پزشک متخصص مراجعه کنید:
درد مداوم در پا یا انگشت شست پا
برآمدگی قابل مشاهده روی مفصل انگشت بزرگ پا
کاهش دامنه حرکت انگشت شست پا یا تمام پا
مشکل در پیدا کردن کفش مناسب به خاطر وجود بونیون
تشخیص بونیون :
یک پزشک، در هنگام تشخیص علائم توصیف شده در بالا، یک هالوکس والگوس بونیون را به عنوان تشخیص احتمالی در نظر می گیرد.
آناتومی پا، از جمله عملکرد مفصلی، در طول معاینه ارزیابی می شود.
رادیوگرافی (فیلم های اشعه ایکس) پا می توانند،برای تعیین یکپارچگی مفاصل پا و برای دیدن شرایط اساسی، مانند:آرتریت یا نقرس، مفید باشد.
فیلم های اشعه ایکس، یک روش بسیار عالی برای محاسبه تراز انگشتان پا در موقعیت ایستاده و در هنگام تحمل وزن هستند.
مشخصترین نشانه یک تودهی برآمده بر مفصل است
درمان بونیون :
در مراحل ابتدایی ایجاد انحراف در شست پا، درمان با شیوههای بدون جراحی انجام میشود:
تغییر کفشها
ممکن است به منظور مهار درد بونیون تنها به تغییر کفشها نیاز داشته باشید. پزشک شما میتواند کمک کند کفش مناسبی انتخاب کنید کفشها باید جای زیادی برای انگشتان شما داشته باشند، و پاشنهی آنها از ۲ اینچ (۵ سانتیمتر) کمتر باشند. پاشنههای بلند بر قسمت جلوی پا فشار وارد آورده و میتوانند منجر به بروز بونیون و مشکلاتی دیگر شوند. از پوشیدن کفشهایی که تنگ یا نوک تیز هستند یا به انگشتان شما فشار وارد میکنند اجتناب ورزید.
تاثیر رژیم غذایی بر بونیون :
مواد غذایی که مصرف می کنید نیز نقش بسیار مهمی در جلوگیری از بونیون ها خواهد داشت. اگر مواد غذایی که التهابات را آرام می کنند، استفاده کنید تورم و التهاب در پاها کمتر می شود. کاهش مصرف غذاهای تند و چرب و همچنین شکر نیز بسیار موثر است.
ماساژ :
ماساژ روزانه منطقه آسیب دیده راهی محبوب برای درمان انحراف انگشست شست و پیشگیری از آن است زیرا گردش خون را افزایش می دهد .
ماساژ به طور منظم خطر ابتلا به پینه و میخچه پا را کاهش می دهد.
مقداری روغن کرچک , زیتون و یا روغن نارگیل را گرم کنید و بر روی منطقه آسیب دیده بریزید.
سپس با انگشتان دست خود به مدت ده دقیقه به خوبی مالش دهید و سعی کنید فشار و حرکت وارد کنید.
این کار را سه بار در روز تکرار کنید.
پدهای مخصوص :
پدهای مخصوص می توانند در ناحیه نزدیک برآمدگی نقش ضربه گیر را داشته باشند. اما ابتدا با پزشکتان مشورت کنید یا پد را برای مدت کوتاهی امتحان کنید تا ببینید آیا تاثیری دارد یا نه؟ اگر از سایز اشتباه استفاده کنید، فشار روی پاها بیشتر می شود.
یخ :
اغلب پس از اینکه مدت طولانی روی پای خود بوده اید، باعث درد و التهاب می شود ؛ برای رهایی از درد و التهاب، درمان با یخ، گزینه خوبی است دمای سرد موقتا انتهای عصب درد را بی حس میکند و قطع درد را فراهم می کند.
تعدادی از یخ خرد شده را در یک حوله نازک قرار دهید و آن را بپیچانید.
بر روی محل آسیب دیده به مدت 5 تا 10 دقیقه قرار دهید.
یک استراحت 10 دقیقه ای بدهید و دوباره 2تا 3 بار این کار را انجام دهید.
از این روش ساده در مواقع لازم استفاده کنید.
زردچوبه :
از زردچوبه می تواند در درمان انحراف شست پا یا همان بونیون استفاده کرد زیرا دارای کورکومین است که توانایی کاهش درد و التهاب را دارد .
مخلوط نیم قاشق چای خوری پودر زردچوبه با کمی روغن زیتون تا خمیری به دست آید ؛ سپس آن بر روی منطقه مورد نظر بمالید , این کار را سه بار در روز برای چند روز تکرار کنید.
همچنین می توانید یک قاشق چای خوری زردچوبه با یک لیوان آب ولرم یا شیر گرم مخلوط کنید و دو بار در روز بنوشید.
قوز شست پا باعث می شود شست پا به سمت انگشت دوم پا متمایل شود
بابونه :
بابونه یک درمان گیاهی محبوب و موثر است که می تواند به مسائل مربوط به هالوکس والگوس بونیون کمک کند این گیاه، دارای خواص ضد التهابی است که به کاهش درد و التهاب کمک می کند این گیاه حتی برای مدل های تیز آن هم موثر است شما می توانید از هر یک از این داروها یا ترکیب ها ، استفاده کنید:
در یک لیوان چای، یک کیسه چای بابونه بگذارید و آن را در حالی که هنوز گرم است بخورید.
همچنین، کیسه چای مورد استفاده را مستقیما بر روی موضع قرار دهید.
از این درمان خانگی 3 یا 4 بار در روز استفاده کنید.
محل آسیب دیده را با مخلوط روغن عصاره بابونه و روغن حامل، هر شب قبل از رفتن به رختخواب بمالید.
اما اگر این انحراف به اندازهای باشد که این شیوهها کمکی نکند و بیمار در انجام فعالیتهای روزمره دچار مشکل شده و درد شدید داشته باشد، بیمار باید تحت عمل جراحی قرار گیرد که طی آن پزشک معالج علاوه بر از بین بردن درد، تغییر شکل ایجاد شده در پنجه پا را تصحیح میکند.
نکته بسیار مهم براساس توصیه انجمن جراحان پا و مچ پای آمریکا این است، که هدف جراحی هرگز نباید صرفا مقاصد زیبایی یا امکان استفاده از کفش های نوک تیز باشد. بیش از یک سوم بیماران حتی بعد از جراحی هم نخواهند توانست کفش نوک تیز و پاشنه بلند استفاده کنند. ورزشکاران حرفه ای و کسانی که به صورت حرفه ای رقاص یا بالرین هستند در طول دوران حرفه ای خود نباید جراحی شوند.
روش های بسیار متعدد و متنوعی برای جراحی وجود دارد که بر حسب نیاز بیمار، شدت بدشکلی، میزان تخریب مفصل و عوامل دیگر مورد استفاده قرار می گیرند و ممکن است نیاز به بیش از یک برش جراحی باشد. معمولا در دوره بعد از عمل از گچ یا آتل گچی اسفاده نمی شود و به جای آن بانداژ مخصوص به همراه کفش مخصوص به کار می رود.
مراقبت بعد از عمل هالوکس والگوس
زمان ترخیص از بیمارستان پای شما با باند پانسمان شده است. ممکن است پای شما را گچ گرفته باشند یا اینکه پای شما را در کفش طبی خاصی گذاشته باشند. معمولا بخیه ها بعد از دو هفته کشیده می شوند، ولی پای شما باید تا 6 الی 8 هفته حمایت شود. پانسمانهای خود را دست نزنید و همیشه آنها را خشک نگه دارید. در حین حمام کردن، پای خود را در کیسه پلاستیکی بگذارید تا خیس از خیس شدن آن جلوگیری کنید.
در چند روز اول بعد از جراحی دراز بکشید و با گذاشتن چند بالشت در زیر پایتان آن را بالا نگه دارید. برای کاهش درد و تورم با صلاح دید پزشک معالج می توانید از یخ استفاده کنید. تا حدود شش ماه بعد از جراحی قدری تورم در ناحیه شست خواهید داشت. بعد از برداشتن کلی پانسمان ها، تا چند ماه سعی کنید از کفش های راحت مثل کفش های ورزشی استفاده کنید.
ممکن است پزشک شما از شما بخواهد تا در چند روز اول بعد از جراحی برای راه رفتن از عصا یا واکر استفاده کنید. با بهبودی بیشتر زخم، شما می توانید وزن بیشتری را روی پای خود تحمل کنید، با این حال سعی کنید در چند هفته اول بعد از جراحی، زیاد راه نروید. معمولا بعد از گذشت یک هفته از جراحی میتوانید رانندگی کنید.
نرمش های خاصی برای افزایش انعطاف پذیری پا و تقویت عضلات پا به شما آموزش داده میشود. آنها را انجام دهید.
داروهایی را که پزشک معالج بعد از جراحی برای شما تجویز می کند شامل چند روز استفاده از آنتی بیوتیک برای پیشگیری از ایجاد عفونت در محل جراحی و مصرف داروهای ضد درد است. از آن ها استفاده کنید.
عوارض احتمالی :
عفونت زایده استخوانی، بهخصوص در افراد دیابتی
التهاب و تغییرات التهابی در سایر مفاصل به علت اشکال در راه رفتن، که باعث وارد آمدن استرس غیرطبیعی روی پا، مفصل ران، و ستون فقرات میشود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد