آنچه باید درباره نگهداری دارو در منزل بدانید

جایی از خانه که نباید دارو در آن نگهداری شود

داروها در خانه باید در جایی کاملا مناسب نگهداری شوند و در صورت قرار دادن داروها در شرایط نامناسب، می تواند موجب تخریب داروها می شود.
کد خبر: ۱۲۹۸۱۶۴

یه گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک، اغلب مردم، داروهای خود را برای سالیان متمادی نگهداری می کنند و اطلاعات درستی از شرایط نگهداری دارو ندارند نگهداری دارو در شرایط نامناسب و قرار گرفتن آنها در معرض نور و رطوبت موجب تخریب آنها می گردد. بنابراین بهتر است داروها را در محل خنک و در محافظت از نور و رطوبت قرار دهید.در این بخش می توانید با برخی از مهم ترین نکات در زمینه نحوه صحیح نگهداری از داروها آشنا شوید.

نگهداری دارو

محل نگهداری نامناسب داروها

در قفسه حمام دارو نگهداری نکنید

بسیاری از افراد از قفسه حمام به این علت که تاریک است و به دور از نور می باشد ، برای نگهداری داروها استفاده می کنند اما باید بدانید برای نگهداری دارو نباید از قفسه حمام استفاده نمود زیرا رطوبت ناشی از بخار استحمام به درون قفسه نفوذ می کند و رطوبت موجب خراب شدن داروها می شود. بخار آب گرمی که در دستشویی زیر قفسه باز می کنید به داخل قفسه راه پیدا می کند و سبب تخریب تدریجی دارو می شود.

نگهداری دارو در خانه

نگهداری دارو در قفسه حمام اشتباه است 

کابینت بالای فر یا ظرفشویی محل نامناسب نگهداری دارو

کابینت بالای فر یا ظرفشویی که در معرض حرارت و بخار آب قرار دارند ، محل مناسبی برای نگهداری از داروها نیست.

داروها را در یخچال نگهداری نکنید

به جز داروهایی که پزشک به شما توصیه می کند که در یخچال نگهداری کنید بقیه داروها را از یخچال استفاده نکنید زیرا فضای یخچال اگرچه خنک است اما مرطوب است و برای نگهداری دارو مناسب نیست همچنین کودکان کنجکاو به راحتی می توانند به آن دسترسی داشته باشند. بنابراین قبل از قرار دادن دارو در یخچال برچسب و نوشته های روی جعبه آن را مطالعه کنید مثلا انواع انسولین (داروی بیماران دیابتی) باید پیش از باز شدن داخل یخچال قرار گیرد و مدت ماندگاری آن در خارج از محفظه یخچال، به نوع آن بستگی دارد.

داروها را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید

تمام داروها و مکمل ها را از دسترس کودکان نگهداری کنید و به منظور محافظت کودکان، تمام داروها و مکمل ها را در یک محفظه کلیددار نگهداری کنید. قرص های رنگارنگی که شبیه آبنبات هستند، نظر کودکان را جلب می کنند به همین علت مولتی ویتامین های حاوی آهن باید دور از دسترس آنها قرار گیرد. مسمومیت با مکمل های حاوی آهن ، 30 درصد از مرگ ناشی از مصرف دارو در کودکان، می باشد.

محل نگهداری دارو

نگهداری داروها دور از دسترس کودکان 

چه محلی برای نگهداری داروها مناسب است؟

کشوی کمد اتاق خواب یا کابینت آشپزخانه و همه نقاط خشک و خنک و دور از نور و تغییرات آب و هوایی محل مناسبی برای نگهداری دارو است.

دما مناسب برای نگهداری داروها

تمام واکنش های شیمیایی در دماهای بالاتر اتفاق می افتد و به ازای هر 10 درجه سانتیگراد سرعت واکنشهای شیمیایی دو برابر میشود. داروها نگهداری یک فراورده یک ماه دردمای 30درجه سانتی گراد معادل نگهداری 3 ماه در دمای 20 درجه سانتی گراد واکنش های تخریب شیمیایی را تسریع می نماید.

نور :

با تابش نور تجزیه شیمیایی و تخریب داروها سرعت می یابد . برخی داروها در بسته بندی های مقاوم به نور و شیشه های تیره رنگ بسته بندی می شود.

نگهداری دارو

محل مناسب برای نگهداری داروها 

رطوبت :

رطوبت تجزیه شیمیایی و تخریب داروها را تسریع می کند بنابراین باید داروها را در شرایط خشک و خنک و تاریک نگهداری نمود.

چه محفظه ای برای نگهداری داروها مناسب است؟

اگر دارای فرزند هستید یا کودکان به خانه شما رفت و آمد دارند برای نگهداری دارو از ظرفی استفاده کنید که کودکان نتوانند آن را باز کنند و قبل از گذاشتن دارو در ظرف باز شدن جعبه را امتحان کنید تا متوجه شوید باز کردن آن تا چه اندازه آسان است.قرص ها را از یک قوطی بزرگتر به یک قوطی کوچکتر برای سهولت حمل و نقل منتقل نکنید ودر قوطی های اصلی خودشان داروها را نگهداری کنید زیرا برخی از داروها مانند داروهای قلبی که حاوی نیترات هستند را نباید به علت قرار گرفتن در معرض هوا و تبخیر نیترات موجود درآن هرگز نباید در قوطی دیگری قرار گیرند.

نگهداری داروها در هنگام مسافرت

هنگام مسافرت داروها را داخل داشبورد نگذارید، زیرا دارو ها به علت گرما، سرما یا بارانی بودن هوای بیرون و یا بخاری یا کولر خودرو، ممکن است آسیب ببیند. در صورت مسافرت هوایی به این علت که محفظه حمل بار هواپیما ممکن است طی پرواز خیلی سرد یا گرم شود داروها را در کیف دستی و در جعبه اصلی خود حمل کنید تا ماموران امنیتی فرودگاه متوجه شوند که با نسخه پزشک تهیه شده اند.

حمل اشیاء تیز در هواپیما ممنوع است اما بیماران دیابتی می توانند انسولین، سوزن تزریق و سوزن قند خون را با خود داخل هواپیما ببرند. بنابراین در صورت ابتلا به دیابت، پزشک شما می تواند در یک نامه داروی مصرفی شما و وسائل مورد نیاز شما از جمله سرنگ و... بنویسد. هنگام سفر نسخه پزشک خود را هم همراه داشته باشید و به میزان کافی قرص و انسولین بردارید تا مشکلی برای شما پیش نیاید و در صورت نیاز بتوانید با نسخه پزشک مجدداً داروها را تهیه کنید.

اگر در طول مسافرت داروهای مصرفی تان در جعبه قرص قرار دهید حمل آن آسان و کم حجم می شود اما اگر در جاده دچار سانحه گردید و بسته بندی اصلی داروها را همراه خود نداشته باشید با مشکل جدی مواجه می شوید. در این صورت هیچ اطلاعی از سوابق پزشکی و دارویی شما در دسترس نیست و تشخیص دارویی که مصرف می کنید ممکن نیست ، بهتر است قبل از سفر یادداشتی از تمام داروهای مصرفی، داخل کیف دستی یا کیف پول خود بگذارید.

نگهداری داروها

روش نگهداری داروها در مسافرت 

تا چه زمانی می توانیم یک دارو را نگه داریم؟

لازم است به تاریخ انقضای دارو نگاه کنید و اگر دارو تاریخ گذشته بود آن را دور بیاندازید . داروهای اضافه و مخصوص یک بیماری را در صورت درمان آن بیماری دور بیاندازید .داروهایی که نمی توانید برچسب آنها را ببینید بلافاصله دور بریزید.

اگر از محتوی بطری شربت اطمینان ندارید و برچسب روی بطری پاک شده است ، بیش از این آن را نگهداری نکنید. قرص ها یی که دچار تغییر رنگ، لک، شکنندگی یا بوی بد شده اند را دور بریزید. اگر دارویی که باید در یخچال قرار گیرد در دمای خانه قرار گرفت یا داروی مخصوص برای یک بیماری مزمن خیس شد ، دور بریزید و مجددا آن را تهیه کنید.

چطور داروها را منهدم کنیم؟

برخی از داروها به محیط زیست آسیب وارد می کنند و ضایعات دارویی در آب آشامیدنی وجود دارند پس باید برای پیشگیری از آلودگی محیط زیست برای دور ریختن داروهای تاریخ مصرف گذشته و داروهایی که دیگر به آن نیاز ندارید و... به طریق زیر عمل کنید:

• داروها را از جلد اصلی خارج کنید و داخل کیسه زباله بریزید.

• قرص ها را با زباله های دیگر مانند تفاله چای و قهوه مخلوط کرده و داخل کیسه یا ظرف سربسته بریزید.

• ریختن دارو ها در سرویس بهداشتی یا فاضلاب سبب ورود مستقیم آن به محیط زیست می گردد و در خصوص آنتی بیوتیک ها موجب مقاومت میکروبی می گرددبنابراین داروهای تاریخ گذشته و فاسد را به این شیوه دور نریزید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها