به گزارش جام جم آنلاین، مولکول اصلی گلبول های قرمز خون، هموگلوبین است. در بزرگسالان بین ۴ میلیون و ۵۰۰ تا ۵ میلیون و ۴۰۰ گلبول قرمز وجود دارد.
گلبول های قرمز بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ روز زندگی می کنند و پس از آن مغز استخوان یک گروه دیگر از آنها را تولید می کند.
هر مولکول قرمز دارای ۴ اتم آهن است که به مولکول های اکسیژن وصل می شوند. مقدار طبیعی هموگلوبین در زنان ۱۴ گرم در دسی لیتر و در مردان ۱۵.۵ گرم در دسی لیتر است.
این نکته را بدانید که کمبود تعداد گلبول های قرمز خون، باعث کم خونی می شود. کمبود آهن از شایعترین کم خونی های ناشی از کاهش تعداد گلبولهای قرمز خون است. برای افزایش این تعداد، برخی از دستورهای غذایی و غیر غذایی را باید رعایت کنید:
غذاهای غنی از آهن بخورید: آهن سبب تولید گلبول های قرمز می شود. غذاهای غنی از آهن عبارتند از حبوباتی از جمله عدس و لوبیا، سبزیجاتی مثل کلم و اسفناج، گوشت، آجیل هایی مثل آلو خشک و کشمش، و زرده تخم مرغ.
مس بیشتر مصرف کنید: بزرگسالان نیاز به ۸ تا ۱۸ میلی گرم از این ماده معدنی در روز دارند. زنان در طول مرحله باروری بیشتر از مردان به مس نیازمندند زیرا آنها در طول قاعدگی این ماده معدنی را از دست می دهند. مواد غذایی غنی از مس عبارتند از آجیل، لوبیا، گیلاس، جگر، مرغ و شکلات.
اسید فولیک بیشتر دریافت کنید: ویتامین ب ۹ یا همان اسید فولیک در تولید گلبول های قرمز خون موثر است. دقت کنید که کمبود اسید فولیک باعث نوعی کم خونی به نام آنمی هم می شود. زنان در روز ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک نیاز دارند. این میزان در دوران بارداری به ۶۰۰ میکروگرم می رسد. اسید فولیک در دانه های کامل، سبزیجات تیره رنگ، لوبیا و آجیل یافت می شود.
ویتامین آ دریافت کنید: نام دیگر این ویتامین رتینول است. ویتامین آ یک ترکیب بسیار مهم برای توسعه گلبول های قرمز در مغز استخوان است. غذاهای سرشار از ویتامین آ عبارتند از هویج، کدو سبز، سبزیجات تیره رنگ، فلفل شیرین، آلو، گریپ فروت و هندوانه.
مصرف ویتامین سی را افزایش دهید: ویتامین سی نه تنها از سیستم ایمنی بدن حمایت و از بیمار یهای ویروسی زمستان جلوگیری می کند، بلکه توانایی بدن برای جذب آهن را تحریک کرده و تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد. مرکبات و توت فرنگی بیشترین میزان ویتامین سی در بین میوه ها را دارند.
ویتامین ب ۱۲ را فراموش نکنید: مقدار خوبی از ویتامین ب ۱۲ باعث تولید گلبول های قرمز در مغز استخوان می شود و حضور آنها را در خون افزایش می دهد. گوشت گوساله، تخم مرغ، ماهی قزل آلا و ساردین، محصولات لبنی، سویا، جوانه گندم و قارچ سرشار از ویتامین ب ۱۲ هستند.
ورزش کنید: یک شیوه زندگی بی نشاط و بی تحرک، نه تنها چاقتان کرده و گردش خون را ضعیف می کند، بلکه باعث کاهش تعداد گلبول های قرمز خون می شود. دویدن و دوچرخه سواری برای تامین این گلبولها و افزایش اکسیژن بدن ضروری هستند.
سیگار نکشید: سیگار کشیدن یکی از بدترین عادت هایی است می توان انجام داد، به خصوص با توجه به اینکه نیکوتین و دیگر مواد شیمیایی موجود در سیگار اکسیژن خون را کاهش می دهند و جریان خون مناسب را مختل می کنند.
حداقل سالی یکبار برای آزمایش خون مراجعه کنید: با انجام تست خون نه تنها تعداد گلبول های قرمز بلکه سطح کلسترول، آهن، اوره، کراتینین، گلوکز و ... نیز اندازه گیری می شود.
منبع: ایرنا
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد