مقدار کالری
مواد اولیه الویه تقریباً ۱۷۷۰ کیلوکالری انرژی دارند و اگر این غذا میان ۴ نفر تقسیم شود، هر یک بیش از ۴۴۰ کیلوکالری انرژی دریافت خواهند کرد که این میزان نسبتاً بالاست، بنابراین اگر قصد دارید این غذا را در وعده شام بخورید، بهتر است نصف آن را میل کنید زیرا اگر این سالاد با نان خورده شود، به ازای هر ۳۰ گرم نان ۸۰ کیلوکالری دیگر به میزان انرژی یاد شده اضافه خواهد شد.
همراه این غذا
این سالاد را میتوانید با گوجهفرنگی تازه و زیتون سرو کنید. نانتان نیز بهتر است از نوع سبوسدار باشد. برگهای تازه کاهو و حتی بروکلیهای خرد شده هم میتوانند همراه این غذا سرو شوند.
طـرز تـهـیـه:
* سیبزمینی و تخممرغها را در قابلمههای جداگانه آبپز کنید. بعد از خنک شدن، آنها را در کاسهای بزرگ رنده کنید.
* مرغ را با پیاز، کمی زردچوبه و نمک بپزید و پس از پخت کامل، ریشریش کنید.
* خیارشورها را نگینی و بسیار ریز خرد کنید و به این مخلوط بیفزایید.
* نخودفرنگی را هم در قابلمهای همراه کمی نمک آبپز و پس از پخت آبکش کنید تا آب آن کاملاً گرفته شود.
* در نهایت، تمام این مواد غذایی را با هم مخلوط و با سس مایونز مزهدار کنید و ۲۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا طعمدار شوند. پس از گذشت این مدت زمان، الویه را با نان (ترجیحاً نان سبوسدار) سرو کنید.
مـواد لازم (برای ۴ نفر):
سیبزمینی متوسط: ۴ عدد ۳۲۰ کیلوکالری
سینه مرغ: ۳۰۰ گرم ۵۰۰ کیلوکالری
پیاز متوسط: یک عدد ۱۵ کیلوکالری
تخممرغ: ۳ عدد ۳۰۰ کیلوکالری
نخودفرنگی: یک لیوان ۱۶۰ کیلوکالری
خیارشور خرد شده: یک لیوان ۲۵ کیلوکالری
سس مایونز: ۵ قاشق غذاخوری ۴۵۰ کیلوکالری
لیموترش: یک عدد ۰ کیلوکالری
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به میزان دلخواه ۰ کیلوکالری
۷ شرط الویه
سالاد الویه غذایی است که در ایران شکل گرفته و به قول معروف «مندرآوردی» است. البته به یک غذای روسی کمی شباهت دارد با این تفاوت که در آن به جای سس مایونز از روغن زیتون استفاده میشود و برعکس سالاد الویه تمام مواد از سیبزمینی تا خیارشور را نگینی خرد میکنند و سیبزمینیهایش خیلی نرم نیستند که بافت خود را از دست بدهند. پیازچه نیز از دیگر مواد تشکیلدهنده این غذاست.
نکتههایی که باید در تهیه سالاد الویه به آنها توجه کرد:
۱. برای خوش طعم کردن این سالاد هویج را با کمی شکر یا عسل بخارپز و به صورت نگینی خرد کنید و به سایر محتویات بیفزایید.
۲. برخی افراد به سالاد الویه فلفل دلمهای، ذرت یا کالباس اضافه میکنند اما این کار را توصیه نمیکنم زیرا نه تنها طعم مناسبی ایجاد نمیکند، بلکه غذای به دست آمده دیگر سالاد الویه نخواهد بود.
۳. چاشنی و ادویه مناسب این غذا، فلفل سیاه و کمی آبلیموی تازه است. آبلیمو را فقط باید به اندازهای اضافه کرد که بوی تخممرغ پخته را بپوشاند و سالاد ترش نشود.
۴. بهتر است خیارشورها را قبل از افزودن بشویید و بعد نگینی و بسیار ریز خردشان کنید آنگاه آنها را در سبدی بریزید و بگذارید تا کاملاً آبشان گرفته شود. این کار هم باعث میشود سالاد آب نیندازد و هم بوی نامناسب و ترشیدگی از غذا به مشام نرسد.
۵. همراه این غذا فقط نان آن هم نانهای سنتی مانند نان بربری یا سنگک را به شما توصیه میکنم که البته بهتر است سبوسدار باشند.
۶. از رنده کردن مواد غذایی مانند هویج یا خیار شور جدا خودداری کنید زیرا این کار باعث میشود سالاد الویه آب بیندازد.
۷. برای آنکه ماندگاری این غذا افزایش پیدا کند، فقط به میزان مصرف هر وعده به محتویات سالاد سس مایونز اضافه کنید زیرا در غیر این صورت به سرعت فاسد خواهد شد.
اگر چاقید
پیشنهاد میکنیم از میزان سس مصرفیتان کم و به جای آن سالاد را با ماست مزهدار کنید. این غذا را به دلیل اینکه به اندازه کافی کالری دارد، فقط با کمی برگ تازه کاهو و گوجهفرنگی خرد شده بخورید نه با نان.
اگر فشار خون دارید
از آنجایی که این غذا با سیبزمینی تهیه میشود و سیبزمینی منبع پتاسیم است، برای شما مناسب است. البته با کمی تغییر میتوان آن را مناسبتر کرد به این ترتیب که حداقل خیار شور را افزود و به جای آن کمی پیازچه خردشده اضافه کرد و سس مایونز را حذف و به سالاد ماست زد.
اگر یبوست دارید
بهتر است همراه این غذا فیبر بیشتری دریافت کنید به همین دلیل سالاد را با برگهای تازه کاهو، فلفل دلمهای و حتی سبزی خوردن بخورید و در صورت تمایل به خوردن نان، بهتر است نانتان از نوع سبوسدار باشد. به جای سس مایونز در این غذا کمی روغن زیتون بریزید.
>> سلامت
* شما چه نظری دارید؟ تجربهها و نظراتتان را در این زمینه، با ما در میان بگذارید *
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
باتشكر
سالاد الویه غذایی است كه در ایران شكل گرفته و به قول معروف «مندرآوردی» است.
نه اینكه بقیه غذاها "وَحی مُنزل" هستند!
بسیاری از غذاها حاصل ذوق و قریحه فردی بوده و هستند و خواهد بود.
البته به یك غذای روسی كمی شباهت دارد با این تفاوت كه...
مقایسه این غذا به قول شما من درآوردی با یك غذای روسی، و اینكه اصل را غذای روسی قرار داده و غذای ایرانی را با آن مقایسه كرده اید یك نوع خودكمتر بینی را به ذهن متبادر می كند.