بر اساس نوشته هایِ دکتر الیزابت لومباردو نویسنده کتاب «یک تویِ شاد: نسخه نهایی برای شاد بودن» هیچ دلیلی وجود ندارد که ناراحتی را به عنوان یک مسئله عادی بپذیریم. او شایعترین موانع خوش بینی زنان را به همراه راهکارهای داشتن یک قلب شاد نام میبرد.
موانع خوشحالی
دکتر لومباردو معتقد است که شادی خصلتی ذاتی نیست که مردم با آن به دنیا آمده باشند بلکه خوشحال بودن یک مهارت است. «برخی مردم تواناییهای ذاتی بیشتری نسبت به بقیه دارند، مثلا بازی گلفِ یک کسی بهتر از دیگری است» او در ادامه توضیح میدهد: «اما اگر آموزش و تمرین به درستی انجام شود هر کسی میتواند مثلا در بازی گلف خود پیشرفت کند. در مورد توانایی خوشحال بودن هم این مسئله صدق میکند.»
مشکل بسیاری از خانمها این است که آنها در دایرهای از افکار منفی گیر افتادهاند و هرگز این فرصت را نداشتهاند که خوشحال بودن را تمرین کنند. از نظر دکتر لومباردو شایعترین موانع خوشحال بودن خانمها عبارت است از:
• سندرم ِ «اگه فقط....»: خانمهایی که فکر میکنند «اگر فقط» این اتفاق افتاده بود آنها خوشحال بودند به دنبال یک عامل خارجی برای شاد بودن میگردند. بساری از خانمها این احساس را دارند که «اگه فقط من میتونستم... اون موقع میتونستم خوشحال باشم.» جای خالی میتواند با «کم کردن وزن»، «بچه دار شدن»، «ترفیع گرفتن» و یا هر چیز دیگری پر شود. کارشناس خشنودی در ادامه میگوید «اما خوشحال بودن یک امر درونی است و اگر ما برای خوشحال بودن به اتفاقات بیرونی وابسته باشیم، تا زمان به دست آوردن آنها ناراحتیم و زمانی که آنها را به دست میآوریم تنها به مدت کوتاهی میتوانیم شاد باشیم.»
او همین طور یادآور میشود که هرگاه این منبع خارجی خوشحالی به دست آمد، زنان به دنبال «مورد» بعدی برای یافتن خوشحالی میگردند.
• مقایسههای غیر منصفانه: بسیاری از زنان احساس رضایت از خود نمیکنند در نتیجه همیشه غمگین هستند برای اینکه خود را با دیگران مقایسه میکنند. دکتر لومباردو اضافه میکند «وقتی خودت را با شخص دیگری مقایسه میکنی از خودت ناامید میشوی چرا که به اندازه کافی باهوش، لاغر (قلمی)، پولدار، یا هر چیز دیگری نیستی و در نتیجه هیچ وقت احساس خوبی نسبت به خودت نداری.»
• استفاده از کلمه «باید...»: دکتر لومباردو میگوید: چرخه دیگری از افکارمنفی زنان زمانیست که با خودشان فکر میکنند «باید» خودشان یا دیگران این طور یا آن طور میبودند. زنانی که مدام به این فکر میکنند که بهتر بود فلان کار را میکردم... احساس گناهکار بودن و شکست خوردگی میکنند. علاوه برآن فکر کردن به اینکه بقیه باید این کار را انجام دهند یا این طور باشند (مثلا شوهرم باید بیشتر به من کمک میکرد) آنها را عصبی و دلخور میکند. کارشناس خوشحالی میگوید راه حل خیلی ساده است: کلمه «باید...» را از دایره لغات خود پاک کنید آن وقت میبینید که احساس بهتری خواهید داشت.
غلبه بر موانعِ خوش بینی
از خوشحالی خود در برابر تنشها محافظت کنید، شکی در این نیست که استرس میتواند خوشحالی شما را مختل کند اما برای دکتر لومباردو استرس توجیه خوبی برای خوشحال نبودن نیست. موارد زیر را مدنظرداشته باشید:
• حواستان به نیازهایتان باشد: اگر از خواب و خوراک کافی بهرهمند شوید و ورزش کنید با بهترین شرایط فیزیکی آمادهاید که استرسهای خانه و کار را به خوبی مدیریت کنید.
• برنامهای برای تفریح در نظر بگیرید: به سالن ماساژ بروید. برای شام با همسر یا دوستِ خود بیرون بروید و هر کاری که باعث میشود به شما خوش بگذرد انجام دهید. یک برنامه منظم بچینید و آن را دنبال کنید. اگر بدانید که یک برنامه ِ تفریحی در آیندهای نزدیک دارید به شما کمک میکند تا شرایط استرس زا را به راحتی پشت سربگذارید.
• از کمال گرایی بپرهیزید (وسواس را کنار بگذارید): خودتان را در مضیقه قرار ندهید که حتما بهترین لباسها را بپوشید، بهترین ظروف را داشته باشید، و یا بهترین وسایل مدرسه را برای کودک خود بخرید. به جای فکر کردن به اینکه چه کاستیهایی دارید، روی نقاط قوت خود و چیزهای زیبایی که دارید تمرکز کنید.
• برنامههای اضافی را کاهش دهید: لازم نیست که خود را وادار به انجام کاری کنید که به آن علا قهای ندارید. روی فعالیتهایی که از انجامش لذت میبرید تمرکز کنید و داشتن یک برنامه هفتگی را برای بهبود کیفیت خانواده در اولویت قرار بدهید. به زودی احساس درماندگی کمتری خواهید داشت و همان طور که با خانواده خود بیشتر رابطه برقرار میکنید میزان شادی خود را افزایش میدهید.
سر مشق شادی برای بچههای خود باشید
بدیهی است که کودکان آنچه را از والدین میبینند میآموزند. هر چقدر شما شادتر باشید بچههای شما هم میتوانند خوشحالتر و سر حالتر باشند. دکتر لومباردو میگوید اینکه به کودکان خود بگویید که شاد باشند به تنهایی کفایت نمیکند شما باید خودتان شادی را برای آنها الگو سازی کنید. به آنها بیاموزید که چگونه اعتماد به نفس داشته باشند و آنها در قالب آنچه که هستند شاد خواهند بود. به آنها بیاموزید که چطور انعطاف پذیرو خوشبین باشند بدین صورت آنها میتوانند از هر موقعیتی-حتی اگر اوضاع به خوبی پیش نرود- بهترینش را خلق کنند. مهمتر از همه اینکه سپاسگذاری را به آنها بیاموزید تا آنها روی بعد مثبت زندگی تمرکز کنند.
>> تعامل
*نظرتان چیست؟ آن را با ما و دیگران در میان بگذارید*
*با کلیک روی نماد RSS و ذخیرۀ آن، جدیدترین مطالب ما را آسانتر دنبال کنید*
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد