جام جم سرا:
لکه بینی و حتی خونریزی در سه ماهه اول بارداری ممکن است به دلایل متعددی مشاهده شود.
خونریزی در سه ماهه اول بارداری
حدود ۲۰ درصد از بانوان در سه ماهه اول بارداری و در طول ۱۲ هفته اول، نشانههایی از لکه بینی مشاهده میکنند که دلایل آن عبارتند از:
۱- وجود جنین
در طول ۱۲ روز بعد از حاملگی ممکن است که زن باردار لکههای خونی را مشاهده کند و فکر کند که همانند لکههای دوران پریود است و هنوز نداند باردار شده است. این لکه بینی به دلیل جایگزینی جنین اولیه در رحم است و بیشتر از چند روز یا چند ساعت ادامه نخواهد داشت.
۲- سقط جنین
بیشترین دلیل نگرانی مادران باردار از خونریزی در طول ۱۲ هفته اول دوران بارداری، مربوط به سقط جنین مکرر در این دوره زمانی است. حدود نیمی از بانوان که در این زمان خونریزی داشتهاند، نهایتا جنین خود را سقط میکنند، اما این دلیل نمیشود که در هر لکه بینی ناچیزی دچار نگرانی شوند، مخصوصا اگر علائم دیگری نداشته باشند.
۳- بارداری خارج از رحم
در بارداری خارج رحمی، جنین در خارج از رحم که در اکثر مواقع لوله رحمی است، رشد میکند. اگر جنین در همین وضعیت به رشد خود ادامه دهد، در نهایت منجر به پاره شدن لوله رحمی میشود که برای مادر بسیار خطرناک میباشد. اگرچه این نوع بارداری خیلی خطرناک است، اما تنها در ۲ درصد بانوان اتفاق میافتد. یکی دیگر از علائم بارداری خارج رحمی، درد شدید زیر شکم همراه با سرگیجه شدید است.
۴- بارداری مولار
در شرایط بسیار نادری، تودهای در درون رحم به جای جنین شروع به رشد میکند که میتواند سرطانی شده و به قسمتهای دیگر بدن گسترش یابد. یکی دیگر از علائم بارداری مولار، حالت تهوع و استفراغ شدید و بزرگ شدن سریع اندازه رحم میباشد.
۵- تغییرات گردن رحم
در بارداری، جریان خون به سمت گردن رحم زیاد میشود. در نتیجه داشتن رابطه جنسی با همسر در این دوران و یا آزمایشات رحمی باعث ایجاد لکه بینی میشود. این لکه بینی جای نگرانی ندارد.
۶- عفونت
هر گونه عفونت در فضای داخلی رحم یا دستگاه تناسلی و یا عفونت ناشی از روابط جنسی (مثل کلامیدیا، سوزاک و تبخال تناسلی) میتواند باعث بروز لکه بینی یا خونریزی در سه ماهه اول بارداری شود.
خونریزی در سه ماهه دوم و سوم بارداری
خونریزیهای غیر عادی در اواخر بارداری را باید جدی گرفت، زیرا احتمال بروز مشکلی در مادر یا جنین وجود دارد. اگر در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری خونریزی مشاهده کردید، حتما به پزشک خود مراجعه نمایید. دلایل احتمالی خونریزی در اواخر دوران بارداری عبارتند از:
۱- جفت سر راهی
این شرایط، زمانی پیش میآید که جفت به سمت پایین متمایل شده و یا جلوی کانال زایمان را میگیرد. البته این اتفاق بسیار نادر است، اما اگر هم رخ دهد، باید سریعا اقدامات مراقبتی انجام گیرد. این نوع خونریزی بدون درد و علامت اتفاق میافتد.
۲- جدا شدن جفت
در حدود یک درصد از بارداریها، زمان قبل یا طی زایمان، جفت از دیواره رحم جدا میشود که برای مادر و جنین خطرناک میباشد. از دیگر علائم جدا شدن جفت، وجود درد در ناحیه زیر شکم و وجود لخته خون در مجرای تناسلی و درد کمر میباشد.
۳- پارگی رحم
خونریزی ممکن است به دلیل پاره شدن جای بخیه در سزارین بارداری قبلی اتفاق بیافتد که بسیار خطرناک است و نیاز به عمل سزارین فوری دارد. از دیگر علائم، احساس درد و فشار در ناحیه زیر شکم میباشد.
۴- رگهای سر راهی
در مواقع بسیار نادر، افزایش رگهای خونی در بند ناف و جفت در مسیر کانال زایمان، این مسیر را مسدود میکند که برای جنین خطرناک است، زیرا در اثر خونریزی زیاد از جفت و بند ناف ممکن است جنین دچار کمبود اکسیژن شده و خفه شود. از دیگر علائم، ضربان غیر طبیعی قلب جنین و خونریزی شدید است.
۵- زایمان زودرس
خونریزی در اواخر دوران بارداری شاید دلیل این باشد که جنین شما آماده به دنیا آمدن است. چند روز یا چند هفته قبل از زایمان، توده مخاطی که همراه با لکه میباشد از رحم خارج میشود. اگر این علائم قبل از هفته ۳۷ بارداری اتفاق بیافتد، فورا به پزشک مراجعه کنید، زیرا در حال زایمان زودرس هستید. از دیگر علائم میتوان به تغییرات مجاری تناسلی، فشارهای زیر شکمی و درد در ناحیه زیر کمر اشاره کرد.
۶-دلایل دیگر
علل و دلایل دیگری را نیز میتوان در این زمینه موثر دانست که عبارتند از آسیب ناحیه گردنی رحم و مجرای تناسلی، پولیپ خونی، سرطان
توصیههایی برای لکه بینی و خونریزی غیر عادی
اگر در اواخر بارداری دچار خونریزی غیر عادی شدید، چه باید کرد؟
به دلیل اینکه هر گونه خونریزی در درون رحم علامتی از وجود یک مشکل میباشد، بنابراین سریعا به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.
از یک دستمال برای اینکه میزان خونریزی را مشخص کنید، استفاده نمایید.
نوع خونریزی (رنگ صورتی، قهوهای، قرمز و یا اینکه خونتان دارای لخته بوده و یا روان است) را مشخص نمایید.
هر گونه بافتی که از بدن خارج شده را به پزشک نشان داده و در طول دوران خونریزی، از نزدیکی با همسر و استفاده از پارچه خودداری کنید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به اورژانس مراجعه کنید:
- هر نوع درد یا پیچش در ناحیه زیر شکم
- خونریزی چه با درد و چه بیدرد
- خارج شدن بافت از درون رحم
- سرگیجه یا ضعف و غش
- تب بالای ۳۷/۷ درجه سانتیگراد (تبیان)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد