جام جم سرا: شاید این موضوع در ظاهر واقعیت داشته باشد، اما وسایل و نقاطی وجود دارد که از چشم بسیاری از خانمها دور میماند و به منبع میکروب و کثیفی تبدیل میشود.
پس از تحقیقات سال 2011 که مشخص شد آشپزخانه آلودهترین مکان خانه است، محققان دانشگاه میشیگان آمریکا وسایل موجود در آشپزخانه را مورد بررسی قرار دادند تا متوجه شوند کدام بخش آشپزخانه از همه کثیفتر است. البته بیشتر خانوادهها تصور میکردند مایکروفر آلودهترین بخش آشپزخانه باشد، اما از آنجا که این دستگاه سطح صافی دارد، باکتریها چندان تمایلی به رشد در آن ندارند.
تعجب نکنید! اسفنج ظرفشویی متهم اول است، چون بعد از 20 بار استفاده محل زندگی میکروبها و باکتریهای بیماریزا میشود. بنابراین به طور مرتب آن را ضدعفونی کنید.
برای ضدعفونی کردن کافی است یک فنجان سرکه را با یک لیتر آب مخلوط کنید و اسفنج یا اسکاچ را در آن قرار داده و اجازه دهید مقابل نور خورشید خشک شود. همچنین میتوانید اسکاچ را در ماشین ظرفشویی بشویید. تعویض اسفنج ظرفشویی هر 20 روز تا یک ماه یکبار ضروری است.
سینک آشپزخانه
شاید شما هم مثل خیلیها فکر میکنید توالت، آلودهترین نقطه خانه است و بیشتر از هر جای دیگری به تمیزی و بهداشت آن توجه دارید، اما با عرض معذرت باید بدانید گاهی سینک آشپزخانه از آن هم کثیفتر است.
ذرات غذایی که از ظروف به داخل سینک میریزد، منبع غذایی مناسبی برای رشد باکتریهای بیماریزا مانند اشرشیاکولی و سالمونلا است. این باکتریها ممکن است دست شما یا غذاها را آلوده کند و از آنجا که معمولا در خانهها کاسه توالت زود به زود ضدعفونی و تمیز میشود، کمتر کسی به فکر ضدعفونیکردن سینک میافتد و بیشتر با آب آن را میشویند.
برای ضدعفونیکردن سینک آشپزخانه بهتر است یک روز درمیان آن را با مخلوط آب و مایع سفیدکننده یا آب و سرکه بشویید و از این محلول داخل فاضلاب هم بریزید تا همه میکروبها از بین برود.
یخچال را دستکم نگیرید
همین حالا سری به داخل یخچال بزنید و تمیزی آن را بررسی کنید؛ البته با یک نگاه کاملا متفاوت. براساس یافتههای جدید محققان، کشوی مخصوص میوه و سبزی محل مناسبی برای تجمع باکتریها و میکروبهاست و بعد از اسفنج و سینک ظرفشویی، جزو کثیفترین نقاط یخچال به حساب میآید. دلیل آن هم واضح است. در این قسمت معمولا مواد شسته شده و نشده در کنار هم نگهداری میشود.
پس هرگز مواد شستهنشده را داخل یخچال قرار ندهید؛ مگر در ظروف دربسته. حتی شاید مثل بسیاری از کدبانوها قفسهها و طبقات داخلی یخچال را به طور مرتب تمیز میکنید، اما نباید از قفسه و قوطیها که داخلی یخچال و درز آب سردکن و یخساز تعبیه شده غافل شوید و حتما آنها را با آب گرم و مایع ظرفشویی و یک مسواک تمیز بشویید و آلودگیها را از بین ببرید.
همچنین فضای بالای یخچال هم مکان مناسبی برای تجمع میکروبهای بیماریزاست. پس ماهی یکبار این فضا را با دستمال و پاککنندههای چند منظوره تمیز کنید. در این بین تمیز کردن بالای لامپ و لوسترها، کمدها، کابینتها و چارچوب درها، دستگیرههای در ورودی، اتاق ها، کمد و یخچال را فراموش نکنید.
به رایانه سر بزنید
بد نیست از آشپزخانه بیرون بیایید و به کیبورد رایانهتان نگاهی بیندازید. بر اساس تحقیقات محققان انگلیسی، میزان باکتریها و میکروبهای موجود روی دکمههای کیبورد پنج برابر توالتهاست.
البته راهحل مناسبی برای از بین بردن این باکتریهای بیماریزا وجود دارد. کافی است هفتهای یکبار رایانهتان و همه وسایل جانبی آن را به کمک دستمال و اسپری مخصوص تمیز کنید، اما گردگیری معمولی کمکی به حل این مشکل نخواهد کرد و فقط میکروبها را از یک نقطه به نقطهای دیگر منتقل میکنید.
وقتی تلویزیون دردسرساز میشود
آیا میدانستید کنترل تلویزیون یکی از آلودهترین وسایل خانه است؛ وسیلهای که مدام روی زمین میافتد، بین کوسنها و بالشهای مبل گیر میکند و در دست همه افراد خانواده میچرخد.
بر اساس بررسیهای متخصصان آلمانی، این وسیله منبع بزرگی از میکروبهای مختلف است که از طریق تماس با دستهای آلوده ایجاد شده و چون کمتر کسی به ضدعفونیکردنشان اهمیت میدهد، با گذشت زمان آلودهتر میشوند؛ میکروبهایی که نمونه بسیاری از آنها در کاسه توالت وجود دارد!
همچنین این میکروبهای بیماریزا با هر بار لمس کردن بین افراد مختلف جابهجا میشود و زمینه بروز بیماریهای عفونی را فراهم میکنند. به همین دلیل توصیه میشود حداقل هفتهای دو بار کنترلها را با مواد ضدعفونیکننده تمیز یا روکش آنها را تعویض کنید.
ورود مسواک به دستشویی ممنوع
همه ما در بهترین حالت ممکن روزی سه بار دندانهایمان را مسواک میزنیم و بعد از اتمام کار مسواک را زیر شیر آب میبریم، آبکشی میکنیم و بعد از گذاشتن سرپوش آن خوشحال از اینکه دندانهای سالم و تمیزی داریم به ادامه کارهایمان میرسیم. بد نیست بدانید میکروبها عاشق رطوبت هستند و در جاهای مرطوب براحتی آب خوردن رشد میکنند.
پس همین که مسواکتان را بدون خشک کردن سر جایش میگذارید کافی است میکروبهای رشد کرده وارد بدنتان شوند.
همچنین نگهداشتن مسواک در دستشویی حتی با وجود داشتن سرپوش از جمله مهمترین اشتباههاست، چون تحقیقات نشان میدهد در هر بار سیفونزدن قطرات بسیار ریز آب آلوده به ویروس و باکتری در فضا پخش میشود و حداقل تا دو ساعت بعد هم در هوا شناور باقی میمانند و بالاخره روی مسواک و البته حوله و سایر وسایل موجود در دستشویی مینشینند و زمینه ابتلا به انواع بیماری را فراهم میکنند. به همین دلیل توصیه میشود بعد از هر بار مسواک زدن آن را با آب و مایع دستشویی بشویید و بعد از خشک کردن و قراردادن درپوش در یکی از کشوهای میز اتاقتان نگهداری کنید.
نمکدان محترم!
در اینکه مصرف بیرویه نمک باعث افزایش فشار خون میشود و سلامتتان را به خطر میاندازد هیچ شکی نیست، اما اگر بگوییم دست زدن به نمکدان هم میتواند باعث بیمار شدنتان شود باور میکنید؟
براساس بررسیهای متخصصان فرانسوی، نمکدانها بارها با دست افراد مختلف تماس پیدا میکند و حاوی میکروبها و مهمتر از همه ویروس سرماخوردگی است و در 80درصد موارد هم بیشتر از یک یا دو بار در سال شسته نمیشود. یادتان باشد هفتهای یکبار باید نمکدان را با اسکاچ و مایع ظرفشویی بشویید تا آلودگیها تمیز شود.
وای از وان و دوش حمام
برخلاف باور عموم تمیزکردن حمام اصلا کار راحتی نیست، چون رطوبت زیاد این قسمت از خانه زمینه رشد انواع میکروب، باکتری، قارچ و... را فراهم میکند؛ بویژه بین درزها و کاشیها که دسترسی خوبی برای تمیز کردن ندارد و با ریختن آب و مواد شوینده روی سطوح و آبکشی هم از بین نمیرود و تنها روش تمیزکردنشان فرچهکشیدن با ضدعفونیکنندههاست.
این موضوع درباره وان و دوش حمام هم صدق میکند، چرا که به گفته متخصصان رطوبت همیشگی آنها محل تجمع قارچهایی است که باعث بیماریهای پوستی میشود. بنابراین پس از استحمام، وان را با محلولهای ضدعفونیکننده بشویید سپس با دستمال آن را خشک کنید. دوش را هم هر دو ماه یکبار از سردوشی باز کنید، نیم ساعت داخل مخلوط آب و سرکه و نمک یا وایتکس قرار دهید و بعد از آبکشی و نصب با خیال راحت از دوشگرفتن لذت ببرید.
پریسا اصولی / جامجم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: