دکتر زهرا رضوی اظهار کرد: متوسط قد در پایان سن رشد در زنان ۱۶۲ و در مردان نیز ۱۷۲ تا ۱۷۵ سانتیمتر و حداقل قد در زنان و مردان به ترتیب ۱۵۲ و ۱۶۲ است و اگر پایینتر از معیار گفته باشد کوتاهی قد به فرد نسبت داده میشود.
وی تصریح کرد: رشد قد از تولد تا ۱۶ سالگی در دختران و تا ۱۸ سالگی در پسران آهنگ رشد منظمی دارد که مطابق آن رشد صورت میگیرد و برای هر فرد مختص خودش است که به عنوان یک الگوی رشد به کار برده میشود؛ بهطوریکه اگر آهنگ رشد یک کودک از حد طبیعی کمتر باشد و سیر بالا رونده نداشته باشد، باید علت آن بررسی شود.
رضوی عنوان کرد: بیشترین علت کوتاهی قد، خانوادگی است و حتی بستگان نزدیک مانند عمو، دایی، عمه و... نیز در کوتاهی قد موثرند. همچنین سوءتغذیه در دوران کودکی، عفونتهای مزمن و تکرار شونده، بیماریهای دستگاه گوارش، کمکاری تیروئید، تاخیر بلوغ سرشتی، کمبودن هورمون رشد، کمخونی مزمن و... از علل کوتاهی قد به شمار میرود.
این فوق تخصص در ادامه گفت: در برخی موارد علت کوتاهی قد به اختلالات کروموزوم و سندروم ترنر و یک نقص ژنتیکی در استخوان بازمیگردد که راه درمانی هم برای آن وجود ندارد. بیشتر افرادی که با مشکل کوتاهی قد به پزشک مراجعه میکنند، دوست دارند قد بلند شوند اما باید گفت درمان کوتاهی قد بستگی به علت کوتاهی قد دارد. به عبارت دیگر در مواردی که کوتاهی قد ناشی از بیماریهایی مانند نارسایی کلیه، کمخونی، کمکاری تیروئید و کمبود هورمون رشد باشد با درمان و برطرف کردن علتها البته به شرطی که سن رشد به پایان نرسیده باشد، امکان بلند شدن قد وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: اگر کودک دچار بیماری باشد که موجب عدم رشد کافی قدی او شده باشد، درمان بیماری باید تا قبل از قاعدگی در دختران و قبل از ۱۴ تا ۱۶ سالگی در پسران باشد. همچنین در خصوص مصرف کلسیم و آهن باید گفت که زمانی این موارد بر رشد قد تاثیرگذارند که علت کوتاهی قد ناشی از کمبود این مواد در بدن باشد. (ایسنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد