دکتر اصغر شریفی، متخصص مغز و اعصاب در این باره به جامجم میگوید: مغز برای عملکرد بهتر به اکسیژن و مواد غذایی ازجمله گلوکز نیاز اساسی دارد.ورزش یک راه خوب و آسان برای اکسیژن رسانی به عضلات مغز است. در این میان هر نوع ورزشی بجز ورزشهایی که ضربه به سر وارد میکند، مفید است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه میافزاید: پیادهروی به عنوان ورزش، روزانه حداقل 30 دقیقه با بالابردن ضربان قلب، سبب افزایش خونرسانی به مغز میشود و به بهتر شدن حافظه کمک میکند. به این ترتیب با افزایش جریان خون، مواد زائد نیز سریعتر از مغز خارج میشوند.
سیگار نکشید
به گفته این متخصص، استعمال سیگار میتواند از طریق تحریک گیرندههای نیکوتینی، باعث افزایش فعالیت مغز شود اما این نکته را فراموش نکنیم، سیگار باعث تنگی عروق و کاهش خونرسانی در بدن میشود و مواد سمی موجود در سیگار، اکسیژن خون را کم میکند. در طولانیمدت، رسیدن اکسیژن به مغز متوقف میشود و عملکرد حافظه را تحت تاثیر قرار میدهد.
طعم تلخ آلودگی هوا
آلودگی هوا نوعی استرس به بدن محسوب شده، باعث افزایش مواد سمی خون میشود. دکتر شریفی میگوید: منواکسیدکربن تولید شده با اکسیژن خون ترکیب میشود و مواد سمی تولید میکند. این مواد با کاهش اکسیژنرسانی به مغز باعث کاهش حافظه میشود.
استرس را دور کنید
استرس یکی از عوامل مهمی است که عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. در بعضی افراد استرس ناشی از حوادث بد و خوب، اثرات جبرانناپذیری بر مغز میگذارد. وی توصیه میکند بازیهای رایانه ای و نگاه کردن به بازیهای پر استرس برای افراد با ریسک بالا ممنوع است. نتایج تحقیقات نشان میدهد با عصبانیت و خشم، تعدادی از سلولهای مغز از بین میرود و بر همین اساس به صورت ثانویه کاهش حافظه را در پی دارد.
مشغله فکری داشته باشید
مغز مانند یک عضله است. اگر از آن استفاده نشود، در طول زمان عملکردش ضعیف میشود. دکتر شریفی با اشاره به اینکه مشغلههای فکری، جدول حل کردن و بازی شطرنج بهطور طبیعی راه عصبی در مغز ایجاد میکند، میگوید: راههای عصبی به نوعی باعث بزرگ شدن مغز میشود. بهطور مثال افراد اهل مطالعه، معمولا دیرتر از افراد بیسواد دچار بیماری آلزایمر و مشکلات حافظه میشوند.
منزوی شدن ممنوع
به گفته این متخصص، یکی از شگفتیهای خلقت این است که ساختههای بشری در طولانیمدت فرسوده میشوند، اما ساختههای خداوند بر اثر استفاده، کاراییشان افزایش مییابد. مغز یکی از ارگانهایی است که با بهکارگیری آن در فعالیتهای روزانه، عملکردش بهتر میشود. منزویشدن و کاهش رفتارهای اجتماعی عملکرد حافظه را تحت تاثیر قرار میدهد.
تغذیه مغز شما
رژیمهای غذایی کم چرب موادغذایی سرشار از امگا3، میوه و سبزیجات بخصوص میوههایی با پوست قرمز، ماهی و کندر نقش کلیدی در بهبود حافظه و یادگیری ایفا میکنند. به گفته این متخصص، استفاده از ظروف آلومینیومی برای پخت و پز باعث مشکل حافظه میشود. براساس نمونهبرداری از مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، رسوب آلومینیوم در مغزشان بیشتر است. به همین دلیل میتوان آلومینیوم را بهعنوان یک ریسک فاکتور در نظر گرفت.
نتایج مطالعات نشان میدهد، مصرف سیبزمینی، کدو، کلم بروکلی، بامیه، کرفس، اسفناج، هویج، کلم، سویا، لوبیا سیاه، سفیدوقرمز، آجیل، دانه، پرتقال، زردآلو و توت و چای سبز در تقویت حافظه موثر است و به بهبود عملکرد مغز کمک میکند.
مسواک بزنید
باکتریهای موجود در دهان میتوانند مشکلاتی جدی برای سلامت ایجاد کند. نتایج بررسیهای زیادی نشان میدهد بین سلامت نامناسب دهان و دندان و برخی بیماریها ارتباط وجود دارد. این متخصص میگوید: مسواک زدن سبب کاهش رشد میکروبها در دهان شده و با باقی ماندن آنها در دهان آنتیبادی ترشح میشود و روی مغز اثر میگذارد که این اثرات باعث کاهش حافظه میشود.
بهطور کلی اگر موارد مختلفی را فراموش میکنید، در درجه اول بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم صورت بگیرد. اگر بهدلیل مشغلههای روزمرهتان حواسپرت شدهاید، میتوانید با تهیه فهرستی از وظایف، ملاقات و اتفاقات روزانه، بینظمی فکریتان را تا حدودی بهبود ببخشید. تلاش برای نظم نسبی عملکرد حافظه را تحت تاثیر قرار میدهد و نوعی تمرین محسوب میشود.
هانیه ورشوچی - جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت