به گزارش جام جم سرا به نقل از مجله سیب سبز ، این موضوع را با دکتر امیرحسین عابدی یکتا، متخصص طب ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در میان گذاشتیم و از دکتر کتایون برجیس، متخصص زنان و زایمان در مورد حرکات ورزشی ممنوعه برای خانمها پرسیدیم. اگر شما هم نمیدانید که چه ورزشی را در چه شرایطی نباید انجام دهید و انجام چه حرکاتی به بدنتان آسیب میرساند، ادامه این مطلب را بخوانید.
از افتادگی رحم میترسید؟
سوارکاری را رها نکنید
دکتر برجیس: اسب سواری سلامت خانمهایی که با مشکل و بیماری خاصی روبهرو نیستند را تهدید نمیکند و بعید است که یکی، دو ساعت سوارکاری در هفته مشکل خاصی را به وجود بیاورد. آنچه که احتمال ابتلا به افتادگی رحم را بالا میبرد، یبوست مزمن، زایمان مکرر و انجام ندادن حرکات ورزشی کف لگن است که میتواند باعث شل شدن عضلات مرتبط با آن ناحیه شود.
باردارید؟
شنا نه! آببازی کنید
دکتر برجیس: رفتن به استخر همه خانمهای باردار را در معرض خطر قرار نمیدهد. اما کسانی که توصیه به استراحت دارند و به سقط تهدید شدهاند، بهتر است مدتی با استخر خداحافظی کنند. از طرف دیگر خانمهایی که چند قلو باردار شدهاند هم بیشتر از دیگران در معرض خطر هستند.
این افراد نباید زیاد راه بروند و حتی برای جلوگیری از سقط شاید مجبور به دوختن دهانه رحم باشند. چراکه گذشته از پرریسک بودن بارداری چندقلو برای اغلب زنان، بسیاری از این مادران، سابقه نازایی و درمان ناباروری داشتهاند و در این دوره باید بیشتر مراقب فعالیتهای خود باشند. با این وجود، اگر خانمی منع پزشکی خاصی برای رفتن به استخر نداشته باشد، وجود کلراید در استخرها سلامت او و جنینش را تهدید نمیکند. بسیاری از خانمها به ویژه در دوره بارداری، بهخاطر ترس از قارچ و عفونت به استخر مراجعه نمیکنند.
اگر استخری که به آن مراجعه میشود بهداشتی و استاندارد باشد، خانمها میتوانند با ژل بهداشتی یا مخلوط آب و جوش شیرین خود را قبل و بعد از استخر شست و شو دهند و نگران ابتلا به عفونت نباشند. اما حتی اگر نگرانی در مورد ابتلا به عفونت و قارچ وجود نداشته باشد، شنا کردن به کمتر خانم بارداری توصیه میشود. پس در این ماهها خانمها بهتر است به جای شنا در آب آرام آرام راه بروند.
عضلاتتان ضعیف است؟
یوگا کار کنید
دکتر برجیس: ورزشهای ریلکسی و کششی مناسبترین گزینه برای خانمها هستند. درحالی که این حرکات عضلات بدن خانمها را تقویت میکنند، فشاری به هیچ یک از ارگانهای بدن آنها نمیآورند. البته اگر فردی در ناحیه خاصی آسیب دیده باید با مشورت پزشک متخصص و کارشناس ورزشی حرکات مناسب را تعیین کند. در دوره بارداری ممکن است خانمها بسته به شرایط جسمی خود برای انجام برخی حرکات محدودیت داشته باشند. اما به طور کلی، یوگا و دیگر ورزشهای کششی نه تنها به آرامش ذهن خانمها کمک میکنند بلکه سلامت و قدرت عضلانی را هم برایشان به ارمغان میآورند.
دکتر عابدی: ژیمناستیک گرچه در گروه ورزشهای کششی جا میگیرد اما ورزش سختی به شمار میآید. به خصوص حرکاتی که ورزشکار روی تشک انجام میدهد، نیازمند توان استخوانی بالایی است. این حرکات ممکن است ضرباتی را به مچ دست وارد کند، مچ را دچار شکستگی و لهشدگی یا اینکه رشد استخوان را دچار مشکل کند. به همین دلیل انجام حرفهای این ورزش به نوجوانانی که در اوج دوره رشد هستند، توصیه نمیشود.
انجام ورزش ژیمناستیک به عنوان یک تفریح در بلوغ مشکلی ندارد اما پرداختن به این ورزش به طور حرفهای ممکن است برای همه نوجوانان و به ویژه دختران که استخوانهای ظریف و حساستری دارند، دردسرساز شود.
دوره قاعدگی را میگذرانید؟
بدنسازی را کنار نگذارید
دکتر عابدی یکتا: بدنسازی یکی از ورزشهایی است که انجام آن به خانمها توصیه میشود. این ورزش هم به صورت کار با دستگاه و هم در قالب حرکات ورزشی بدون دستگاه انجام میشود. در دوره قاعدگی منعی برای ورزش کردن و حتی انجام حرکات بدنسازی وجود ندارد و حتی کم نیستند خانمهایی که در دوره قاعدگی قهرمان رشتههای ورزشی شدهاند اما از آنجا که توزیع آب در بدن در این دوره متفاوت از دیگر روزهای ماه است، خانمهایی که قصد ورزش در این چند روز را دارند، باید میزان آب بیشتری مصرف کنند.
تنها کسانی که محدودیتهایی در انجام این حرکات دارند سالمندان هستند که باید با وزنههای سبکتر ورزش را انجام دهند. خانمهایی که نمیخواهند حجم عضلهشان زیاد شود و تنها به دنبال این هستند که عضلاتشان قدرت و قوام بیشتری بگیرد، بهتر است این حرکات را با وزنههای سبکتر اما با تکرار بیشتر انجام دهند.
دکتر برجیس: شاید دمبل زدن سلامت جسم همه خانمها را تهدید نکند اما کسانی که عضلات کف لگن ضعیفی دارند و با حرکات ورزشی منظم این عضلات را تقویت نمیکنند، بهتر است از حرکات ورزشی که با دمبل انجام میشود، پرهیز کنند. چنین حرکاتی به داخل شکم فشار میآورد و مجرای ادرار را تحت تاثیر قرار میدهد.
افتادگی مثانه دارید؟
طناب نزنید
دکتر عابدی یکتا: اینکه طناب زدن برای سلامت خانمها مضر است، ادعایی کاملا نادرست است. طناب زدن ورزش بسیار مفیدی برای خانمهاست و میتواند از بروز زانو درد که یکی از مشکلات رایج سالم بودن در این گروه است، جلوگیری کند. گذشته از این، طنابزنی ورزشی تعادلی است و انجام مرتب آن باعث میشود خانمهایی که در میانسالی و سالمندی به مشکل پوکی استخوان دچار میشوند، با تعادل بیشتری فعالیت کنند و کمتر دچار ضربهدیدگی ناشی از بیتعادلی شوند.
دکتر برجیس: افتادگی مثانه یکی از مشکلات شایع در خانمهاست، کسانی که با این عارضه روبهرو هستند تا پیش از کامل شدن روند درمانشان نباید ورزش طنابزنی را انتخاب کنند.
نگران تخمدانها هستید؟
تکواندو را ادامه دهید
دکتر برجیس: انجام ورزشهای رزمی اگر با مشاوره کارشناس ورزش صورت گیرد، مشکلی را برای سلامت خانمها به وجود نمیآورد اما گرم کردن بدن قبل از انجام حرکات اهمیت زیادی دارد و البته افراد باید در طول زمان حرکات پیشرفتهتر را تمرین کنند و آرام آرام و زیر نظر کارشناس حرکات شدیدتر را انجام دهند. با این وجود، مسلم است که باز کردن و پرتاب کردن پاها در ورزشهای رزمی و ضربه دیدن بدن از روی لباسهای ورزشی مشکلی برای سلامت خانمها به وجود نمیآورد.
دکتر عابدی: هاکی، بوکس، کشتی، شیرجه و ورزشهای برخوردی برای اغلب ورزشکاران این حوزهها آسیبهایی را به همراه دارد اما این مشکلات در خانمها به دلیل توان بدنی پایینتر شایعتر است. با این وجود نمیتوان ورزشهای رزمی را برای خانمها مضر دانست. عدهای به اشتباه میگویند که ضربات وارد شده به شکم و لگن در این ورزشها به تخمدانها آسیب میزند و دردهای قاعدگی را بیشتر میکند، اما واقعیت این است که تخمدانها درون لگن قرار دارند و توسط لگن مخافظت میشوند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد