به گزارش گروه آشپزی جام جم آنلاین ، رب گوجه فرنگی یکی از افزودنی (چاشنی) های پرمصرف در غذا های ایرانی است و علاوه بر ایران در سایر کشور های دنیا نیز استفاده میشود و به نوعی یک چاشنی بین المللی به حساب میآید.
بد نیست بدانید ریشه اصلی رب گوجه فرنگی متعلق به ایران نیست و به جایی در اروپا و ایتالیا برمیگردد. در گذشته زمانی که پاستا در ایتالیا بسیار شهرت و محبوبیت پیدا کرد، آشپزان ایتالیایی مجبور بودند از نوعی گوجه فرنگی له شده به عنوان چاشنی کنار پاستا استفاده کنند که به مرور زمان به ترکیب رب گوجه فرنگی دست یافتند و آن را به تمام جهان صادر کردند.
احتمالا این روزها به دلایل مختلفی شما هم به این فکر افتادید که رب گوجه فرنگی مصرفی خانه تان را خودتان درست کنید. عطر و طعم رب گوجه خانگی یکی از دلایل آن است، زیرا همیشه شنیده ایم و دیده ایم که غذاهای قدیدمی چقدر عطر و طعم متفاوت و بهتری نسبت به غذا های امروزی داشته اند و دلیل آن هم استفاده از مواد غذایی طبیعی و دست ساز مثل همین رب گوجه فرنگی خانگی است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه رب انار خانگی راحت و آسان به همراه آموزش تصویری
قیمت سرسام آور رب گوجه فرنگی در بازار و مورد اطمینان نبودن مواد به کار رفته در آن یکی دیگر از دلایلی است که خیلی از خانم های خانه دار این روزها به فکر تهیه رب گوجه فرنگی خانگی افتاده اند.
ما در این مقاله به طور کامل بهتون یاد میدیم که چجوری رب گوجه فرنگی خانگی خودتون را به بهترین شکل درست کنید، در پایان هم چند تا فوت کوزه گری بهتون میگیم که هرکسی بلد نیست و حسابی به دردتون میخوره ، پس با ما همراه باشید :
مرغوب ترین و بهترین گوجه ای که میتوانید برای تهیه رب گوجه خانگی از آن استفاده کنید، گوجه فصل تابستان (مخصوصا شهریور) است، به این دلیل که آبدارتر از گوجه های دیگر است و قیمت آن نیز پایین تر از بقیه است.
برای تهیه 1 کیلو گرم رب گوجه فرنگی به 4 کیلوگرم گوجه نیاز است.
در ابتدا هر گوجه را به 4 قسمت تقسیم میکنیم و درون قابلمه میریزیم و شعله زیر آن را روشن میکنیم و در حالت ملایم میگذاریم و هر 1 ساعت به آن سر میزنیم و به مدت 10 ثانیه به طور کامل محتویات داخل قابلمه را هم میزنیم تا ته نگیرد.
بعد از 6 ساعت شعله زیر قابلمه را خاموش میکنیم و گوجه ها را از صافی رد میکنیم و بعد با دست حسابی به آن چنگ میزنیم تا آب داخل گوجه به طور کامل از آن خارج شود و از صافی رد شود و تفاله باقی مانده را نیز دور میریزیم.
سپس قابلمه را روی شعله متوسط میگذاریم و 6 ساعت روی آن میماند و هر یک ساعت آن را هم میزنیم اما توجه داشته باشید که در 2 ساعت آخر باید مرتب بالای سر قابلمه باشید و آن را هم بزنید تا ته نگیرید و رب گوجه تان به رنگ سیاه درنیاید.
طعم دار کردن رب : برخی برای طعم دار کردن رب گوجه، به آن فلفل اضافه میکنند تا کمی تند شود.
در 1 ساعت آخر روغن مایع را به آن اضافه کنید (برای هر 4 کیلوگرم گوجه فرنگی، 2 قاشق غذاخوری روغن مایع).
توجه داشته باشید که در 2 ساعت آخر باید به قدری قابلمه را هم بزنید تا رب گوجه به شکل نیمه خمیری و بسیار غلیظ دربیاید.
در 2 ساعت پایانی پخت رب گوجه فرنگی، رب گوجه درون قابلمه مدام قل میزند و ممکن است به بیرون پرتاب شود و محیط اطرافش را کثیف کند، برای جلوگیری از آن کافیست یک پلاستیک فریزر تمیز را باد کنید و روی رب گوجه در حال پخت درون قابلمه بگذارید. با این ترفند ساده محیط آشپزی تان را نیز تمیز نگه میدارید.
زمان مورد نیاز برای پخت رب گوجه فرنگی خانگی بستگی به میزان توانایی و تجربه شما دارد اما به طور میانگین چیزی حدود 10 تا 12 ساعت زمان میبرد.
بعد از اتمام پخت رب گوجه فرنگی، به محض اینکه شعله زیر آن را خاموش میکنیم باید رب گوجه فرنگی را درون شیشه های تمیزو کاملا خشک و بدون بو بریزیم و درب آن را محکم ببنیدم. بعد از اینکه درب شیشه ها را بستیم باید آنها را به صورت وارونه روی سطح زمین قرار دهیم و 3 ساعت در همان حالت بمانند، بعد از آن میتوانیم شیشه ها را داخل مکان دلخواه خود نگهداری کنیم.
یک روش دیگر برای کمپوت کردن رب گوجه فرنگی خانگی وجود دارد، به این صورت که بعد از این که رب گوجه را داخل شیشه ها ریختید و درب آن را محکم بستید، آن ها را داخل یک قابلمه پر از آب سرد قرار دهید (سطح آب تا بالای شیشه ها بیاید) و قابلمه را روی شعله گاز بگذارید تا به جوش بیآید و 20 دقیقه در حالت جوش بماند، سپس میتوانید آن ها را از قابلمه خارج کرده و در محل دلخواه خود نگهداری کنید.
یکی از روش های تهیه رب گوجه فرنگی ، پخت آن در زیر نور آفتاب است. اما ما در اینجا میخواهیم به شما توصیه کنیم که حتی المقدور از این روش به دلیل امکان جذب میکروب های محیط اطراف استفاده نکنید.
روغن مایع را حتما در 1 ساعت پایانی اضافه کنید تا رب گوجه خوش رنگی نصیبتان شود.
1- کنسرو کردن : با روشی که در بالا توضیح دادیم رب گوجه تان را کنسرو کنید تا از خطر کپک زدگی در امان باشد.
2- روغن مایع : میتوانید روی رب گوجه فرنگی مقداری روغن مایع بریزید و از کپک زدگی جلوگیری کنید.
برای خوشرنگ و لعاب شدن رب گوجه فرنگی بهتر است از نکات فوت کوزه گری 5 و 6 استفاده کنید.
قابلمه رب : قابلمه ای که در آن رب گوجه را میپزید بهتر است از جنس مسی باشد تا رب گوجه رنگ و لعاب خوبی بگیرد.
زعفران : برای رنگ و لعاب بهتر رب گوجه همچنین میتوانید در مرحه آخر، مقدار کمی زعفران به آن اضافه کنید.
در پایان امیدواریم این آموزش براتون مفید بوده باشه و با استفاده از آن به راحتی برای خودتون رب گوجه فرنگی پزید و در این زمینه خودکفا بشید.
گردآوری : گروه آشپزی جام جم آنلاین
برای مشاهده دستورالعمل غذای ساده و سریع کلیک کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد