علائم فشارخون بالا سردرد، تنگی نفس، تار شدن دید و سرگیجه است اما اکثر اوقات فشارخون بالا هیچ علامت و نشانه خاصی ایجاد نمیکند و به همین دلیل است که به آن «قاتل خاموش» میگویند.
برای پایین آوردن فشارخون چه بخورید
نوشیدن هر روزۀ شیر کمچرب کمک میکند فشارخونتان را تا ۱۰ درصد پایین بیاورید. شیر سرشار از ویتامین D و کلسیم است و در عین حال چربی کمی دارد. ویتامین D و کلسیم برای پایین آوردن فشارخون خوب هستند.
موادغذایی که سرشار از منیزیم هستند نیز برای پایین آوردن فشارخون مفیدند. موادغذایی که منیزیم بالایی دارند حبوبات (لوبیا، باقلا، لوبیا چشمبلبلی،…)، گریپفروت، بادام، سیب، اسفناچ، ذرت، غلات کامل، بروکلی، شیرسویا، حلزون، صدف و از این قبیل را شامل میشوند.
شکلات تلخ نیز حاوی فلاوونوئید است که به موجب پایین آوردن فشارخون سیستولی و همچنین دیاستولی میشود.
موادغذایی که سرشار از پتاسیم هستند مثل موز. اسفناچ، کدو، سویا، کشمش، آلو، زردآلو، سیبزمینی، قارچ، میوهخشک مخلوط، دانههای بینمک، گوجهفرنگی و از این قبیل، به این دلیل که به بدن برای خلاص شدن از مایعات اضافی که قلب به آن نیاز ندارد کمک میکند، و این باعث میشود قلب نیاز به تپیدن سخت نداشته باشد، بنابراین به کاهش فشارخون هم کمک میکند. وقتی پتاسیم بدنتان کم باشد، بدنتان سدیم نگه میدارد و سدیم زیاد در بدن موجب بالا رفتن فشارخون میشود.
موادغذایی سرشار از فیبر مثل جو، میوهها و سبزیجات نیز میتوانند فشارخونتان را پایین بیاورند.
امگا۳ هم یکی از موادی است که به پایین آوردن فشارخون معروف است و محتوی روغن ماهی حاوی مقدار قابلتوجهی امگا۳ است. همچنین میتوانید مکملهای امگا۳ را از داروخانهها تهیه کنید. ماهی سالمترین نوع گوشت است زیرا سرشار از پروتئین است و مقدار بسیار کمی چربی دارد. امگا۳ التهاب را پایین آورده و از فشارخون جلوگیری میکند و همچنین موادمغذی لازمی که بیشتر افراد کمبود دارند را فراهم می کند.
سیر، کرفس، گوجهفرنگی، هویج و پیاز نیز راهی بسیار عالی برای پایین آوردن فشارخون است. بعضی گیاهانی که فشارخون را پایین میآورند عبارتند از: ریشه زنجبیل، فلفل هندی، برگ زیتون و زردچوبه. مارچوبه، بامیه و زعفران نیز روشهای درمانی گیاهی فوقالعاده هستند.
کمآب شدن بدن نیز گاهی میتواند موجب بالا رفتن فشارخون بدن شود و نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در روز میتواند از آن جلوگیری کند. آب به فرایندهای مهمی در بدن کمک میکند که سموم را از بدن بیرون میکند.
مرکبات سرشار از ویتامین هستند و بعضی از آنها خاصیت ضدالتهابی نیز دارند و از لخته شدن خون جلوگیری میکنند.
گفته میشود سرکه سیب نیز فشارخون را پایین میآورد. میتوانید یک قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان آب ریخته و بنوشید. همچنین میتوانید یک چهارم قاشق چایخوری جوششیرین برای بهتر کردن مزه آن اضافه کنید یا آن را به نوشیدنیهای دیگر اضافه کنید و یا با عسل مخلوط کنید.
برای پایین آوردن فشارخون چه نخورید
باید از موادغذایی چرب و پرکلسترول که فشارخون را بدتر میکنند اجتناب کنید.
سعی کنید مصرف سدیم، شیرینیها، کافئین، برخی از انواع آجیل و گوشت را کاهش دهید.
بیشتر ورزش کنید زیرا افرادی که از نظر جسمی فعالیت چندانی ندارند و سبکزندگی نشسته دارند بیشتر به فشارخون مبتلا میشوند.
از مصرف گیاهانی مثل شیرینبیان، افدرین، رزماری و جینسنگ خودداری کنید.
مصرف الکل و نیکوتین نیز به بالا بردن فشارخون کمک میکنند.
تا جایی که میتوانید سعی کنید کمتر استرس داشته باشید که البته دوری از آن چندان راحت نیست. استرس میتواند فشارخونتان را بالا ببرد و احتمال بروز بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
سعی کنید کارهای آرامشبخش مثل مدیتیشن و یوگا انجام دهید.
دست از غذاهای آماده بیرونی بکشید! غذاهای خانگی کمک میکند روی موادغذایی که در غذایتان استفاده میکنید و مقدار سدیم، چربی و سایر چیزهایی که برایتان ضرر دارند، کنترل داشته باشید. غذاهای کنسروی حاوی مقادیر بالایی سدیم هستند و خیلیها از این مسئله بیاطلاعند. حتماً قبل از خرید هر مادهغذایی به برچسب روی آن دقت کنید.
>> مردمان
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد