البته دور از ذهن هم نیست که بتوانیم یک ظرف حلیم پرروغن بخوریم و بعدش هم یک شام کامل میل کنیم. چرا؟ برای این که در زمان افطار، معده خالی است و برای پذیرش غذا گنجایش زیادی دارد و حدود 20 دقیقه طول می کشد تا متوجه حجم بالای غذای دریافتی شویم، اما امان از آن زمانی که این دقایق سپری شود و ما بفهمیم که از هول حلیم به درون دیگ افتادیم!
پس توصیه ما به شما این است که حداقل 15 دقیقه بین وعده افطار تا شام فاصله بیندازید تا از حجم غذای موجود در معده خود آگاه شوید. اما آیا حلیم یک پیش غذا محسوب می شود یا وعده ای اصلی است؟ ارزش تغذیه ای آن چه میزان است؟ بهتر است در وعده افطار خورده شود یا سحر؟ مصرف آن به چه کسانی توصیه می شود؟
حلیم، غذایی کامل برای وعده سحر
حلیم غذایی مقوی و پرکالری است. به دلیل دارا بودن گوشت، منبع عالی پروتئین و به دلیل داشتن گندم، غنی از کربوهیدرات است.
در صد گرم آن حدود 200 تا 250 کالری انرژی نهفته است و اگر این مقدار با یک قاشق شکر، یک کف دست نان و یک قاشق روغن مصرف شود، میزان انرژی آن به 300 تا 400 کالری افزایش می یابد و اگر هم ردپایی از دانه های کنجد در آن دیده شود، کالری آن بیشتر می شود.
این غذا اگر به مقدار بیشتر و به همراه نان و کره آب شده مصرف شود، یک وعده غذای اصلی محسوب می شود و دیرهضم است. پس بهتر آن که در وعده سحر، کم شیرین و کم دارچین میل شود تا موجب تشنگی نشود البته مصرف سه - چهار قاشق کم روغن آن در وعده افطار نوعی پیش غذا به شمار می رود، اما باید توجه داشته باشیم که وعده شام را سبک انتخاب کنیم.
غذای روزه داران فعال و نوجوانان
حلیم علاوه بر خاصیت سیرکنندگی بالا منبع خوب روی، آهن، منیزیم، کلسیم و ویتامین های گروه B است و اگر هم گندم آن سبوس دار باشد، می تواند فیبر زیادی وارد دستگاه گوارش کرده و برای لینت مزاج روزه دار موثر باشد.
این غذا برای افرادی که سندروم روده تحریک پذیر، التهاب مفاصل و بیماری های عصبی دارند و بخصوص برای خانم های در معرض کم خونی، نافع است و اگر هم از گوشت بوقلمون تهیه شده باشد غذایی مغذی برای نوجوانان و روزه دارانی است که در طول روز کارهای سخت و سنگین انجام می دهند.
البته خوب است بدانید حلیم برای مبتلایان به سیلیاک مناسب نبوده و اگر پرروغن باشد برای بیماران قلبی ـ عروقی و کسانی که چربی خون بالا دارند، محدودیت مصرف دارد.
نیم تا یک ساعت پس از صرف حلیم، آب نخورید، چراکه موجب رفلاکس و سوزش سردل می شود. اگر حلیم چند روز بماند هضم مواد نشاسته ای آن سخت شده و باعث ناراحتی گوارشی می شود.
جام جم / فاخره بهبهانی
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد