جام جم سرا: ریحان، به رطوبت کافی نیاز دارد و باید از خشک شدن سطح خاک در آن جلوگیری شود. در صورت کاهش رطوبت خاک، رشد رویشی متوقف و یا کند شده و اندامهای هوایی آن کیفیت خود را از دست میدهند و طعم و مزهٔ آنها تلخ و ناخوشایند میشود.
یک کارشناس زراعت و کشاورزی گفت: ریحان از سبزیجات خوراکی بومی ایران است که خواص مفید و متعددی دارد.
«رامین ترامشلو» افزود: ریحان با نام علمی ocimum basilicum و از خانواده labiateae یا نعناعیان، گیاهی یکساله است که در گروه سبزیجات برگی طبقهبندی میشود این گیاه از نظر تیپ رشدی بهاره بوده و مصرف آن به علت عطر و طعم فوقالعاده و خواص درمانی مورد تاکید است.
وی با بیان اینکه اصل این گیاه بومی ایران و افغانستان و سند است، افزود: بالغ بر ۶۰ نوع ریحان در دنیا وجود دارد که ریحانهای سبز و بنفش و کرمانی و فری و ریحان کوچک و بزرگ معروفترین آنها است. مزهٔ بیشتر آنها شیرین و تند است و در برخی نیز مانند ریحان لیمویی و دارچینی مزه آنها لیمویی و دارچینی است.
این گیاه مانند دیگر گیاهان هم خانواده خود، مادهٔ موثرهٔ اسانس را دارد که در کرکهای ترشحی یا حجرههای مخصوص در برگ، ساقه و گلها ساخته و ذخیره میشوند و در اندامهای مختلف آنها نیز موسیلاژوتانن و مواد تلخ نیز وجود دارد. ریحان در اکثر نقاط کشور بعنوان یک سبزی خوراکی کشت، مصرف و از برگهای آن استفاده میشود. در ایران دو نوع سبز و بنفش آن کشت میشود و بنفش آن، مزهٔ تند و تیزتری دارد. آنالیز اسانس این دو نوع نشان میدهد که میزان ترکیبات آنها با هم تفاوت دارد.
ریحان منبع مهم ویتامین A است که بعنوان منبع غنی و خالص ویتامین شناخته میشود و چون براحتی به ویتامین A تبدیل میشود و سرشار از بتاکاروتن آنتیاکسیدان است نه تنها سلولهای اپیتلیال را از آسیبهای اساسی مصون نگه میدارد بلکه از تشکیل کلسترول اکسید شده در جریان خون و تجمع آن در دیوارهٔ رگها که سبب گرفتگی و در نتیجه حملات قلبی یا مغزی میشود جلوگیری میکند.
آسیب رادیکالهای آزاد ممکن است در پدید آمدن وضعیتهایی مانند آرتروز، آسم و روماتیسم مفصلی نقش داشته باشند که بتاکاروتن موجود در ریحان سبب کاهش چنین وضعی میشوند. ریحان منبع خوبی از منیزیم است که باعث افزایش سلامت قلب و راحتی ماهیچهها و رگهای خونی شده که نتیجه آن در بهبود جریان خون و کاهش تپش قلب موثر است. همچنین ریحان از منابع مهم کلسیم، آهن، پتاسیم و ویتامین C است.
در طب سنتی از ریحان بعنوان بادشکن و آرام بخش اعصاب و روان همچنین برای برطرف کردن سردردهای عصبی و میگرنی، رفع گلو درد و دل پیچه و تب بر و درمان اسهال از آن استفاده میشود.
ترامشلو گفت: اگر ۲۰ تا ۵۰ گرم ساقهٔ ریحان را در یک لیتر آب جوش به مدت ۱۲دقیقه دم کنید و پس از صاف و شیرین کردن پس از هر غذا یک فنجان بنوشید غم و افسردگی و اندوه را برطرف میکند. همچنین بر تسکین دردهای میگرنی موثر است. دانهٔ ریحان به علت داشتن لعاب فراوان نرمکننده است، براساس طب سنتی دانهٔ ریحان در رفع ورم کلیه و ترشحات زنانگی نیز مفید و موثر است.
خوردن تخم بو داده ریحان برای درمان اسهال بسیار مفید است، دم کردهٔ ۵۰ گرم ریحان که با عسل، شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد و آنژین نیز موثر است.
به خاطر بسپارید که طب سنتی اگرچه راهکارهای مفید بسیاری در مشت خود دارد، اما برخی دستورها و یافتههای آن نیز با باورهایی غلط و نادرست همراه شده است. بنابراین بهتر است همواره جانب احتیاط را رعایت کنید و در رویکرد به آن از مشورت با پزشکان آگاه غافل نشوید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد