قوز کردن لزوما به دلیل مشکلات ساختاری، اسکلتی اتفاق نمیافتد، بلکه در بسیاری افراد بهدنبال سبک نادرست زندگی یعنی بر اثر نشستن طولانی و نامناسب ایجاد میشود. مهمترین اشکال ایجاد شده به دنبال نشستن طولانی و نامناسب، ایجاد قوز در ناحیه فوقانی ستون فقرات پشت و همچنین گردی و افتادگی شانههاست.
دکتر سیدمنصور رایگانی، رئیس انجمن طب فیزیکی، توانبخشی و الکترودیاگنوز ایران، به عوارض نشستن طولانی ازجمله ایجاد فشار روی ستون فقرات کمری و مستعد ساختن مهرههای کمری به بیرونزدگی دیسک بینمهرههای کمر اشاره میکند و میافزاید: ایجاد دردهای عضلانی از عوارض این وضعیت است. همچنین انحراف پایدار ستون فقرات، درد عضلات، اختلال راه رفتن و در مواردی، درگیری و فشار روی ریشههای عصبی و نخاع، از عوارض احتمالی ایجاد قوز بیش از اندازه ستون فقرات است.
فراموش نکنید، قوز کردن علت ساختاری دارد یا عملکردی. گاهی گوژپشتی ناشی از اشکالات ساختاری از جمله عوامل وراثتی، بیماریهای سیستم عصبی، عضلانی، ضایعات نخاعی و مغزی است. در بسیاری موارد هم برجستگی و انحنای قوز مانند پشت شانهها به دنبال حالاتی مثل بد نشستن، طولانی نشستن یا حمل نامناسب اشیا مانند کیف و کولهپشتی ایجاد میشود.
چرا کمر گود میشود ؟
توجه داشته باشید، وجود گودی مختصر در ناحیه کمر، طبیعی است و افزایش بیش از حد آن، غیرطبیعی قلمداد میشود.
این متخصص طب فیزیکی با تاکید بر این که وضعیت نامناسب نشستن و طولانی نشسستن میتواند در تشدید گودی بیش از حد کمر نقش داشته باشد، میافزاید: نشستن روی صندلی و رعایت نکردن اصول ارگونومیک در طراحی آن، عامل موثرتری در ایجاد قوس غیرمعمول کمر است. مهمترین عامل ایجاد قوس بیش از حد کمر یا گودی کمر، ضعف عضلات جلو و طرفین شکم به دنبال چاقی شکمی و ورزش نکردن است.
نشستن درست و به اندازه روی صندلی مناسب
بسیاری از عوارض و بیماریهای ناشی از روشهای نادرست زندگی ازجمله عوارض پشت میزنشینی و استفاده نکردن از میز و صندلی استاندارد، قابل پیشگیری و درمان هستند.
به گفته رئیس انجمن طب فیزیکی، توانبخشی و الکترودیاگنوز ایران، نشستن مناسب، صندلی و میز کار استاندارد، کوتاه کردن زمان نشستن پیوسته به حداکثر نیم ساعت و مهمتر از همه انجام ورزشهای کششی و تقویتی طبق تجویز پزشک متخصص طب فیزیکی، موجب جلوگیری از بروز این عوارض و درمان تغییرات شکلی عضلات ناحیه پشت و کمر میشود.
بهعلاوه متخصصان طب فیزیکی تاکید میکنند، برای پیشگیری از گودی کمر نباید هنگام نشستن، پاها را به زیر صندلی برد، چرا که این کار بر گودی کمر میافزاید و به زانوها فشار میآورد.
از ورزشهای کششی غافل نشوید
ورزشهای کششی و هوازی (ایروبیک) به صورت پیوسته، حداقل روزی دو بار و هر بار ده دقیقه در پیشگیری از تغییرات شکلی عضلانی بهدنبال پشت میزنشینی بسیار مفید است.
ورزشهای کششی را در منزل هم میتوان انجام داد. ورزشهای هوازی نیز پس از تجویز پزشک در محیط منزل، پارک، باشگاههای ورزشی و پارک قابل انجام است.
متخصصان طب فیزیکی تاکید میکنند، افراد دارای گودی کمر باید از انجام حرکات ورزشی که به مقاومت و تحرک بالایی نیاز دارد، پرهیز کنند. گودی کمر، باعث ایجاد محدودیت در انجام برخی تمرینات میشود و درست انجام ندادن برخی تمرینات ورزشی میتواند به بدتر شدن وضعیت کمک کند.
اصول استفاده از کمربند طبی
به گفته دکتر رایگانی، درمان گوژپشتی با تشخیص و نظر متخصص از طریق ورزش و تجویز کرست طبی (قوزبند) در بسیاری موارد ممکن است. با این حال نباید بدون نظارت مستقیم پزشک، از قوزبند یا کمربند استفاده کرد. بهعلاوه از قوزبند و کمربند باید طی مدت محدود و مشخصی استفاده کرد.
پونه شیرازی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد