این مفصلهای مصنوعی که معمولا بیش از 15 سال عمر میکنند نه تنها به از بین بردن درد ناشی از ساییدگی و آرتروز، روماتیسم یا تخریب سطح مفصلی زانو کمک میکنند، بلکه در به دست آوردن دامنه حرکتی مطلوب در مفصل زانو و اصلاح تغییر شکلهای ایجاد شده در این عضو بدن نیز موثر هستند.
خوشبختانه متخصصان ایرانی نیز در انجام این عمل جراحی بسیار متبحرند تا جایی که در خبرها به نقل از دبیر انجمن جراحی زانو آمده بود تعویض مفصل زانو با هزینه دستکم 7 میلیون تومان با موفقیت 80 درصدی در کشور انجام میشود.
دکتر کیوان احدی، فلوشیپ جراحی زانو و عضو هیات مدیره انجمن جراحی زانو و آسیبهای ورزشی ایران در گفتوگو با جامجم با تاکید بر این که وقتی غضروف مفصلی زانو به هر علتی تخریب میشود حرکت مفصل دردناک شده و مفصل دچار خشکی و محدودیت حرکتی میشود، میگوید: در این وضع میتوان با تعویض مفصل زانو نه تنها حرکات مفصل را بهتر کرد بلکه درد بیمار را نیز از بین برد.
وی میافزاید: عمل مفصل زانو برای دو دسته از افراد ضرورت مییابد؛ یکی برای افراد مسن مبتلا به سائیدگیها و آرتروز پیشرفته زانو و نیز برای افراد جوانی که بر اثر آسیبهای ورزشی دچار پارگی رباط و مینیسک زانو شدهاند. چنین آسیبهایی، به بروز درد، ناتوانی و افت عملکردی شخص بستگی دارد .البته بیشک، عمل جراحی تعویض مفصل زانو میتواند باعث کاهش درد و افزایش کیفیت زندگی شود.
جراحی مفصل زانو نه برای همه بیماران
توجه داشته باشید در اعمال جراحی تعویض مفصل زانو، علاوه بر مسائل تکنیکی، انتخاب صحیح بیمار، انجام ارزیابیهای قبل از عمل جراحی و انجام آزمایشهای کافی برای کاهش عوارض حین و بعد از انجام عمل جراحی نیز اهمیت بسیاری دارد.
دکتر احدی با بیان مطالب فوق میگوید: اگر عمل تعویض مفصل به درستی انجام شود، در بیش از 95 درصد موارد هیچ عارضهای نخواهد داشت. البته بدترین عارضه این اعمال، عفونت و سپس عوارضی مانند لخته شدن خون، کاهش نیافتن درد و شکستگیهای اطراف مفصل بیمار است که با انتخاب صحیح بیمار و روش مناسب این عوارض نیز به حداقل خواهد رسید.
وی تاکید کرد: عمل جراحی تعویض مفصل زانو از موفق ترین اعمال جراحی است، اما قبل از انجام عمل باید مسائل پزشکی بیمار ازجمله عدم ابتلای وی به بیماریهایی چون قند و کلسترول کنترل نشده، مشکلات و نارساییهای قلبی، ریوی، کلیوی، فشار خون، عفونت دهان و دندان و نیز عفونتهای سیستم تناسلی مورد بررسی قرار بگیرد. چراکه بیماران مبتلا به این بیماریها، نامزدهای مناسبی برای عمل جراحی مفصل زانو نیستند.
این جراح زانو تاکید میکند: افرادی که وزن بالا (توده بدنی بالای 40) دارند، برای عمل جراحی مفصل زانو نامزد مناسبی نیستند، اما پوکی استخوان مانعی برای این عمل نیست ولی اگر شدید باشد ممکن است این عمل را با مشکل مواجه سازد.
بعد از تعویض مفصل زانو
به گفته دکتر احدی بعد از عمل جراحی مفصل زانو که معمولا روی افراد مسن صورت میگیرد، بیمار نباید فعالیت سنگین و غیرمعمول داشته باشد. بدون شک انجام یکسری ورزشها مانند فوتبال پس از این نوع جراحی ممکن نیست. همچنین افرادی که به واسطه شغلشان مجبور به بلند کردن بارهای سنگین هستند نباید تحت چنین جراحیای قرار بگیرند. چراکه پس از تعویض مفصل زانو انجام کارهای مکانیکی سنگین دیگر ممکن نخواهد بود.
نکته بسیار مهم آن است که بیمار برای این نوع جراحی باید به درستی انتخاب شود و سپس باید بدرستی توجیه شود تا انتظار نامناسبی از نتیجه جراحی نداشته باشد. یعنی باید بداند بعد از جراحی فقط میتواند کارهای روزانه را انجام دهد و نمیتواند به تمرینات ورزشی خود ادامه دهد.
پونه شیرازی
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد