دکتر حسین فودازی متخصص رادیوتراپی انکولوژی در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد:سرطان لوزالمعده یا پانکرانس جز سرطان های دستگاه گوارش تقسیم بندی می شود و معمولا در مراحل پیشرفته کشف می گردد، پانکراس یک عضو عمقی است که در پشت دیافراگم قرار گرفته است این سرطان در مراحل اولیه به ندرت باعث بوجود آمدن علائمی میشود. حال وظیفه پانکراس در بدن چیست ؟پانکراس یک ساختارغددی دارد که ترشح یکسری از آنزیم ها و هورمون هایی را برعهده دارد که در واقع وظیفه این آنزیم ها کمک به هضم مواد غذایی است که این آنزیم ها وارد قسمت ابتدای روده باریک می شود و به هضم غذا کمک شایانی می کند یک قسمت درون ریز و برون ریز دارد که هورمون های انسولین و گلوکاگن را ترشح کرده که وظیفه آن ها کنترل سطح قند خون است که در واقع وظیفه مهمی را نیز برعهده دارد .
وی در ادامه افزود : علت سرطان لوزالعمده معمولا اگر از غدد درون ریز و یا همان بافت آدنومایی (پانکراس) است و معمولا این نوع سرطان علامت دار نمی شود تا زمانی که بسیار پیشرفت نکرده باشد اگر تومور در یک قسمت ابتدایی سر لوزالمعده باشد ممکن است هنگام بزرگ شدن تومور باعث انسداد مجاری صفراوی شود که از ناحیه کبد و مجاری صفراوی به دوازده می رسند و این باعث بروز بیماری های همچون زردی و یرقان می شود یا اگر تومور در تنه یا دم لوزالمعده ایجاد شود با علائم درد همراه می شود .
مهم ترین علامتی که این سرطان ناشناخته با آن تظاهر می کند زردی ، یرقان ، درد شکمی که به کمر می رسد ، کاهش وزن ، تهوع ، استفراغ و خارش بدن است. استعمال دخانیات، ۳۰ درصد از موارد سرطان به کشیدن سیگار مرتبط است.ورزش نکردن، نخوردن میوه و سبزیجات ، خوردن چربی زیاد ، مصرف نوشیدنیهای الکلی، آسیب دیدگی شدید کبد و سابقه سرطان در بین اعضای خانواده یا اختلالات ژنتیکی از عواملی است که درصد بالا بردن ابتلا به این بیماری را افزابش میدهد .
فودازی در رابطه با درمان این بیماری خاطرنشان کرد: شیوع این بیماری میان زنان و مردان از یک تساوی برخودار است و مهم ترین درمان در این نوع جراحی است ، اگر تومور در مراحل ابتدایی کشف شود باید جراحی شود ولی اگر در مراحل پیشرفته باشد متاسفانه برای ساختاری که لوزالمعده دارد و چون در ناحیه عمقی از بدن واقع شده است در مراحل پیشرفته درمان صرفا تسکینی خواهد بود که با شیمی درمانی و پرتودرمانی صورت می گیرد .
این سرطان شناس در پاسخ به این سوال که آیا این سرطان می تواند کشنده باشد گفت : بله این سرطان در مراحل پیشرفته کشنده است . شیمی درمانی در این بیماری کمک چندانی نمیکند و تنها میتواند تسکین دهنده درد باشد، در عین حال طول عمر افراد مبتلا به تومور پانکراس بسیار پائین است.
یکسری مطالعات در رابطه با ارتباط این سرطان با گروه خونی انجام گرفته است که نتیجه این مطالعات این است احتمال بروز سرطان پانکراس در دارندگان گروه خون A و B زیاد است ، اما دارندگان گروه خون O نسبت به این نوع سرطان تا حدی مقاوم هستند اما این موضوع نمی تواند عامل اصلی این بیماری باشد .
این متخصص توصیه کرد : افراد غذاهای شیرین و چرب کمتر استفاده کنند چرا که غذاهای شیرین، سطح بالای گلوکز خون (قند خون) و انسولین را که در ابتلا به سرطان پانکراس نقش مهمی دارند بالا می برند همچنین چاقی نیز منجر به افزایش قند خون و انسولین میشود. داشتن یک رژیم غذایی سالم به معنای کاهش مصرف کیک، کلوچه، بستنی پرچرب، چای شیرین و نوشیدنیهای غنی از قند معمولی است. بنابراین، جلوگیری از افزایش وزن به خودی خود دلیل خوبی برای کم کردن قند در رژیم غذایی است.
بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت