به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نی نی پلاس ، حساسیت به شیر گاو زمانی بروز می کند که سیستم ایمنی بدن فرزندتان پروتئین شیر را ماده ای تهدید کننده بداند و به آن واکنش نشان دهد. پروتئین ها ممکن است در شیر خشک یا شیر مادر وجود داشته باشند.
حساسیت به شیر گاو در میان کودکان به شدت متداول و هفت درصد نوزادان و کودکان جهان را درگیر کرده است. نوزادان و کودکانی که سابقه وجود حساسیت در خانواده های شان وجود دارد بیش از سایر همسالان شان در معرض ابتلا به این اختلال قرار دارند. بدن برخی از کودکان علاوه بر شیر گاو، به پروتئین موجود در شیر گوسفند و بز نیز حساسیت نشان می دهد.
علایم و نشانه های عمومی بروز حساسیت به شیر گاو عبارتند از:
– خارش و کهیر زدن اطراف دهان
– بروز بثورات در بدن
– تورم صورت
– خس خس سینه
– اسهال
– حالت تهوع
لکه بینی واکنش های دیر هنگام
ممکن است بدن فرزند به پروتئین موجود در شیر گاو یا محصولات حاوی آن واکنشی دیر هنگام نشان دهد.
– استفراغ
– اگزما
– از میان رفتن اشتها
– قولنج
– یبوست
– اسهال
در موارد نادر، حساسیت به شیر گاو باعث بروز واکنش شدید سیستم ایمنی بدن و به خطر افتادن جان فرزند می شود.
این واکنش آنافیلاکسی ((anaphylaxis نام دارد. علایم و نشانه های آنافیلاکسی بالافاصله پس از بروز علایم و نشانه های حساسیت به شیر گاو نمایان می شوند که عبارتند از:
– متورم شدن و کهیر زدن پوست
– خس خس سینه و مشکل تنفسی
– تورم دهان، زبان، گلو و لب ها
– بی حس شدن بدن
– عدم واکنش فرد به محرک ها
پزشکان برای تشخیص حساسیت نوزادان و کودکان به شیر گاو آزمایش خون یا آزمون پوست را تجویز می کنند. روش دیگر تشخیص حساسیت، خوراندن مقادیر بسیار اندک این ماده غذایی به نوزاد در بیمارستان است. پزشکان معتقدند چون علایم و نشانه های بروز حساسیت دیرهنگام شدید است، والدین باید شیر گاو را زیر نظر متخصص تغذیه به فرزندان شان بخورانند. خدمات بهداشت ملی بریتانیا (NHS) آنالیز مو را جایگزین سایر روش های تشخیصی حساسیت به شیر گاو کرده است.
اگر فرزندتان به پروتئین شیر گاو حساسیت دارد، احتمال این که بدن اش به شیر گوسفند و بز نیز واکنش نشان دهد بسیار زیاد است. پزشک یا متخصص تغذیه می توانند در تغییر رژیم غذایی کمک کنند. مواد غذایی زیر باید از رژیم غذایی تان حذف شود:
– شیر، ماست، خامه، کره، مارگارین، پنیر و روغن
– بستنی، پودر شیر، نوشیدنی های حاوی شیر، شیر تغلیظ شده
پیش از خرید محصولات غذایی، از مواد تشکیل دهنده شان آگاه شوید. از شیر برای تهیه محصولات زیر استفاده می شود:
– لاکتوز، شکر شیر، شیر خشک، پروتئین شیر، شیر اصلاح شده
– پروتئین آب پنیر، آب پنیر هیدرولیز جامد و مواد فله آب پنیر
– لاکتوز و لاکتالبومین
– شیر خشک بدون چربی، شیر جامد بدون چربی
– شیر خشک بدون چربی، مواد جامد شیر بدون چربی و چربی کره.
علایم عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر گاو مشابه هستند. عدم تحمل لاکتوز به ندرت در نوزادان نمایان شده و باعث بروز باد معده، اسهال و نفخ می شود.
علایم و نشانه های بروز حساسیت به شیر گاو و قولنج شبیه یکدیگرند و والدین را سردرگم می کند. اگر فرزندتان به شیر گاو حساسیت دارد، ممکن است علایم و نشانه های قولنج – گریه کردن، مشت های گره کرده و … – را بروز دهد. سایر علایم و نشانه های این اختلال عبارتند از:
– اگزما
– اسهال
– استفراغ
اگر فرزندتان را با شیر مادر تغذیه می کنید، باید از رژیم غذایی متنوعی پیروی کنید. با این وجود، پس از مصرف لبنیات ممکن است فرزندتان واکنش های غیر عادی بروز دهد. پروتئین شیر گاو به شیر مادر منتقل شده و باعث بروز ناراحتی های زیر می شود:
– گریه شدید
– مشکلات خواب
– یبوست، ناراحتی معده یا اسهال
– علایم سرما خوردگی – خس خس سینه و … –
– خارش و قرمز شدن چشم ها
– خشکی پوست
اگر فکر می کنید مصرف محصولاتی که با استفاده از شیر گاو تهیه شده بر شیرتان تاثیر گذاشته و باعث بروز حساسیت در فرزندتان شده با پزشک مشورت کنید. عاقلانه ترین کار، توقف مصرف دو سه هفته ای لبنیات تا از میان رفتن علایم و نشانه های حساسیت است.
پزشک تان پس از مشاهده علایم و نشانه های بروز حساسیت به پروتئین شیر گاو در بدن فرزندتان ممکن است پیشنهاد جایگزین کردن شیر خشک را بدهد. شیر خشک حاوی اسیدهای آمینه ای است که فاقد پروتئین است که احتمال بروز حساسیت را کم می کند.
برای کمک به پزشک تان نکات زیر را بررسی و یادداشت کنید:
– زمان و دلایل بروز حساسیت
– فهرست مواد غذایی حساسیت زا
– انواع واکنش ها – خارش، تورم و … –
– زمان باقی ماندن علایم و نشانه ها
اکنون، بهترین راه برای مدیریت علایم و نشانه های حساسیت به شیر گاو، دور کردن این ماده غذایی از فرزندتان است. اگر فرزندتان را با شیر مادر تغذیه می کنید، برای کاهش مصرف لبنیات یا حذف آن از رژیم غذایی تان با پزشک مشورت کنید. اگر فرزندتان شیر خشک می خورد، شیر خشک های زیر را می توانید جایگزین شیر گاو کنید:
– شیر خشک هیدرولیز شده
– شیر خشک مبتنی بر اسیدهای آمینه
خوشبختانه، در اکثر قریب به اتفاق موارد، حساسیت به شیر گاو پس از پنج سالگی از بین می رود، اما برخی از افراد در بزرگسالی نیز با آن دست و پنجه نرم می کنند. هرگز بدون مشورت با پزشک مواد غذایی مورد نیاز و ضروری را از رژیم غذایی فرزندتان حذف نکنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد